Skip to content

Co wolicie: gospodarkę towarowo-pieniężną czy gospodarkę naturalną?

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
takie pytanie

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.

Komentarz

• Wolę opartą na uczciwości obu stron.

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Co lepsze, świerze liście, czy pachnący papier toaletowy?
    Hmm...
  • CobraVerde
    Co lepsze, świerze liście, czy pachnący papier toaletowy?Hmm...
    Świeże liście to tylko w klimacie umiarkowanym lub tropikalnym. W klimacie pustynnym jest piasek.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Towarowo pieniężną.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Ja wolę naturalną z komputerami, samochodami i nowoczesną medycyną; ale towarowo-pieniężna z samymi uczciwymi podmiotami też może być.
  • polmisiek.y
    Ja wolę naturalną z komputerami, samochodami i nowoczesną medycyną.
    Nie da się.

• Nie no, woleć to się chyba jeszcze da!
    Ale tak na serio to z rzeczy możliwych w naszym Wszechświecie wybieram towarowo-pieniężną. Wygody swoją drogą, tutaj przyczyna osobista - formy samoobrony zależnie od rodzaju gospodarki są zupełnie różne, a ja chyba jestem bardziej wątły fizycznie niż intelektualnie (a na pewno bym chciał, żeby tak było).
    The author has edited this post (w 07.09.2013)
  • towarowo-pieniężną (a bo co?)
  • mmaria
    towarowo-pieniężną (a bo co?)
    No bo ostatnio namnożyło się miłośników gospodarki naturalnej. Ale kręcą, nie mówią wprost, żaden na przykład nie wypowie takiego credo zwolennika gospodarki naturalnej: "Szkoda, że tak mało dzieci umiera."

• Tych miłośników rozpoznajesz niejako od końca? Czyli po tym, że się nie martwią zapaścią demograficzną w kraju, która wymusi gospodarkę naturalną za 20-30 lat, bo np. żadne ZUSy nie podołają wypłatom nawet minimalnych emerytur?
  • Dokładnie. Wyciągam oczywiste wnioski z twierdzeń, rozszerzam argumenty do naturalnych granic ich stosowalności. I całkiem wiele z tych rozumowań kończy się stwierdzeniem: "Jaka szkoda, że tak mało dzieci umiera", choć oczywiście tej naturalnej konkluzji nikt wprost nie wypowiada.

• Mi się czasem zdarza. Acz fanem gospodarki naturalnej nie jestem.
  • No bo gospodarka naturalna ma zalety, inaczej ludzie by nie jeździli pod namiot.
    Ale głównie idzie o wyciąganie oczywistych wniosków ze stwierdzeń. Kiedyś na którymś z forów brylowali koledzy z Obywatela i strasznie pyskowali na inżynierię genetyczną. A ja im opowiadałem, jak się umiera na cukrzycę a jest to śmierć wyjątkowo nieprzyjemna. Oni na mnie krzyczeli (a kolesie z Obywatela nie są wielbicielami kindersztuby), że wstawiam im makabreski bez związku z tematem. Niestety, związek był bliski i bezpośredni.
    Przeżywalność dzieci też ma związek z rozwojem cywilizacyjnym.

• Nie wszystko da się utowarowić i spieniężyć.
  • Z całą pewnością, że nie wszystko. Choć pamiętam forumowicza, który zgłaszał tezę przeciwną. Ignac mu było czy jakoś tak.

• Zgadza się, to były brednie. Mogę szczegółowo przypomnieć tezę rzeczonego Ignaca. Otóż - wspomniany Ignac twierdził, że w kapitalizmie istnienie jakiejś potrzeby w większym zakresie powoduje automatycznie pojawienie się ludzi, którzy ową potrzebę chcą zaspoić. I że dotyczy to wszelkich sfer ludzkiej działalności a więc także dobroczynności. Czyli że - prawa rynku rządzą wszelką ludzką działalnościa, w tej tezie zawarta jest implicite teza o utowarowieniu wszystkiego.
    Co stało w radykalnej sprzeczności z empirią, bo np. ludzie bardzo często potrzebują pieniędzy a rozdających je na lewo i prawo jest mało.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.