jakiwes fajne przepisy kto mo?
na drobiowom albo inną
z cebulka lub bez
bydzcie dobrzy ludzie
dziekuje
Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
0
Komentarz
https://www.youtube.com/watch
A na poważnie:
Dużo czosnku i cebuli. Jedna papryka. Pieprz i ciutka curry. Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki lub w całości jeśli kurza. Smażyć na gorącym maśle z odrobiną oleju lub oliwy (żeby się masło nie spaliło) max 5-7 min. Dodać ciutę curry. Dodac czosnek, cebulę i paprykę pokrojone w piórka. Podlać odrobiną białego wina (wytrawne albo wody jeśli wino już w brzuchu) Poddusić nie dłużej niz 5-7 min (zbyt długo a wątróbka jest nie ten teges a papryka robi się ciapowata) Serwować z chrupiącym chlebem i winem do popitki.
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
The author has edited this post (w 15.12.2014)
Potem można posolić i jeść (jak się posoli wcześniej to robi się twarda). Ale lepiej zrobić to w jakimś sosie. Mój ulubiony to musztardowy: Szklankę śmietany (18%) miesza się z czubatą łyżką ostrej musztardy (najlepsza słowacka "Horcica" albo "rosyjska" Kamisa) zakwasza się sokiem z połówki cytryny i daje na patelnię lub do małego rondelka. Do tego płaska łyżeczka majeranku i sól oraz pieprz wg upodobania. Zamiast musztardy można dać chrzanu, ale mi taka wersja nie smakuje..
wypróbuje nastepnym razem,
śpieszyło mi się troszkę i pogmerałem w necie
tą razą zrobiłem tak jak Brzost opisał z tym ze drobiową i wcześniej sparzyłem ją wrzatkiem, obtoczyłem w mące i na tłuszczu podsmażyłem, odłożyłem na bok, a na tym tłuszczu cebulkę na złoto zarumieniłem, z powrotem połączyłem, posoliłem i wuala - gotowe
nawet małżonka się skusiła co ona ucieka gdzie pieprz rośnie na samo słowo podroby, o flakach nie wspominając
przyszły mi na mysl podroby bo okrutnie zdrowe są a jakoś samymi mięśniami żywic sie bez końca nie da....
przypomniała mi sie scena z "Tańczący z wilkami" gdy ten kto upolował bizona w nagrode dostawał surową wątrobe do wyłacznego użytku pokarmowego, a jak wiadomo - dla najlepszego mysliwego najlepsza część łupu
poza tem każden wilk czy lew czy insza hiena zaczyna swoja ofirę od podrobów spożywać - dziki zwierz wie co najlepsze
Smacznego!
Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
.
co to znaczy?
p.s.
pantalej=łuczykij?
The author has edited this post (w 01.01.2015)
Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
powoli poddawać działaniu niezbyt wysokiej temperatury, a jezeli kolega pyta tylko o powyższy post, to oczywiście popełniłem błąd ortograficzny. Ps.
pantelej to tylko pantelej.
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
1/ Wątróbka umyta, osuszona, pokrojona na drobniejsze kawałki.
2/ Oprószona mąką jaglaną i posypana świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
3/ Cebulka pokrojona w półtalarki, zeszklona na oliwie.
4/ Wątróbka obsmażona, podduszona, podlana odrobiną wina, doprawiona solą, pieprzem i czosnkiem.
Smażyłem i dusiłem na oko