Skip to content

Stewia

edytowano March 2015 w Kulinaria
Jest 100 razy słodsza od cukru, tyle, że w przeciwieństwie do niego - zupełnie nieszkodliwa dla organizmu. Jest zdrowa.
Ponieważ z cukrem już się definitywnie pożegnałam, mam zamiar nabyć owo ziółko w postaci sproszkowanej.
http://stewia.zielniczek.pl/
Zna ją ktoś?

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.

Komentarz

  • Ja stewię nawet posadzilam w doniczce, ale generalnie nie słodzę, więc w zasadzie nie używałam.
    Co mogę powiedzieć? Rzeczywiście słodkie jest to zielsko
  • Stewia ma bardzo specyficzny posmak, nie wszystkim odpowiada. Poza tym podobno same zalety, ja np. nie czułem podbicia poziomu cukru we krwi. Używam rzadko, bo i tak nie słodzę napoi.
  • Kuba
    ... ja np. nie czułem podbicia poziomu cukru we krwi. ...
    Bo to glikozyd jest (są: stewiozyd i rebaudiozyd), a nie węglowodan (cukier/glukoza), więc nie ma co czego podbijać.
  • Hm, może choćby dlatego warto spróbować, zwłaszcza jeśli ma się w rodzinie cukrzyków.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.