Skip to content

Najpierw podglądał mnie Franciszek, a teraz Benedykt

Franciszek w sprawie Syrii, a Benedykt w sprawie matematyki:
Papież senior zgadza się, że w najściślejszym ujęciu nauką jest jedynie matematyka.
http://www.niedziela.pl/artykul/6198/Benedykt-XVI-napisal-list-do-wloskiego
Matematyka jest nauką [...] Dlaczego tylko matematyka?
http://ec.mixxt.pl/networks/forum/thread.299369:1
Można by jakoś bardziej ukryć to forum? A co to "prawdziwej nauki", to jest nią jeszcze teologia. Czekam na sprostowanie, J. Św. Bendykt XVI.
The author has edited this post (w 24.09.2013)

Komentarz

• E, pisał do ateisty-wroga Kościoła.
    Dobrz mu napisał tu:
    Benedykt XVI
    Polemizując z tezami Odifreddiego, Benedykt XVI pokazuje, że promowany przez niego ateizm jest w istocie
    religią matematyczną
    , która zastępuje Boga bliżej nieokreśloną naturą.
    Religia ta milczy jednak na temat trzech podstawowych dla człowieka kwestii: wolności, zła i miłości.
    A to jest dobre:
    ateista
    Piergiorgio Odifreddi udostępnił papieski list dziennikowi La Repubblica, który opublikował go jedynie we fragmentach. Integralną wersję tekstu Benedykta XVI włoski matematyk zamierza zamieścić w nowym wydaniu swej książki.
    Czyli, sory Winetu, byznes yz byznes, ale papieski list podciągnie sprzedaż książki.
  • romeck
    Czyli, sory Winetu, byznes yz byznes, ale papieski list podciągnie sprzedaż książki.
    Co racja, to racja. Na nasz rozum - źle, ale kto tam tak naprawdę wie... Przy okazji, czytał Kolega "Wprowadzenie do chrześcijaństwa", bo ja nie, ciekaw jestem opinii. Ja czytałem 3 części "Jezusa z Nazaretu", i początkowo byłem zachwycony, czytałem po kilka stron dziennie (brak czasu), ciągle myślałem "zeby tylko nie umarł żeby tylko nie umarł" (fajnie jest czytać żyjącego autora, a stary już był), a tu - BACH - abdykował! O żesz ty! No, na szczęście ostatnio stwierdził, że Bóg mu kazał, co jest 100% usprawiedliwieniem.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.