Ciasto specjalnie dla Ani :-)
czyli połaczyć wszystko i już
6 jabłek
szklanka cukru
3 jaja
2 szklanki mąki
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
szklanka pokrojonych bakalii
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać bakalie i odstawić na 1h do lodówki. Nastepnie wbić jajka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie i sodą i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieć w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 min.
Można jeść jeszcze ciepłe np. z lodami
smacznego
"Nic nie jest tak silne, jak łagodność, ani nic nie jest tak łagodne, jak prawdziwa siła." R.W.Sockman
,,Bajki nie uczą dzieci, że smoki istnieja. Dzieci juz to wiedzą. Bajki uczą dzieci, że smoka można zabić''. G.K. Chesterton
6 jabłek
szklanka cukru
3 jaja
2 szklanki mąki
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
szklanka pokrojonych bakalii
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać bakalie i odstawić na 1h do lodówki. Nastepnie wbić jajka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie i sodą i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieć w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 min.
Można jeść jeszcze ciepłe np. z lodami
smacznego
"Nic nie jest tak silne, jak łagodność, ani nic nie jest tak łagodne, jak prawdziwa siła." R.W.Sockman
,,Bajki nie uczą dzieci, że smoki istnieja. Dzieci juz to wiedzą. Bajki uczą dzieci, że smoka można zabić''. G.K. Chesterton
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Jutro przyjeżdża córcia. Zrobię to ono i bendem najlepszom mamom na świecie, O!
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Mnie najbardziej smakuje z kwaskowatych jabłek i mieszanką bakalii: odrobiny skórki pomarańczowej, rodzynek i posiekanych migdałów i orzechów włoskich. Acha, ciasto po upieczeniu pozostaje troszkę wilgotne (z powodu jabłek); mnie smakuje bardziej podpieczone, więc czekam, aż zbrązowieje, ale można wyjąć nieco wcześniej.
Jutro się postaram i kto wie może dam radę?
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
ale... tadam... kiedyś wyjęłam to ciasto ewidentnie za wcześnie i po wyjęciu z blaszki (piekłam w tortownicy) i odkrojeniu kawałka okazało się, ze potrzeba mu jeszcze dłuższej chwili w piekarniku
Włażyłam odkrojony kawałek na miejsce, zamknęłam blaszkę wrzuciłam do piekarnika i doszło bez problemu
To pagaj, który nie może się nie udać
Mam ochotę na prosty placek ze śliwkami.
Sezon przecież
*
*
Kruche:
http://ec.mixxt.pl/networks/forum/thread.309105
The author has edited this post (w 10.09.2014)
Wyszło super, to dzielę się przepisem, bo naprawdę prosty
Placek ze śliwkami i kruszonką
Składniki
2 szklanki mąki
1/2 margaryny rozpuszczonej
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
3 jajka
1 czubata łyżeczki proszku
cukier waniliowy
Kruszonka
3/4 szklanki mąki
5 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 żółtko
Wsypać do miski mąkę, cukier, proszek i wymieszać, włożyć resztę składników i dobrze wymieszać drewnianą łyżką.Wyłożyć na wysmarowaną i posypaną tartą bułką blaszkę. Na cieście poukładać połówki śliwek (skórką do dołu) i posypać kruszonką.
Piec w temp. ok. 200 st.C przez ok. 1/2 godziny.
Edytuję, bo muszę to dopisać.
W tym przepisie słowa "dobrze wymieszać" można spokojnie zastąpić słowami "wymieszać". Mam słabe ręce i zdołałam tylko wymieszać tak, żeby mąka nie wyzierała, a placek wyszedł wspaniały.
The author has edited this post (w 13.09.2014)
*
*
To przepis dla mnie, dlatego sobie go ukradnę. Jak widzę przepis większy niż na pół strony, nawet nie czytam. Ten jest superaśny.