Pedały Marka Jurka
Co o tym sądzicie?
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Nie wiem jak z komfortem, bo w/g mnie łatwiej (lżej) pedałować z nogami opuszczonymi niż wysuniętymi do przodu. Ale może to kwestia przyzwyczajenia?
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
Wysłałem już mejla do dyrektora Instytutu z pytaniami:
-czy wie o kontrowersyjnej działalności swojego podwładnego,
-czy działalność "rowerowa"jego pracownika jest wykonywana w godzinach pracy,
-czy do rysowania projektów używał służbowego ołówka i papieru,
-oraz dlaczego podpiera się afiliacją Instytutu i czy ma na to przyzwolenie?
Nie mogę się doczekać, aż ignorancja tego oszołoma zostanie obnażona i ten jego rower rozbije się w drobny MAK o jakąś brzózkę !
PS: to w PANie jest Wydzial mechaniki rowerowej? Sluszna linie ma nasza wladza.
"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
Ale ten rower to staaara rzecz, zdaje się
The author has edited this post (w 04.10.2013)
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Pełnomocnika do spraw Rozwoju Ruchu Rowerowego
.
Nie mogłam sie powszczymać przed zamięszczeniem pięknego potretu ministra Sławomira, gdyż wygląda tu wyjątkowo pięntknie.
"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
Jakoś mnie nie przekonuje - dwa koła i pedały i reszta.
Wątek lepszy niż ten rower
Co dziwne, rower raz je ma, a innym razem nie ma. Są dwie wersje wynalazku?
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Nie rozumiem jednak na czym polega wynalazek bez tego dodatkowego koła/przekładni.
Koło z pedałami było już w bicyklu i rowerkach dziecięcych też.
Wymyślił jakąś przekładnię umieszczoną w piaście przedniego koła?
Edit:
Doczytałam.
Innowacja dotyczy nie tego, że to rower bez łańcucha, a tego, że składa się lekko i szybko, a rower złożony mieści się w bagażniku samochodowym. Na dodatek jest to składak z zachowanymi dużymi kołami.
Tu pedały osadzone są na osi koła, więc łańcucha nie ma wcale. Jest za to przekładnia planetarna 2,8:1. (gdyby miały ją pierwsze bicykle, ich konstruktorzy nie musieliby powiększać przedniego koła do monstrualnych rozmiarów i tym samym narażać bicyklistów na upadki z wysokości 2 m). Ale nawet przekładnia nie wyjaśnia, dlaczego rower nie wężykuje. Otóż dlatego, że jest tu (kolejna osobliwość) stalowa linka łącząca "układ kierowniczy", a więc przód ramy, z miejscem, w którym rama się łamie. I tym sposobem dochodzimy do następnego dziwactwa - wahliwej ramy. W każdym innym składaku jej obie części, przednia i tylną, blokuje się na czas jazdy - tutaj zawsze są ruchome. A mimo to rower nie składa się w czasie jazdy. Dlaczego? To zasługa bardzo łagodnego kąta główki ramy, która to główka leży (kolejna osobliwość) nie nad, ale za przednim kołem.
The author has edited this post (w 05.10.2013)
*
*
http://www.dynamicbicycles.com
Jest to standardów rowerach na godzinę w wielu miastach.
The author has edited this post (w 05.10.2013)