Skip to content

Nektar

edytowano March 2015 w Kulinaria
Właśnie się nim delektuję. Żadna to, zapewne, dla Was nowość, ale ja nastawiłam go po raz pierwszy i zachwycam się smakiem.
Wartość zdrowotna przeogromna; poprawia krew, buduje odporność.
Kwas buraczany jest tani ... jak barszcz i łatwy do zrobienia.
Obieramy dwa buraki i kroimy w plasterki, które umieszczamy w litrowym słoiku.
Wrzucamy trzy kulki ziela angielskiego, duży ząbek czosnku (albo i więcej), dwa listki laurowe.
Zalewamy letnią osoloną wodą. (1/2 łyżeczki soli na pół litra H2O)
Wrzucamy kawałek razowego chleba. Ew. wlewamy jakis kwas; np. z kiszonych ogórków, lub z kiszonej kapusty. Ja wlałam odrobinę wody z kiszonych ogórków.
UWAGA! Nic nie może wystawać ponad powierzchnię wody, bo wda sie pleśń.
Ja "przycisnęłam" całą zawartość szklanką, którą włożyłam do słoika.
Odstawiamy w ciepłe miejsce i odczekujemy 3-4 dni. Po 6-ciu podobno jest jeszcze lepszy, ale ja nie wytrzymałam.
Litr to mało. Najlepiej więc nastawiać od razu kilka słoików, albo -  w dużym kamionkowym naczyniu.
The author has edited this post (w 18.11.2014)

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.

Komentarz

  • Działa bez przerywania snu
    :D

    “It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

    “I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Takowy sok znakomity np. na nadciśnienie. Mania, ku mej radości, wyrasta tu na Pierwszą Kucharkę. Tyle świetnych sposobików zna...Ile razy to czytam, żreć mi się kce okrutnie. I przez Manię utyję
    :(
  • @fatus; że niby jak laxigen? Nicpodobnego!

    Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Zazula
    Takowy sok znakomity np. na nadciśnienie. Mania, ku mej radości, wyrasta tu na Pierwszą Kucharkę. Tyle świetnych sposobików zna...Ile razy to czytam, żreć mi się kce okrutnie. I przez Manię utyję
    :(
    Wszystko przez tę wyobraźnię. Najgorzej jak się w łóżku, nie daj Bóg,  przeczyta o czymś smacznym. Zdarzało mi się w nocy wstawać i pędzić do lodówki.

    Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Mania
    .......................Zdarzało mi się w nocy wstawać i pędzić do lodówki.
    Gargantuous objadakus z szanownej koleżanki
    :D

    “It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

    “I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Kwas buraczany jest wspaniałą rzeczą! Barszcz ukrainski ma niepowtarzalny smak z takim dodatkiem.
    Ale u mnie robi sie go inaczej. Dziwne, ale nie dodajemy razowego chleba ani kwasu z ogórkow ani czegoś podobnego (ale to, rozumiem, jest zbedne w przypadku, kiedy
    naprawdę jest ciepło
    ) ani od razu czosnku. Zakrywamy poczatkowy nastaw w słoiku papierem z dziurkami. Stawiamy w ciepłym miejscu a dopiero po 2-3 dniach dodajemy czosnek w plastrach (przeci plesni ofkors). Kwas gotowy po ok. tyg.
    The author has edited this post (w 20.11.2014)
  • ja popijam wlasnie ruskie czystym barszczykiem: to te rzadkie momenty, kiedy  co na ekranie, to i na stole:))
    hehe, wiedzialam kíedy wdrpac sie na katedre;)
    no a teraz  do rzeczy: nigdy nie robilam kwasu buraczanego, a czy mozna dodac kwasu z zurku?
    a czy ktos z was tez mial przeboje z kwasem chlebowym? bo mi nie wychodzi:(

    "Nie myslcie, ze przynioslem na ziemie pokoj. Nie, ale miecz."
    Pan Jezus
  • @Davenia; myslę, że dodatek jakiegokolwiek kwasu będzie ok. Ja dziś dodam troche soku z cytryny, bo nie mam innego.

    Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • No i przejechałam się na razowym chlebie. Wrzucilam do zakwasu "piętkę" razowca i po dwóch dniach pojawiła się pleśń. W zwiazku z tym- kwas do wylania
    :(
    Czemu tak się stało? Wyczytałam w necie, ze razowiec musiał zawierać jakies zanieczyszczenia typu ulepszacze.
    Piszę o tym, żebyście nie popełnili mego błędu. Jesli macie ciepło w chałupie - nie dodawajcie do zakwasu żadnych zakwaszaczy; kwas sam sie skwasi w ciągu tygodnia. Albo zróbcie tak jak ja ostatnim razem - dolejcie ciutkę wody z kwaszonych ogórków.

    Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.