Skip to content

Pokoj czy sprawiedliwosc?

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
Z jednej strony modlimy sie: Baranku Bozy, ktory gladzisz grzechy swiata, obdarz nas pokojem.
Ale z drugiej... Udziele glosu wieszczowi Homarowi, ktorzy rzecz lepiej wyslowil:
Nam, dwadzieścia wieków temu,
Całą treść i sens problemu
Raz na zawsze, wciąż od nowa,
Objawiły cztery słowa.
My już definicją tą
Nauczeni od przedszkoli.
Owe cztery słowa brzmią:
Pokój ludziom dobrej woli.
Pomyśl tylko — w konsekwencji
Co wynika z tej sentencji?
Ona nas utwierdza trwale
W naszej pokojowej roli.
Mówi: POKÓJ! POKÓJ! — ale
Tylko — ludziom dobrej woli.
Ani więcej, ani mniej,
Prawda prosta, myśl dostojna,
Mówi: Ludziom woli złej —
WOJNA! WOJNA! WIECZNA WOJNA!
Czy jest wiec sprzecznosc? Nie. Zakladamy, ze do uczestnictwa w Komunii potrzebne jest czyste serce. Paradoksalnie - chrzescijanie pragna pokoju ale nie dla wszystkich. We wczorajszej modlitwie zabraklo mi przymiotnika - modlimy sie o SPRAWIEDLIWY pokoj.
Dalszy ciag wiersza wieszcza Maryana:
Z prahistorii tego świata
Coś przypomnę ci, gieroju:
Kain, po zabiciu brata,
Nigdy nie miał już pokoju.
Potem innej nie znał troski
W swym pacyfistycznym znoju,
Tylko troskę, by gniew Boski
Pozostawił go w spokoju.
Śmiechem szatańskiego roju
Wyła nad nim gawiedź diabla:
Trzeba było chcieć pokoju
Przed zabiciem brata Abla!
Teraz pokój? Po zabiciu?
*
Pokój z wami? Nigdy w życiu.
The author has edited this post (w 09.09.2013)

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.

Komentarz

• Jontrzysz Losie, jontrzysz. Znowu lokalni buddyści będą mamrotać swoje mantry o świecie gdzie wszystko się załatwi dłuższą, lub krótszą, przyjacielską pogawędką.
    Pokój tak. Lecz jeno w mojej duszy i z Bogiem.

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Wg. mnie, w tej modlitwie ("obdarz nas pokojem") chodzi o pokój wewnętrzny, który jest dla człowieka błogosławieństwem. Tego rodzaju ład wewnętrzny rodzi się w kontakcie z Bogiem, poprzez modlitwę i całkowite zawierzenie Jego woli. Taki pokój uzdrawia fizycznie i duchowo, jest źródłem siły i gwarantem zwycięstwa nad złem, bo w walce ze złem tego świata niezbędne jest opanowanie. Vide - egzorcyzmy; kapłan prowadzący bezwzgledną walkę z demonem wygrywa dzięki czystości serca, czyli bezwarunkowej ufności wobec Pana Jezusa. Tylko taka walka/wojna jest sprawiedliwa.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • To należałoby uporządkować gdyż wielowątkowość wprowadza nieład...
    Pokój z Bogiem
    Pokój w duszy Boga szukającej
    Pokój ludziom dobrej woli
    Pokój braciom i siostrom naszym
    Pokój tym co niosą pokój w sercu
    Wojna szatanowi
    Wojna hedonizmowi ciała
    Wojna ludziom złej woli
    Wojna tym co na braci i siostry nasze czychają
    Wojna siejącym wojnę i lubującym się w przemocy
    The author has edited this post (w 09.09.2013)

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Otuszto. Moze to niektorym buddystom wydac sie nadto brutalne ale pokoj to wojna. Wojna mianowicie z wrogami tego pokoju. Pokoj z Bogiem to wojna z szatanem, pokoj z ludzmi dobrej woli to wojna z ludzmi zlej woli.
    A pokoj ze wszystkimi i za kazda cene to niestety tez wojna, przynajmniej z logika.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.