Skip to content

DudaBolek

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Zdaje mi się, że Solidarność a właściwie Duda jest po to, żeby Tusk miał komu oddać władzę. Sondaże PO lecą na ryj, nowej partii w stylu RPP wykuć się za bardzo nie da, więc zagrywka idzie na grubą kreskę. Tylko partia udająca PiS, czyli AWS 2 jest w stanie odebrać PiSowi samodzielność rzadzenia. Wipler jak widze sobie odpuścił te wybory. Gromadzi siły i "środek". Pewnie w ciągu tych 4 lat dokoptuje Rokitę i paru odstawionych do szafy polityków dawnej Mumii Wolności. Ziobryści zajmują róg kanapy, PJoNki siedzą już na dywanie. Rozkradane są resztki i palone są mosty poprzez tworzenie durnego prawa. Sądom albo przestawiono wajchę, albo poczuły skąd wiatr wieje i dopóki nikt nie drze mordy o lustrację i weryfikacje prawników truchtają sobie tyłem na wcześniej upatrzone pozycje.
Tusk jeszcze trochę się pokryguje, po czym, po nacisku odrodzonej i silnej Solidarności złoży urząd głosząc wszem i wobec że ugina się pod naciskiem właśnie Solidarności.
Duda, albo inny pajacyk "dojdzie do wniosku" że tak wspaniałego ruchu obywatelskiego nie można nie wykorzystać i wejdzie do sejmu głosami tych co już ne lubią PO, a jeszcze się boją PiS na drugim miejscu z zamiarem koalicji. Po czym skutecznie będzie blokował rozliczenie złodziei z PO.
Po tej demonstracji, będzie jeszcze jedna i koniec, żeby przed 11 listopada oddać władzę i ewentualnie wykorzystać prowokacje i zamieszki (gdyby Duda wierzgał, albo nie zyskał w słupkach ) do wprowadzenia stanu wyjątkowego.

Komentarz

• Używanej hulajnogi bym od Dudy nie kupił, nowej też nie.
    Mam bardzo prosty test, nigdy jeszcze nie zawiódł - na kogo merdia charkają. Duda Donka wyzywa bardzo ostro a ani Stokrotka ani Liz nie fukają ani nie uaktywniają się niezależne sądy. Przypominam, że kibuce zostali skazani za transparent "Donald matole."

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    Używanej hulajnogi bym od Dudy nie kupił, nowej też nie.
    Mam bardzo prosty test, nigdy jeszcze nie zawiódł - na kogo merdia charkają. Duda Donka wyzywa bardzo ostro a ani Stokrotka ani Liz nie fukają ani nie uaktywniają się niezależne sądy. Przypominam, że kibuce zostali skazani za transparent "Donald matole."
    true true
  • Dla mię Duda ewidentnie gra w drużynie GTW, a protest "związkowy" ma upuścić nieco pary i zdemobilizować społeczeństwo.
  • No, ja tu [w tym niebraniu udziału w proteście związkowym] widzę raczej mądrość Pana Premiera Jarosława Kaczyńskiego. Wydaje mi się, że teraz przeciętny Polak widzi, że nie tylko PiS jest przeciw Tuskowi, a "szeroka fala", a - prawie wszyscy [do tej pory Duda kojarzył się jak sądzę przeciętnemu Polakowi z PiSem]. To dobrze, to może ośmielić przeciętnego Polaka do też bycia przeciw Tuskowi. A na kogo będzie przeciętny Polak głosował? A nie wiem. Jeżeli powstanie coś około Dudy, to odbierze to coś raczej głosów PO niż PiS, ale nie sądzę, żeby powstało. A  jakiekolwiek dywagacje na temat jakiś rozruchów czy tam czegoś wydają mi się bardzo daleko posuniętą fikcją.
    The author has edited this post (w 14.09.2013)
  • Shorkowa wizja jest logiczna, jednakowoż dla Ryżego mocno ryzykowna. Bardziej przemawia do mnie wcześniejsza opinia Losa, że oni zrobią
    wszystko
    , żeby władzy nie oddać. Na razie nie widzę woli przekazania, czy nawet podzielenia się władzą, a jedynie zmasowany atak na Jarosława. I tylko na niego.
  • Takoż jak @mmaria sądzę. A już zupełnie nie wierzę, żeby to miało nastąpić w tym roku.

https://www.youtube.com/watch?v=veM5tszB_KQ
  • Związkowcy napisali  petycję do Prezydenta zakończoną słowami:
    Pan jako Prezydent jest jedyną osobą, która może zainicjować zmiany mające na celu przeciwdziałanie negatywnym, szkodliwym społecznie zjawiskom i doprowadzić do przywrócenia realnego, a nie pozorowanego dialogu społecznego.
    Piotr Duda
    , przewodniczący NSZZ „Solidarność”
    Jan Guz
    , przewodniczący OPZZ
    Tadeusz Chwałka
    , przewodniczący Forum Związków Zawodów
    Wygląda na to, że demonstrantów wykiwano. Scenariusz Shorka jest możliwy.
    The author has edited this post (w 15.09.2013)

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Eee tam, wykiwano. Po prostu Duduś się odsłonił. Ja tam lubię jasność.
    Zresztą - o ile pamiętam on to wojskowy, nie? No to świetnie się składa, bo Pą Prezidą też wojskowy.
    The author has edited this post (w 15.09.2013)

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • wykiwano tych co się dołączyli pod hasłem obalienia rządu. A Duda się wkomponował.
    W Smoleńśku zginęła Anna Walentynowicz. Spytajmy się Dudy o jego stosunek do 10 kwietnia a dostaniemyodpowiedź, czy jego Solidarność jest Solidarniością Anny, czy Bolka?
  • Shork
    wykiwano tych co się dołączyli pod hasłem obalienia rządu. A Duda się wkomponował.
    W Smoleńśku zginęła Anna Walentynowicz. Spytajmy się Dudy o jego stosunek do 10 kwietnia a dostaniemyodpowiedź, czy jego Solidarność jest Solidarniością Anny, czy Bolka?
    Shorku, jeśli mówić o strukturze i drogach awansu, to wiem wiele więcej o masonerii niż NSZZ Solidarność. Skąd się wszyscy ci czynownicy wzięli, kto i jak ich wybrał? Ale jest też prawdziwa Solidarność i tak nie posłucha się pajaca, który na chwilkę zdjął mundur.

• Shork
    Własnie, w ciągu trzech dni, ani slowa o Smoleńsku. Może ludzie pod namiotami o tym rozmawiali, ale w przemówieniach przywódców protestu - nic.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Nie przywiązujcie nadmiernej wagi do tzw. "przywodców." Duduś to kapral czy plutonowy oddelegowany na odcinek związkowy. Ważni są ludzie, których sprzeciw jest prawdziwy.

• Przywódcą potrafią pacyfikować sprzeciw i kierować go w pożądanym kierunku. Pytanie: jak długo?

• Dziesięc minut?

• mmaria
    Shorkowa wizja jest logiczna, jednakowoż dla Ryżego mocno ryzykowna. Bardziej przemawia do mnie wcześniejsza opinia Losa, że oni zrobią
    wszystko
    , żeby władzy nie oddać. Na razie nie widzę woli przekazania, czy nawet podzielenia się władzą, a jedynie zmasowany atak na Jarosława. I tylko na niego.
    Tu uczyniłbym pewne rozróżnienie: interes Tuska jako człowieka i interes Układu jako całości. A, jeszcze gdzieś pomiędzy może być interes Platformy jako partii. Owe interesy w sporej części się pokrywają, ale nie w 100%  Może być tak, że jakaś akcja może być przeciw Tuskowi, ale w interesie Układu. Aby rozpoznać takową, należy zapytać inicjatorów o stosunek do Smoleńska i do prezydenta Komorowskiego. Jakiekolwiek mizianie się do tego ostatniego należy traktować jako objaw układowości.
  • Do xposta - zaboli kolegę, jak się zarejestruje? Źle się dyskutuje między forumami. Temat mej nieobecności na Verekundzi został chyba obszernie wyjaśniony i nic dodać się nie da.

• nieoddanie władzy jest opcją ujete w okolicach 11 listopada. Ale poc co ci grosz, jak nie możesz go wydać po się prasa do każdego zegarka przyczepia?
  • Jeżeli przypuszczenia kulegów choc w części się potwierdzą to truchło "Polski legnie niepogrzebane pod płotem". Ludzie stracą już resztki nie tylko nadziei na lepsze jutro dla swych dzieci ale co najważniejsze straca wiarę.

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • to scenariusz, a życie może wybrać inną rolę. Na co liczę.
  • @aember - ciekawa analiza Eski, ciekawa również dyskusja pod notkami (w niej sporo dodatkowych informacji, np. ta, że Ziobro prze do wcześniejszych wyborów, w których SP nie ma szans). Ale przede wszystkim dla mnie zaskakujące wyjaśnienie przyczyny bojkotu przez PiS głosowania noweli budżetowej. Bardzo ciekawe.
  • http://wiadomosci.onet.pl/kraj/solidarnosc-wzywamy-sejm-do-skrocenia-obecnej-kadencji/kwpvn

"Solidarność": wzywamy Sejm do skrócenia obecnej kadencji

NSZZ "So­li­dar­ność" roz­po­czął zbie­ra­nie pod­pi­sów pod oby­wa­tel­skim wnio­skiem o sa­mo­roz­wią­za­nie Sejmu. Wzy­wa­my Sejm do pod­ję­cia uchwa­ły o skró­ce­niu obec­nej ka­den­cji - oświad­czy­ła So­li­dar­ność.
    Wzywamy Sejm do skrócenia obecnej kadencji, fotAdam Stępień / Agencja Gazeta
    Foto: Agencja Gazeta
    Ko­mi­sja Kra­jo­wa So­li­dar­no­ści, która przez dwa dni ob­ra­do­wa­ła w Sta­lo­wej Woli (Pod­kar­pac­kie), zde­cy­do­wa­ła po­nad­to, że 22 paź­dzier­ni­ka od­bę­dzie się w Ka­to­wi­cach Sztab Pro­te­sta­cyj­ny NSZZ "So­li­dar­ność", który po­dej­mie de­cy­zję o dal­szych
    ak­cjach
    pro­te­sta­cyj­nych związ­ku.
    Prze­wod­ni­czą­cy NSZZ "So­li­dar­ność" Piotr Duda za­zna­czył, że po po­sie­dze­niu szta­bu "S" od­bę­dzie się spo­tka­nie z OPZZ i Forum Związ­ków Za­wo­do­wych. - Na tym spo­tka­niu przy­go­to­wa­ny zo­sta­nie kon­kret­ny sce­na­riusz - dodał. Nie wy­ja­śnił jed­nak, jaką formę może przy­brać akcja pro­te­sta­cyj­na.
    Za­strzegł tylko, że ko­lej­na forma straj­ków nie musi być tak "pięk­na i cu­dow­na jak była w War­sza­wie we wrze­śniu". - Ale może do 22 paź­dzier­ni­ka coś się wy­da­rzy ta­kie­go, że nie bę­dzie trze­ba po­dej­mo­wać ta­kich dra­stycz­nych kro­ków. Cho­ciaż takie pewne sce­na­riu­sze trze­ba przy­go­to­wać, bo wi­dzi­my, że z tym rzą­dem po do­bro­ci nic za­ła­twić się dla pra­cow­ni­ków nie da - pod­kre­ślił Duda.
    Szef "S" za­po­wie­dział rów­nież, że zwią­zek przy­go­to­wu­je oby­wa­tel­ski
    pro­jekt
    usta­wy o zmia­nie zasad prze­pro­wa­dza­nia re­fe­ren­dum ogól­no­kra­jo­we­go.
    - Tak, aby to
    oby­wa­te­le
    , a nie po­li­ty­cy, po speł­nie­niu pew­nych wa­run­ków mogli de­cy­do­wać, czy re­fe­ren­dum się od­bę­dzie. W tej usta­wie ma się też zna­leźć zapis, żeby wszyst­kie pro­jek­ty oby­wa­tel­skie, które speł­nią wy­mo­gi, nie były od­rzu­ca­ne w pierw­szych czy­ta­niach, żeby dać im szan­se w ko­mi­sjach i pod­ko­mi­sjach sej­mo­wych. Żeby ci, któ­rzy te pod­pi­sy ze­bra­li, ar­gu­men­to­wa­li, dla­cze­go taki
    pro­jekt
    usta­wy jest. A nie, tak jak jest to teraz, na dzień dobry wy­rzu­cać do kosza 100 tys. pod­pi­sów oby­wa­te­li - tłu­ma­czył Duda.
    So­li­dar­ność pod­kre­śli­ła w przy­ję­tym na za­koń­cze­nie obrad sta­no­wi­sku, że "mimo ogrom­nej mo­bi­li­za­cji związ­kow­ców z trzech re­pre­zen­ta­tyw­nych cen­tral", któ­rzy przy­by­li na wrze­śnio­we pro­te­sty w sto­li­cy, "rząd nie zmie­nił swo­je­go sto­sun­ku do oby­wa­te­li". - Tym samym nasze hasło "Dość lek­ce­wa­że­nia spo­łe­czeń­stwa" jest nadal ak­tu­al­ne - oświad­czył zwią­zek.
    - Ze stro­ny rządu nie padły żadne pro­po­zy­cje do­ty­czą­ce za­rów­no zmia­ny for­mu­ły dia­lo­gu, jak i po­stu­la­tów sta­no­wią­cych pod­sta­wę wrze­śnio­wych pro­te­stów. Wy­raź­nie widać, że obec­ny an­ty­pra­cow­ni­czy, an­ty­spo­łecz­ny, an­ty­związ­ko­wy rząd nie zmie­ni swo­je­go spo­so­bu dzia­ła­nia. Je­dy­ną szan­są na re­ali­za­cję na­szych po­stu­la­tów jest zmia­na ukła­du po­li­tycz­ne­go - głosi ko­mu­ni­kat na za­koń­cze­nie obrad KK.
    Dla­te­go zwią­zek wzywa "Sejm Rze­czy­po­spo­li­tej do pod­ję­cia uchwa­ły o skró­ce­niu obec­nej ka­den­cji". - Chce­my, aby oby­wa­te­le po­czu­li się go­spo­da­rza­mi we wła­snym kraju - oświad­czył zwią­zek.
    Po­in­for­mo­wał także, że roz­po­czął zbie­ra­nie pod­pi­sów pod oby­wa­tel­skim wnio­skiem o sa­mo­roz­wią­za­nie Sejmu. - Wzy­wa­my do mo­bi­li­za­cji wszyst­kich, któ­rym leży na sercu dobro na­szej Oj­czy­zny. Mu­si­my ze­brać taką licz­bę pod­pi­sów, która uświa­do­mi rzą­dzą­cym, że spo­łe­czeń­stwo nie ak­cep­tu­je ich dzia­łań - pod­kre­śla So­li­dar­ność.
    Sejm sam może skró­cić swoją ka­den­cję uchwa­łą pod­ję­tą więk­szo­ścią co naj­mniej 2/3 gło­sów usta­wo­wej licz­by po­słów (307). Skró­ce­nie ka­den­cji Sejmu ozna­cza jed­no­cze­sne skró­ce­nie ka­den­cji Se­na­tu.
    So­li­dar­ność de­kla­ru­je też, że "czeka na od­nie­sie­nie się rządu do związ­ko­wych po­stu­la­tów, które stały się przy­czy­ną wrze­śnio­wych pro­te­stów". - Związ­kow­cy de­kla­ru­ją go­to­wość do roz­mów dwu­stron­nych z rzą­dem na temat re­ali­za­cji po­stu­la­tów, nadal pod­trzy­mu­jąc swoją de­cy­zję o za­wie­sze­niu udzia­łu w Trój­stron­nej Ko­mi­sji - głosi ko­mu­ni­kat.
    So­li­dar­ność przy­po­mi­na też, że 10 paź­dzier­ni­ka od­bę­dzie się spo­tka­nie z by­ły­mi prze­wod­ni­czą­cy­mi Ko­mi­sji Trój­stron­nej, które bę­dzie po­cząt­kiem dys­ku­sji nad nowym mo­de­lem dia­lo­gu spo­łecz­ne­go w Pol­sce.
    W pierw­szym dniu obrad KK w Sta­lo­wej Woli zo­sta­ła pod­ję­ta uchwa­ła o skie­ro­wa­niu do Try­bu­na­łu Kon­sty­tu­cyj­ne­go wnio­sku o zba­da­nie no­we­li­za­cji ko­dek­su pracy z kon­sty­tu­cją, pra­wem unij­ny­mi i kon­wen­cja­mi MOP
  • Żadnej mocy sprawczej.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• "Solidarność deklaruje, że czeka ...(...)"
    i wszystko w temacie.

• Nie jedźcie tak po nich, niech sobie będą, bardzo dobrze, że nie tworzą jednego bloku z PiSem, jest wrażenie oskrzydlania mafii, i dobrze.
  • Nuuu, kiedyś PiS w ataku na mafię ezeldowską był oskrzydlany przez PO, nespa?

• Tylko dlaczego ja się coraz bardziej bojam tego pana, co spod żyrandola dobrotliwie spogląda? Jakieś takie ciarki mnie po plecach chodzo...
  • Ja po przeczytaniu Z Mocy Bezprawia oraz "podlaniu" tego Ściosem mam podobne odczucia.
    Nie wiem ino w jakim stopniu sam Rzyrandolowy jest zagrożeniem, a na ile jest sterowany przez otoczenie. Bo, że jest taki głupi jak się wydaje - absolutnie nie wierzę. Pitanie czy czy oprócz tego jak się zachowuje jest po prostu sprytny, czy to dobra gra aktorska.
    PS. Małe przypomnienie -
    http://www.bibula.com/
    Czasem miewam myśli, że on po prostu bezpośrednio ruskim szpionem jest.
    The author has edited this post (w 03.10.2013)

• mmaria
    Tylko dlaczego ja się coraz bardziej bojam tego pana, co spod żyrandola dobrotliwie spogląda?
    Jest coś w tym.
  • alcorro
    Bo, że jest taki głupi jak się wydaje - absolutnie nie wierzę.
    E, ja jestem prawie pewien, że to kretyn. Przypomina typowego trepa, między kapitanem a majorem gdzieś tak. Co absolutnie nie wyklucza innych przypuszczeń Kolegi.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.