Mój placek
Ostatnio mam taką modę, że piekę to samo ciasto. Skończę jeść jedno - piekę następne. Tak mnie najszło gdzieś we wrześniu i ten trynd trwa.
Zwłaszcza ciepłe jest boskie. Ma tę zaletę, że jest łatwiutkie do zrobienia. Piekę je na małej blaszce, więc starcza na dwa dni, góra. Własnie teraz przebywa w piekarniku i zaraz go dopadnę, tego placka.
Ciasto półkruche z owocami lub powidłami
2 żółtka
1 łyżka smietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki cukru pudru
połtorej szklanki mąki
pół kostki margaryny
bułka tarta
cukier waniliowy( jedna trzecia opakowania)
Wykon:
na stolnicy zagniatamy mąkę, margarynę, śmietanę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wyrabiamy, wyrabiamy i formujemy kulę.
Kulę dzielimy na dwie nierówne części. Tę ciut większą wałkujemy i ukladamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, blachę mozna tez wyłożyć papierem lub folią. Wkładamy blachę z ciastem na 10 minut do piekarnika.
Po 10 minutach wyjmujemy ciasto i obsypujemy je tarta bułką, po czym ukladamy na nim owoce, np. śliwki, jabłka, brzoskwinie, nektarynki, gruszki. Owoce nie powinny być wodniste (jak np. truskawki), muszą być zwarte.
Dziś, zamiast owoców ułożyłam na cieście sliwkowe powidła z zeszłego roku.
Po ułożeniu owoców lub powideł przykrywamy całość "kocykiem" z rozwałkowanej, mniejszej kuli. I wkladamy do piekarnika na ok. 40 minut. Ja nastawiam temperaturę na 180 st.
Czasto (pieniadz) wyciągamy i przysypujemy cukrem pudrem.
Placek nie jest zbyt słodki, jest w sam raz.
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Zwłaszcza ciepłe jest boskie. Ma tę zaletę, że jest łatwiutkie do zrobienia. Piekę je na małej blaszce, więc starcza na dwa dni, góra. Własnie teraz przebywa w piekarniku i zaraz go dopadnę, tego placka.
Ciasto półkruche z owocami lub powidłami
2 żółtka
1 łyżka smietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki cukru pudru
połtorej szklanki mąki
pół kostki margaryny
bułka tarta
cukier waniliowy( jedna trzecia opakowania)
Wykon:
na stolnicy zagniatamy mąkę, margarynę, śmietanę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wyrabiamy, wyrabiamy i formujemy kulę.
Kulę dzielimy na dwie nierówne części. Tę ciut większą wałkujemy i ukladamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, blachę mozna tez wyłożyć papierem lub folią. Wkładamy blachę z ciastem na 10 minut do piekarnika.
Po 10 minutach wyjmujemy ciasto i obsypujemy je tarta bułką, po czym ukladamy na nim owoce, np. śliwki, jabłka, brzoskwinie, nektarynki, gruszki. Owoce nie powinny być wodniste (jak np. truskawki), muszą być zwarte.
Dziś, zamiast owoców ułożyłam na cieście sliwkowe powidła z zeszłego roku.
Po ułożeniu owoców lub powideł przykrywamy całość "kocykiem" z rozwałkowanej, mniejszej kuli. I wkladamy do piekarnika na ok. 40 minut. Ja nastawiam temperaturę na 180 st.
Czasto (pieniadz) wyciągamy i przysypujemy cukrem pudrem.
Placek nie jest zbyt słodki, jest w sam raz.
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Przydałoby się jeszcze jakieś łatwiejsze.
Cuś takiego, co to po wymiąchaniu wszystkiego ułożyć owoce i do piecyka.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Aniu, zagniecenie tego ciasta trwa 5 minut!
Polecam jednak z owocami. Jest lepsze niż z powidłami.
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Nigdy nie ma tak dobrze, żeby nie mogło być jeszcze lepiej
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia