Pan Tadeusz - co macie w domach?
No, ja mam syf, generalnie, ale dzisiaj słuchałem kawałeczek RM, gdzie mówiła Pani Bubula, o Panu Tadeuszu, 1. Księga - Gospodarstwo. Otóż Mazurek, który grał zegar, był bardzo świeży, portrety - bardzo świeże, to nie była historia, jak zawsze odbierałem, ale prawie teraźniejszość (z tamtego punktu widzenia). Więc moim zdaniem dziś należałoby mieć portret Popiełuszki i Jana Pawła II, zegar powinien grać Mury, jakie obrazy? [Oczywiście, dygresja. Miałem taki epizod, że miałem mały pokoik na UWr, i wisiał tam sobie plakat z trzema krzyżami, a rok był chyba 85? I przylazł jakiś prof i mówi mi - co to jest! A ja mu - jak się moja praca nie podoba, to słucham, a z innymi uwagami - do rektora poproszę. No i plakat wisiał dalej. Koniec dygresji]. No więc, jakie obrazy?
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
Zastanawiałam się słuchając, kogo portret bym zawiesiła. Doszłam do wniosku, że zdjęcie musi wystarczyć i to niekoniecznie w ramce.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
cepelii
ale teraz przestał mnie bawić - nie mam w domu żadnego godziwego zdjęcia, czas na zakupy jakieś. Co sugerujesz?
Edit
Ps
A dlaczego zmieniłaś
zdjęcie
awatar? Już na jakimś forum był ten sam krok, nie pamiętam, na jakim, a może mi się wydaje? [wyborowa + sok pomarańczowy]
The author has edited this post (w 02.10.2013)
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Nie mam już miejsca na ścianach. Same obrazy Matki Bożej, Jezusa i innych świętych.
Do każdego jestem przywiązana i nie zdejmę. Każdy ma swoją historię chociaż to nie dzieła sztuki. Zwykłe reprodukcje. Poza tym wiszą dwa pamiątkowe, duże krzyże. Normalnie jak w kaplicy.
Ludzie tak nie mieszkają.
Na czas od 1 sierpnia do 2 października zawsze w avku mam twarz którejś dziewczyny z Powstania. W tym roku była to twarz Jadwigi Kaczyńskiej
+
*
*
The author has edited this post (w 03.10.2013)
U mnie chyba tylko po polskim kalendarzu nad biurkiem, guziku z orzełkiem, krzyżu harcerskim i herbie Wrocławia wpiętymi szpilkami we świeczkę.
*
*
A tymczasem wychodzi na to, że powinien to być Lech Wałęsa. W latach 80. nawet miałem taki, ale się, hm, zdewaluował.
Teraz mam, jakoś tak na poły świadomie, portret beatyfikacyjny księdza Jerzego. Barzo mię on wzrusza, bo od czasu tradiwars zrobiłem się bardziej wyczulony na westymenta wulgo księżowskie łachy - a ksiądz Jerzy ma normalny czerwony ornat, taki do jakiego jestem od zawsze przyzwyczajony. Nasz to święty, a nie jakiś alien sprzed tysiąca lat.
W dzisiejszych czasach miejsca po ewentualnych portretach patriotów nie zdążą nawet zostawić białych plam na ścianach. Myślę sobie o powieszeniu portretu Pana Jarosława Kaczyńskiego, ale protesty Syna... No, nie wiem.
To wyimaginuj Waść sobie, że dziś to tego doszły na wszystkich możliwych półeczkach wyglancowane, czerwone jabłuszka zimowe z mojej działki.
Jaki widok, a zapach!
*
*
The author has edited this post (w 04.10.2013)
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.