Skip to content

Pedały Marka Jurka

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
Co o tym sądzicie?

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.

Komentarz

• Najczęściej psujacą się częścią w rowerze był łańcuch, więc ten uproszczony rower wygląda na bezawaryjny.
    Nie wiem jak z komfortem, bo w/g mnie łatwiej (lżej)  pedałować z nogami opuszczonymi niż wysuniętymi do przodu. Ale może to kwestia przyzwyczajenia?

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Rektor PW powinien sie natychmiast odciac twierdzac ze na PW nie ma wydzialu kostrukcji rowerow i ze ow student robi to na wlasna reke przynoszac wstyd nauce miedzyrzeckiej.

"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
  • Pszczelarz
    Rektor PW powinien sie natychmiast odciac twierdzac ze na PW nie ma wydzialu kostrukcji rowerow i ze ow student robi to na wlasna reke przynoszac wstyd nauce miedzyrzeckiej.
    To nie student, a pracownik naukowy- Instytut Fizyki PAN.
    Wysłałem już mejla do dyrektora Instytutu z pytaniami:
    -czy wie o kontrowersyjnej działalności swojego podwładnego,
    -czy działalność "rowerowa"jego pracownika jest wykonywana w godzinach pracy,
    -czy do rysowania projektów używał służbowego ołówka i papieru,
    -oraz dlaczego podpiera się afiliacją Instytutu i czy ma na to przyzwolenie?
    Nie mogę się doczekać, aż ignorancja tego oszołoma zostanie obnażona i ten jego rower rozbije się w drobny MAK o jakąś brzózkę !
  • qiz
    Pszczelarz
    :
    Rektor PW powinien sie natychmiast odciac twierdzac ze na PW nie ma wydzialu kostrukcji rowerow i ze ow student robi to na wlasna reke przynoszac wstyd nauce miedzyrzeckiej.
    To nie student, a pracownik naukowy- Instytut Fizyki PAN.
    tym bardziej. nalezy zapytac obu PANow czy wiedza ze ow pracownik jezdzil rowerem po budynku PW, o ile dobrze jarze. Nadto nalezy udzielic pracownikowi mandatu za jazde po terenie wewnetrznie zabudowanym. powinni sie tym zajac policjanci z rodzin patologicznych.
    PS: to w PANie jest Wydzial mechaniki rowerowej? Sluszna linie ma nasza wladza.

"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
  • qiz
    Wysłałem już mejla do dyrektora Instytutu z pytaniami:
    Bardzo dobry pomysł, mam nadzieję, że Kolega zamieści odpowiedź.
    Ale ten rower to staaara rzecz, zdaje się
    :(
    The author has edited this post (w 04.10.2013)
  • Qiz ok
    :)

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Trochu obok, ale w tomacie pedałowania;  minister Sławomir "Zegarek" Nowak powołał niejakiego Łukasza Puchalskiego, zatrudnionego przez HGW na funkcję
    Pełnomocnika do spraw Rozwoju Ruchu Rowerowego
    .
    Nowa posadka od Sławomira Nowaka. Minister zatrudni pełnomocnika do spraw... rowerów - niezalezna.plNie mogłam sie powszczymać przed zamięszczeniem pięknego potretu ministra Sławomira, gdyż wygląda tu wyjątkowo pięntknie.

• Czemu Marek Jurek coś przegapiłem?
  • Uważam, że inż. Jurek miałby szansę w wyborach
    ;)

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • "To" wygląda i zachowuje się jak tradycyjny rower. Ale w czym jest przełomowo lepszy?
    Jakoś mnie nie przekonuje - dwa koła i pedały i reszta.
    Wątek lepszy niż ten rower
  • Inaczej. Myślę, że koło jest wynalazkiem tak doskonałym, że nie da się go już poprawić. Moga powstać tylko niewielkie modernizacje w obrębie roweru, ale zawsze będzie on zbieżny z jego prototypem. Inaczej nie będzie rowerem !
  • rozum.von.keikobad
    Czemu Marek Jurek coś przegapiłem?
    tak nazywa się wynalazca

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Dziecięce trójkołowce też mają pedały na przednim kole. Nowością jest zdaje się to trzecie kółko/przekładnia między kołami.
    Co dziwne, rower raz je ma, a innym razem nie ma. Są dwie wersje wynalazku?

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

• Kółko jest zdaje się opcjonalne - jak jest, to napęd przenosi się też na tylne koło.

• los
    Kółko jest zdaje się opcjonalne - jak jest, to napęd przenosi się też na tylne koło.
    To wiem. Rodzaj przekładni.
    Nie rozumiem jednak na czym polega wynalazek bez tego dodatkowego koła/przekładni.
    Koło z pedałami było już w bicyklu i rowerkach dziecięcych też.
    Wymyślił jakąś przekładnię umieszczoną w piaście przedniego koła?
    Edit:
    Doczytałam.
    Innowacja dotyczy nie tego, że to rower bez łańcucha, a tego, że składa się lekko i szybko, a rower złożony mieści się w bagażniku samochodowym.  Na dodatek jest to składak z zachowanymi dużymi kołami.
    Tu pedały osadzone są na osi koła, więc łańcucha nie ma wcale. Jest za to przekładnia planetarna 2,8:1. (gdyby miały ją pierwsze bicykle, ich konstruktorzy nie musieliby powiększać przedniego koła do monstrualnych rozmiarów i tym samym narażać bicyklistów na upadki z wysokości 2 m). Ale nawet przekładnia nie wyjaśnia, dlaczego rower nie wężykuje. Otóż dlatego, że jest tu (kolejna osobliwość) stalowa linka łącząca "układ kierowniczy", a więc przód ramy, z miejscem, w którym rama się łamie. I tym sposobem dochodzimy do następnego dziwactwa - wahliwej ramy. W każdym innym składaku jej obie części, przednia i tylną, blokuje się na czas jazdy - tutaj zawsze są ruchome. A mimo to rower nie składa się w czasie jazdy. Dlaczego? To zasługa bardzo łagodnego kąta główki ramy, która to główka leży (kolejna osobliwość) nie nad, ale za przednim kołem.
    The author has edited this post (w 05.10.2013)

*

*

• Czyli rozumiem, ze kolega Los kupiłby rower bez łańcucha od Marka Jurka
    ;)
  • całkiem możliwe

• W rowerze Jurka Marka podobie mię się giętliwość w trakcie jazdy. Pierwszy raz widzę. Natomiast co do braku łańcucha to:
    http://www.dynamicbicycles.com
    Jest to standardów rowerach na godzinę w wielu miastach.
    The author has edited this post (w 05.10.2013)

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.