Skip to content

To urocze. Chyba nawet lemingi zauważą

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Na stronach ekonomicznych WP
Na początek oczywistości:
http://finanse.wp.pl/kat,1033689,title,Jak-grzac-to-tylko-weglem-Taniej-nie-bedzie,wid,16005903,wiadomosc.html
Oszczędność na paleniu węglem (dokładniej jednym z jego rodzajów - ekogroszkiem) to względem innych metod co najmniej tysiąc złotych rocznie. Jeśli wybralibyśmy najdroższy sposób, czyli ogrzewanie energią elektryczną, zapłacimy ponad 6300 zł więcej. Ponieważ koszty amortyzacji instalacji przyjęliśmy na 20 lat, oznacza to, że opalając dom węglem, zaoszczędzimy w sumie 126 tys. zł. Wystarczy, aby do garażu wstawić nowiuteńkiego mercedesa.
W naszym rankingu drugie miejsce zajął pelet. Koszt ogrzewania sprasowanym drewnem to 3605 zł. Nieco droższe jest ciepło z sieci. Roczny rachunek razem z amortyzacją to ok. 3628 zł. Poza podium jest gaz ziemny. Ogrzewanie nim domu to około 4700 zł.
Po gazie ziemnym jest już przepaść. Kolejne sposoby na zapewnienie tego, abyśmy w zimie nie zmarzli, są dużo, dużo droższe. Olej opałowy kosztować będzie ok. 6800 zł, a gaz LPG niecałe 8600 zł. Najdroższa, jak już wspomnieliśmy, jest energia elektryczna. Rachunek z elektrowni to razem z amortyzacją niemal 9000 zł.
I teraz cios pałą między oczy
:)
http://finanse.wp.pl/kat,1034081,title,Weglem-nie-napalisz,wid,16024064,wiadomosc.html
Do 2020 r. Polacy będą musieli przestać ogrzewać domy węglem. Rząd chce wprowadzić program antysmogowy - informuje "Gazeta Wyborcza".
Polska jest na przedostatnim miejscu w UE pod względem jakości powietrza. W czwartek na sejmowej komisji ochrony środowiska omawiany był program rządowy rozwiązania tej kwestii
Od kilku tygodni jest głośno o projekcie z rezygnowania z węgla do ogrzewania mieszkań i domów w Krakowie. W przyjętej kilka dni temu uchwale radni z Krakowa uznali, że zanieczyszczenie powietrza w stolicy Małopolski jest już tak duże, że nie ma wyjścia i trzeba zakaz wprowadzić w życie.
W uchwale w sprawie "kierunków działania dla prezydenta w celu poprawy stanu powietrza w Krakowie" radni proponują zwiększenie nakładów na działania antysmogowe, m.in. wykorzystanie środków z UE, z Narodowego oraz Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz przeznaczenie na ten cel z budżetu miasta w l. 2013-17 co najmniej 80 mln zł.
zasadniczo cała ta operacja jest jakoś zamiatana pod dywan, choć pierwsza farbę puściła Aborcza:
http://fakty.interia.pl/prasa/news-gazeta-wyborcza-weglem-nie-napalisz,nId,1033715
The author has edited this post (w 28.09.2013)

Komentarz

• "
    Rok 2012
    15 maja podpisano wielostronne porozumienie w sprawie wyznaczania kierunków działań zmierzających do poprawy stanu powietrza w Krakowie. Sygnatariuszami porozumienia są: Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej S.A. w Krakowie, Elektrociepłownia Kraków S.A. (obecnie EDF Polska S.A.), Elektrownia Skawina S.A., Województwo Małopolskie, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie, Gmina Miejska Kraków, Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. oraz TAURON Sprzedaż Sp. z o.o. Po raz pierwszy w Krakowie wszyscy dostawcy mediów (energii cieplnej, elektrycznej i gazu) oraz jednostki współfinansujące połączyły swe siły we wspólnej walce z niską emisją. W 2012 MPEC zlikwidowało 180 szt. pieców i kotłów o łącznej mocy 2,5 MW przyłączając obiekty do miejskiej sieci ciepłowniczej."
    za
    http://www.mpec.krakow.pl/pl-PL/historia.html
    Istnieje zmowa dostawców energii różnych - oficjalna, we wspołpracy z władzami miejskimi i wojewódzkimi. Taki kartel. A jak to wygląda w innych państwach? "Tworzenie karteli w
    Stanach Zjednoczonych
    jest nielegalne na podstawie uchwalonej w
    1890
    roku
    Ustawy Shermana
    . Na jej podstawie zmowy pomiędzy producentami mogą być traktowane jak przestępstwa kryminalne." za starą dobra wikipedią.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Kartel
  • Ale chciałbym podkreślić, że od 2020 roku dotyczyć to będzie CAŁEJ POLSKI.
    Dziesiątki tysięcy domów na wsi są opalane węglem.
    Tysiące domów mają nowczesne kotły z podajnikami, sterowane procesorowo, opalane ekogroszkiem.
    I co, mają teraz przejść na LPG? Czy drewno, które sobie wyrąbią w lesie czy gdzie?
  • Za kazdym razem, kiedy czytam o kosztach ogrzewania polskich domów zaczyna mnie boleć żołądek.  Na spokojnie nie mogę. Jeśli chcą mieć czyste powietrze, niech obniżą ceny gazu, kanalie.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • http://www.pompyciepla.com/pompy-ciepla-koszty.html
    Zasadniczo uważam że nie należy nabijać kabzy KGBistom i innym dżihadzistom. Dlatego gaz nieOK. Węgiel krajowy ok, ale chyba pompa ciepła jest tańsza. Mój sąsiad zainstalował i bardzo sobie chwali. Ja jadę na gazie bo taki mam piec, ale jak padnie, a ma 14 lat, to przechodzą na PC.
    The author has edited this post (w 29.09.2013)

"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
  • Trudno żeby nie chwalił jak wpakował w toto z 50 patyków. Do ogrzewania się nadaje, nadal pozostaje jednak problem ciepłej wody użytkowej - jak kolega chce to rozwiązać, solary?
  • Podobno w Krakowie wymiana pieca ma być w 90% finansowana przeze mnie, a różnica między kosztem opalania węglem a gazem też ma być pokrywana przeze mnie. To mnie dopiero wkurwiło!
    Co do węgla i norm unijnych emisji, wiadomo, Szyszko mówił o tym wielokrotnie. Natomiast co do czystej technologii węglowej - a, z tym to do naszych szanownych profesorów z różnych uczelni. Niemcy gazyfikowali węgiel w latach 40., myśmy też próbowali, ale bardzo anemicznie.
  • Pszczelarz
    to przechodzą na PC.
    Gratuluję stanu portfela! Jak budowałem swój dom, z 15 lat temu, to miałem kumpla, któremu szmal wpadał drzwiami oknami i on właśnie brylowal w takich wynalazkach. Jak ja sobie policzyłem, że zwróci mi się to po 30 latach, to dałem sobie spokój.
  • przemk0
    Trudno żeby nie chwalił jak wpakował w toto z 50 patyków. Do ogrzewania się nadaje, nadal pozostaje jednak problem ciepłej wody użytkowej - jak kolega chce to rozwiązać, solary?
    A dlaczego do wody użytkowej się nie nie nadaje ? Nadaje nadaje, masz zbiornik, w czym problem ? Natomiast jeżeli chodzi o same pompy ciepła to ja bym zwrócił uwagę na pompy powietrze-woda, bez żadnych wymienników gruntowych, dolnym źródłem jest ciepło zewnętrzne. Technologia tak poszła do przodu, że na dobrą sprawę za kilka lat tego typu pomy wymiotą gruntówki. Nawet w naszych warunkach, gdzie w najbardziej zimowych miesiącach trzeba zakładać obliczeniowo - 22 C. I koszt tego typu pc to poniżej 30 tys. (tak 8 kW, komplet, ze zbiornikami, pompami obiegowymi itd.). A kwestia czasu, że to będzie jeszcze tańsze.
    JORGE>
  • rebel002
    Pszczelarz
    :
    to przechodzą na PC.
    Gratuluję stanu portfela! Jak budowałem swój dom, z 15 lat temu, to miałem kumpla, któremu szmal wpadał drzwiami oknami i on właśnie brylowal w takich wynalazkach. Jak ja sobie policzyłem, że zwróci mi się to po 30 latach, to dałem sobie spokój.
    Tu nie ma co porównywać, 15 lat temu była inna technologia, inne parametry i inne ceny. Dziś to jest inna bajka. W każdym razie, pompa ciepła jest wybitnie sensownym rozwiązaniem jeżeli nie ma się gazu. Bo jeżeli jest gaz to nawet nie ma co się zastanawiać.
    JORGE>
  • No, nie wiem. Wedle somsiada koszt tej zabawy zamknal sie w 10.000 Euro. I on teraz ogrzewa sie i ma ciepla wode za 100Euro/miesiecznie,  a ja circa about za 250Euro/mies. Przy porownywalnej powierzchni i liczbie domownikow.
    Nie mam ideologicznej awersji do wegla, i globcia uwazam za rzecz dobra i pożądaną ( zegluga przez biegun polnocny, wieksze obszary Syberii i Kanady do wykorzystania rolniczo). Ale nie rozumiem przywiazania do technologii 19 wieku jaka jest wegiel spalany w przydomowym piecu. Oczywiscie jak nie ma innego sposobu to wyngiel tez OK. Ale skoro inne sposoby sa?
    Wegiel ma dla mnie jedna podstawowa zalete. Daje miejsca pracy w Polsce i uniezaleznia kraj od KGB.
    The author has edited this post (w 30.09.2013)

"- Przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" Janusz Palikot, konwersatorium "Dialog i Przyszłość", 10 lutego 2012, Warszawa
  • JORGE
    15 lat temu była inna technologia,
    Faktycznie, nie znam się, moje zdanie na temat pomp ciepła - nieaktualne. Zalecam tylko ostrożność przy podchodzeniu do nowości, pionier płaci podwójnie. A ludzie często mają to do siebie, że chwalą swoje własne poprzednie wybory, pozbawieni są często obiektywizmu w tym względzie [to jest też przyczynek do tego, dlaczego tak trudno jest odlemingować leminga]. I przestrzegam przed LPG, sam grzałem zanim podciągnęli mi gaz z sieci gazem propan-butan, z dużych butli 33 kg, horror, poza tym gaz z nich nie spala się całkowicie (pozostaje skroplony) i czasami odwoziłem do wymiany (polonezem, w bagażniku, horror2) 1/3 butli (wtedy wprowadzili debilne prawo, że nie można było tankować butli na stacjach benzynowych, ech).
    A za gaz płacę jak za zboże, rekordowy miesiąc 2000, na zewnątrz -20 (w domu +22, 190 m kw, i nie chciało mi się dogrzewać kominkiem). ŁUPKI!!! HELP!!!
  • rebel002
    JORGE
    :
    15 lat temu była inna technologia,
    Zalecam tylko ostrożność przy podchodzeniu do nowości, pionier płaci podwójnie.
    Rebel, pionierskie to pompy ciepla byly 15 lat temu....

• Pompa cieplna to przeróbka całej instalacji, a mój gazowy piec Junkers ma dopiero 9 lat...
    Trzeba zarobić dodatkowe pieniądze, żeby przeżyć zimę, nie ma innego wyjścia. Zima kosztuje mnie 7 tys:(((

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Mania
    Zima kosztuje mnie 7 tys:(((
    Właśnie, właśnie. I nie ma cudów, kominek też nie ratuje sytuacji. Zawsze mówiłem, że trzeba tyle zarabiać, żeby zostawało, bo zaoszczędzić nie da rady. Nadzieja w łupkach i w globciu.
  • Mania
    Pompa cieplna to przeróbka całej instalacji, a mój gazowy piec Junkers ma dopiero 9 lat...
    Trzeba zarobić dodatkowe pieniądze, żeby przeżyć zimę, nie ma innego wyjścia. Zima kosztuje mnie 7 tys:(((
    Są już pompy ciepła powietrze-woda, które produkują wodę o temperaturze 90 C. Właściwie wywalasz piec wstawiasz pompę i wszystko hula. Różnica jest taka, że trzeba gdzieś tą jednostkę zewnętrzną na podwórku umieścić (identyczne jak w klimatyzatorach). No i jezeli masz gaz z sieci to nie ma o czym rozmawiać.
    JORGE>
  • Mhm... no to zmienia wiele, u nasz we wsi jest człowiek co sobie jakieś 5 góra 7 lat temu pompę ciepła zainstalował. Ogrzewanie ma z tego dobre ale wodę użytkową musi dogrzewać bo bardzo powoli nadrabia mu to straty ciepła. Może ma parametry wody na granicy? W każdym razie musiał się straszliwie głęboko wwiercać, no i technologia sprzed paru lat. A kosztowało go to grubą kasiorę.
    Jestem sceptyczny wobec zapowiedzi zwrotu po 30 latach - kto dziś produkuje sprzęt który przepracuje 30 lat? Chętnie się zaskoczę, no ale ciężko mi w takie rzeczy uwierzyć. Natomiast jeśli mówimy już o kwotach rzędu 10 tysięcy euro (a nie 30-40) i temperaturze 90 stopni no to chrzanić te 30 lat.
  • JORGE
    [quote="Mania"]No i jezeli masz gaz z sieci to nie ma o czym rozmawiać.
    JORGE>
    Mam z sieci.
    W jakim sensie "nie ma o czym rozmawiać?

• Mania
    JORGE
    :
    [quote="Mania"]No i jezeli masz gaz z sieci to nie ma o czym rozmawiać.
    JORGE>
    Mam z sieci.
    W jakim sensie "nie ma o czym rozmawiać?
    W takim sensie, że nic mądrzejszego ani tańszego nie wymyślisz.
    JORGE>
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.