Skip to content

Dynia - co z nią zrobić

edytowano March 2015 w Kulinaria
W tym roku po raz pierwszy posadziliśmy z żoną dynie.
Po zbiorze odczekały swoje i przyszedł czas ich zużycia. Nie jet tego dużo, więc wiekszość pojdzie w słoiki - na słodko lub ostro. Ale też warto by sprawdzić inne zastosowania. Czy ktos z koleżeństwa ma może jakieś sprawdzone przepisy na dania z tego warzywa inne niż placek i zypa?

Komentarz

  • Ratatuj. Obieramy ze skorki, kroimy w kostkę, smażymy z cebulką i papryką, dodajemy oskórowane kawalki pomidorów i przyprawy. Pycha.
    A z patisonem jeszcze lepsze.

    Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • O dyni było niedawno we "wSieci" (w numerze z Lisem na okładce):
    - zupa, ale nie na mleku,
    - jarzynka do obiadu,
    - w zalewie słodko-kwaśnej.

    "A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • @los
    Dzięki. Przetestowaliśmy - naprawdę dobre.
    @ella.ella
    Dzięki za przypomnienie - mam ten numer ale jakoś artykuł o dynii pominęliśmy oboje.
    Następna do wypróbowania to placki ziemniaczano/dyniowa
  • Ja zwykle robię zupę krem z dyni - może być ze skwarkami albo bez. Jak
    będę miał trochę więcej czasu, to napiszę jakiś przepis.
    Ten poniżej też jest całkiem niezły (tylko po rosyjsku) - robiłem już dwa
    razy:
    http://www.say7.info/cook/recipe/837-Sup-tyikvoy.html
    W ogóle na tej stronie są niezłe pomysły, zwłaszcza na przekąski, z których
    zresztą Rosjanie słyną.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.