Skip to content

genialna jest p. Anna

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Przeciwny biegun Warząchwi, Zaręb i innej hołoty
http://www.rp.pl/artykul/1052500.html
Antygona jest dziś Polką

Komentarz

• "A cywilne cmentarze poniemieckie zajmują na Ziemiach Zachodnich wielkie przestrzenie."
    Pani łże jak nie przymierzając, pierwszy lepszy peowski pies.
    Wydaje mi się, że Autorka mija się nieco z prawdą. Otóż mogę mówić o cmentarzach, które znam. Np. cmentarz niemiecki mniej więcej tu (Wałbrzych):
    +50° 48' 20.95", +16° 17' 33.61" zamieniony na końcu Gomułki albo początku Gierka w park, fragment płotu z tamtego cmentarza został przytargany po równaniu cmentarza przez sąsiada moich Rodziców i stoi do dziś między jego a ich działką.
    Albo tu (Zagórze Śląskie): 50.758089,16.401287, wskazuję dokładnie położenie gdzie na stercie od lat leżą płyty z nagrobków niemieckich, zrzucone na jedną hałdę. Ocalał tam tylko jeden grób niemiecki, otoczony świerkami, gdzie do dziś palą się na 1 listopada znicze.
    Albo tu (Wrocław): 51.104162,17.088933, obecnie ul. Kosiby, w latach 80. jeszcze Cmentarna, tam też na 1 listopada ktoś palił znicz, choć śladów grobów już dawno nie było.
    Wszystkie cmentarze, które znam, a znam kilka, są wytrawione z grobów niemieckich. Owszem, na niektórych niemieckie płyty nagrobne służą jako klęczniki czy utwardzenie terenu przy polskich grobach (np. tu (Wałbrzych, chyba największy cmentarz): 50.762349,16.275858).
    Owszem, we Wrocławiu przetrwały pożogę hitlerowską i komunistyczną 2 cmentarze,
    żydowskie
    . Jeden z nich czasami odwiedzałem jako student, bardzo klimatyczny, chyba jeszcze w l. 80. były tam pochówki, ale głowy nbie dam.
    Bardzo mi się nie podoba stosowanie moralności Kalego, jak to oburzamy się na łgarstwa po stronie lewej, a łykamy je, gdy zdarzają się po stronie prawej.
    I zawsze ubolewam nad tym, jak domagamy się czci dla naszych zmarłych na Ziemiach Utraconych, a nie wspominamy o tym, jak komuniści niszczyli miejsca spoczynku dawnych mieszkańców Ziem Odzyskanych.
    The author has edited this post (w 29.09.2013)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.