Skip to content

Co to jest kult cargo?

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
To
kuc
Lech Wałęsa stwierdził, że "musimy stworzyć z Polski i Niemiec jedno państwo". Wiem, że część osób komentowała, że Wałęsa już raczej nie powinien się odzywać, skoro ma mówić takie rzeczy. Ale ja zwracam uwagę, że nie można tak banalnie go traktować. On ma swoją metaforykę i odczytywać go, to wcale nie jest taka prosta sprawa. Ja sądzę, że on wyraził swoją myśl o tęsknocie i marzeniu, by ludziom było w Polsce tak dobrze, jak Niemcom jest u siebie.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.

Komentarz

• Wpis na jednym z portali sportowych, w kontekście zamykania stadionów w Polsce pod byle jakim pretekstem:
    "W tym dzikim kraju nie ma sprawiedliwosci,nie ma nic.Niech nas wezmie Merkel i zrobi rozbiory i bedzie spokoj.Zadnych Kaczorow,Donkow,Palikotow... Ludzie beda normalnie zyc,zarabiac,oducza sie syfu zawisci i prostactwa dostaniemy niemieckie dokumenty i nadejdzie normalnosc na stadionach takze.amen"
    Tam dużo cymbałów pisze, ale zdaje się, że mamy nową, szeroką narrację.
    JORGE>
  • Bolek po raz kolejny wykazał się doskonałą intuicją i zrozumieniem tęsknoty "zwykłych ludzi". Myśl mędrca już wiele razy słyszałem z ust części rodziny, kolegów z pracy i innych, pomniejszych lemingów. Może pedział co pedział na zamówienie, a może znów czuje skąd wieje wiatr dziejów?
  • Tzw. ludzie wcale nie chcą Niemców tylko tego, którego się przedstawia w niemieckim stroju i czasem tak nazywa. Są tak zdesperowani, że gotowi mu oddać duszę.
    Diablik to był w wódce na dnie,
    Istny Niemiec, sztuczka kusa;
    Skłonił się gościom układnie,
    Zdjął kapelusz i dał susa.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • I po raz kolejny nasi przodkowie nie stanęli na wysokości zadania. Gdyby 60 lat temu pomogli Niemcom mordować żydów, mielibyśmy w dzisiejszych realiach UE odpowiedni punkt zaczepienia aby, z podniesionym czołem, złożyć akces.
  • Ci z Jedwabnego i paru innych miejsc mogliby owo czoło podnieść, jednakowoż mieli tego pecha, że wcześniej zostali powieszeni przez AK a niektórzy przez komunistów.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.