Skip to content

Dodaj dzieciom skrzydeł

Czasem wystarczą nowe buty i własne podręczniki, by uwierzyć, że życie może być inne.
Dla osób pragnących się zaangażować w "podanie wędki" dzieciom, które:
  • nie mogą sie uczyć i odrabiać lekcji, bo nie maja zeszytów i książek
  • nie mogą skoncentrować sie na lekcji, ponieważ są głodne, a obiad w szkole to jedyny ciepły posiłek
  • często chorują i opuszczają lekcje, ponieważ nie maja kurtki, czapki, spodni i butów na zimę
  • są zdolne i chcą się uczyć, ale bieda powoduje, że czują się gorsze od swoich rówieśników i nie wierzą we własne umiejętności
  • marzą o tym, żeby kiedyś zostać „kimś” i wyrwać się z biedy, która ich upokarza
  • nie mogą wyjechać na wakacje ani wycieczkę szkolną, chociaż tak jak inne dzieci są ciekawe świata i ludzi
Caritas
stworzył program "
Skrzydła
".
Nie jest to akcja jednorazowa, chociaż można zasilać również Skarbonkę Skrzydeł, ale program długoterminowej pomocy skierowany do dzieci. Proponuje objęcie opieki finansowej nad dzieckiem przez firmy i osoby prywatne, które poprzez deklaracje zobowiążą się do wsparcia finansowego ucznia przez okres przynajmniej jednego semestru szkolnego.
„Skrzydła” to program, do którego chcemy zaangażować firmy i osoby indywidualne, które poprzez deklaracje finansowe lub jednorazowe wpłaty, obejmą opieką konkretne dziecko, zgłoszone na listę Caritas przez pedagoga szkolnego.
http://www.skrzydla.pl/
Uprasza się o rozsyłanie tej strony do szerokiego grona znajomych, zwłaszcza w jakikolwiek sposób związanych ze szkołami.
Muszę powiedzieć, że Caritas bardzo ułatwił mi życie, bo miałam dokładnie taki pomysł - pofatygowanie się do najbliższej SP i zaoferowanie tego typu pomocy. Teraz trochę go zmodyfikuję.
Pewnie w tym gronie nawet nie uchodzi tego pisać, ale na wszelki wypadek dorzucę, że takie darowizny, niezależnie od sławetnego 1%, bardzo przyjemnie się potem odlicza od podatku
:D
The author has edited this post (w 03.09.2013)

Komentarz

• upnę!
    Regularnie nie dam rady bowiem nieregularne są moje dochody ale kilka PLN do skarbonki dorzucam i dorzucę gdy będzie z czego.

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.