Skip to content

Syria

2»

Komentarz

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Słynne ukraińskie drony pływające?

Wybuch w okolicy maszynowni.

Znaczy, palacz znowu okazał się palaczem?

Anglojęzyczni początkowo wskazywali, że przewód paliwowy albo olejowy był się przewał i to było początkiem. Ile w tym prawdy nie wiem, bo później zamilkli, a że statek był niemłody ale za to na pewno z rosyjską starannością remontowany i stosowne przeglądy przechodził.

• Historie wypadków jednostek marynarki wojennej ZSRR, nawet tych nowoczesnych i drogich, to jest jakaś groteska. Np. ładują na pokład okrętu podwodnego torpedy z których leje się paliwo i wszyscy to widzą, są to wyselekcjonowane najlepsze torpedy z partii z której producentowi odesłano z powodu wad produkcji 8 sztuk na każde 10, a potem jest zaskoczenie że wybuchł pożar. A pożar wybucha bo marynarz w maszynowni coś tam obrabia nie zachowując BHP, sypiąc iskrami na lewo i prawo (skąd mógł wiedzieć że z torped cieknie paliwo) itd. tak że to naprawdę mógł być wypadek.

Te tankowce które ostatnio zatonęły na Morzu Czarnym to rzeczne jednostki nieprzystosowane do żeglugi morskiej, po prostu się złamały na dużych falach.

• edytowano December 2024

@ms.wygnaniec powiedział(a):
    Jak to u ruskich we zwyczaju, z Bałtyku do Władywostoku przez Morze Śródziemne...

O tej porze roku to i tak najkrótsza dostępna trasa, więc pozór prawdopodobieństwa jest. Natomiast inna sprawa, że "Ursa Major" była częścią "Syria Ekspresu", a załganie to podstawowy modus operandi tego państwa.

• edytowano December 2024

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Słynne ukraińskie drony pływające?

Wybuch w okolicy maszynowni.

Znaczy, palacz znowu okazał się palaczem?

Taa jest. Znowu winnym będzie Grisza i wyrzucony przez niego niedopałek 🚭🤷‍♂️
    https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_w_Siewieromorsku

• "Po tym, jak Syryjczycy „poprosili Assada o wyjazd”, ich miasta coraz bardziej przypominają zwyczajną Europę. W Damaszku otwierają się bary, w których można odpocząć i potańczyć – właściwie były zakazane za czasów Assada.

Ogólnie rzecz biorąc, najbardziej niesamowite wrażenie ze wszystkich tych filmów z Syrii jest takie, że kraj ten w niewielkim stopniu przypomina klasyczne „państwo islamskie”, a raczej przypomina coś z śródziemnomorskiego regionu Europy."

• Według źródeł Ankara zażądała od nowych władz Syrii podjęcia działań przeciwko przedstawicielom Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) i teraz przygotowuje się na "wszelkie scenariusze", w tym działania militarne na terytorium sąsiedniego państwa.
    Erdogan ostrzega. "Podjęcie koniecznych kroków"

Minister spraw zagranicznych Turcji, Hakan Fidan, ostrzegł wcześniej przedstawicieli PKK, że Turcja rozpocznie operację wojskową, jeśli nie złożą broni i nie podejmą współpracy z nową administracją syryjską. Prezydent Turcji, Recep Tayyip Erdogan, również zapowiedział "podjęcie koniecznych kroków" w przypadku zagrożenia rozpadu Syrii wskutek działań kurdyjskich formacji.

• Ci przestępcy-separatyści albo sami zrezygnują z broni, albo zostaną pogrzebani razem z nią na syryjskiej ziemi. Zlikwidujemy organizację terrorystyczną, która próbuje zbudować mur krwi między nami a naszymi kurdyjskimi braćmi - ocenił Erdogan

Przedostatnio sprzedał Kurdów i Rożawę POTUS Donald, to, co zostało , uwiera Turcję

• @christoph powiedział(a):
    Przedostatnio sprzedał Kurdów i Rożawę POTUS Donald, to, co zostało , uwiera Turcję

Ciekawi mie źrzódło takiego poglądu czy też podstawy do takiej oceny sytuacji.

Thomas Wictor już na początku twierdził, że przeczytał umowę Rożawa-Asad i mówił, że jest ona bardzo sensowna i korzystna. Ja tam zamkłem się i nie komentowałem, bo cóż ja wiem. Ale dzisiej, po latach, widzimy, że owszem, dana umowa się sprawdziła i Rożawa bangla jak złoto; nawet jej nie wyzwolili w ramach niedawnych ruchów narodowo-wyzwoleńczych w tamt. kraju.

• Zna arabski?

• edytowano 9 January

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    nawet jej nie wyzwolili w ramach niedawnych ruchów narodowo-wyzwoleńczych w tamt. kraju.

ale cały czas zaciekle próbują, obecnie toczy się walka w okolicach tamy Tiszrin na Eufracie między SDF a islamistami wspomaganymi przez Turcję.

• Dr Szewko, zna arabski, twierdzi, że o Syrii na razie należy się wstrzymać, bo tam nikt nic nie rozumie co się dzieje.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.