Skip to content

Magia imion

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
Lis, Machala, Wolek, Turowski, Torqlemada, Czolgista...
Ja wiem, to glupie, uznawac, ze imie na cos wplywa.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.

Komentarz

• W imieniu mojego Zięcia zgadzam się: to głupie
    ;)
  • next: a jaki jest twoj znak zodiaku?
    ciekawsze sa pytania: jakie imie nadales swojemu dziecku. I dlaczego.

"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
  • Na czesc mojej ulubionej swietej, jakzeby inaczej.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Posiadaczka najpopularniejszego żeńskiego imienia wnioskuje, że musiałaby prawdziwym ogłosić twierdzenie, jakoby wszystkie (niemal) baby były takie same.
    Mój mąż wysnuł podobną do losowej teorię w odniesieniu do imienia Endrius, a ja to imię uznaję za najpiękniejsze dla faceta. Dodam, że na próbach wróżenia z imion wielkie powodzenie mają wszelkiej maści imienniki.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Liberałowie:
    Mikke, Palikot, Lewandowski
  • To imie tez ma znaczenie
    ;)

• los
    Lis, Machala, Wolek, ...
    Tym panom kawałek klasyki:
    http://www.youtube.com/watch
    (ale imię nie ma tu nic do rzeczy i listę można wydłużać).
  • protestuję
    a Akwinata i Morus to pies?
  • los
    Ja wiem, to glupie, uznawac, ze imie na cos wplywa.
    Bodobno jakiś "horoskop" imion nawet istnieje
    los
    Lis, Machala, Wolek, Turowski, Torqlemada, Czolgista...
    Apostoł, Becket, z Akwinu, Morus, z Villanueva, Garnet, z Cori, yyy... 6-ciu z Wietnamu, 1 z Korei i 1 z Chin (nazwiska strasznie pogięte, więc nie piszę).
    O!
    BTW strasznie mnie wdenerwuje nazywanie św. Tomasza Apostoła niewiernym
    image@ up: no wiedziałem, że ktoś mnie uprzedzi
    :D
    The author has edited this post (w 09.10.2013)
  • kazio
    protestuję
    a Akwinata i Morus to pies?
    Morus to pies moich sąsiadów
    :D

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • The author has deleted this post (w 09.10.2013)
  • Kazio, chyba nie posądzasz naszej Drogiej Adminki o aż taką historyczną niewiedzę?
    ;)
  • Mła, natomiast podejrzewa o to moich sąsiadów:)

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Morus to typowo psie imie. Nawet strona z ogloszeniami o zwierzetach zwie sie morusek.pl
    The author has edited this post (w 09.10.2013)

• Tow. Bieruta nazywano Tomaszem -  był to jeden z jego pseudonimów.

• Tomasze mayą własną werysję dzieyów ...
    Ewangelia Tomasza
  • Oczywiście wcale nie głupie, ale o tym wiemy. Natomiast prawdziwe imiona, przezwiska, nicki itd. są o tyle wiarygodne o ile są ndawane przez inne osoby, nie przez siebie. Dzieci są w tym mistrzami, przezwisko oddaje staus w grupie i charakter danego osobnika. Osobiście też uważam, że nadane imię przez rodziców determinuje mentalność dziecka. Oczywiście jest też tak, że dziecko przychodząc na świat same wpływa na swoje imie, znam wiele przypadków, kiedy rodzice przed porodem wybrali imię, a kiedy dziecko już wylazło na ten świat i pokazało się przez parę dni, rodzice zmieniali wstępnę założenia. Jest to coś, jakaś współzależność.
    A tak na marginesie, wiecie dlaczego ja jestem Jorge ? Ten pseudonim nadałem sobie dawno temu, na początku mojej przygody z internetem i forami (93 roku) kiedy nie wiedziałem jak mam się nazwać, a nie chciałem być kojarzony z realem. I w tym swoim durnym łbie, wybrałem którąśtam książkę stojącą na półce, wylosowałem stronę i postanowiłem, że pierwsze imię męskie będzie moim nickiem. I tak poszło. A pierwsze moje hasło do bankowości internetowej, analogicznie z wyborem nicka, brzmiało - wodnichowate - bo akurat trafiło na książkę o grzybach ...
    A te duże litery w nicku to była taka moda w usnecie na początku, a ten dodatek > to dlatego, że napieprzałem posty jak pomylony i zawsze mi na koniec gdzieś małym palcem to > wskakiwało, aż w końcu przestałem kasować. I tak zostało, u mnie wszystko jest trywialne.
    JORGE>
    The author has edited this post (w 10.10.2013)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.