Skip to content

Rozważanie i Modlitwa. 26 sierpnia.

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Rozważanie:
Wielu wad chcemy sie pozbyc ale pewnych przywar kurczowo sie trzymamy. Gdy tak sie dzieje powinnismy szczerze poprosic Siłę Wyższą, by pomogła nam wykrzesać w sobie chęć do pozbycia sie jej. Nie mozemy "poszatkować" naszego zycia jedynie jego fragmenty oddając Bogu, a pozostałe zachowując pod kontrolą. Zwrócmy sie więc do Niego w sposób:
"Pragne Ci oddać siebie całego, z tym co we mnie dobre, jak i złe, modląc się do Ciebie w pokorze, abys usunął wszystkie moje braki, któe są mi przeszkodą w służoniu Tobie i przyjaciołom oraz wrogom"
Prawa natury są niezmienne i aby utrzymać sie przy życiu należy ich przestrzegać. Dotyczy to wszystkich ludzi bez wyjatku i jeśli będziesz je uparcie gwałcił, to w końcu zginiesz. W królestwie Ducha, który rządzi sferą stosunków miedzyludzkich, powinieneś poddac się prawom moralnym i Woli Bożej. Jeśli wciąż będziesz lekceważył zasady miłości, uczciwości i bezinteresowności w końcu zlekceważysz i zniszczysz samego siebie. Ani naturalnych, ani moralnych, ani duchowych praw Bożych  nie da się łamac bezkarnie. Okazując zatwardziały egoizm, interesowność, wrogość i nieuczciwość sprzeniewierzysz sie w zyciu podstawowym prawom duchowym i poniesiesz tego konsekwencje.
Modlitwa:
Modlę sie, abym żył w zgodzie z prawami Boga, natury i społeczeństwa.
Modlę sie, abym z radością stosował sie do wszelkich praw życia.

Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.

Komentarz

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.