Placki z patelni
A tak zachciało mi się, bo w domu pachnie jabłkami.
Pyszne i łatwe do przyrządzenia. Są przeróżne, a ja dziś smażyłam jabłka w cieście.
Jabłka w cieście
Z mąki, mleka i jajka
sporządzić ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Można dodać łyżkę kwaśnej śmietany, cukier waniliowy, szczyptę soli i troszkę proszku do pieczenia.
Z umytych jabłek wydrążyć gniazda nasienne. Tak przygotowane pokroić w grube plastry (jak ananas).
Każdy krążek dokładnie zanurzyć w cieście. Kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na złoty kolor. Najlepiej obrócić kilkakrotnie.
Oprószyć cukrem pudrem (z cynamonem) i jeść!
Najlepsze jeszcze ciepłe.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Pyszne i łatwe do przyrządzenia. Są przeróżne, a ja dziś smażyłam jabłka w cieście.
Jabłka w cieście
Z mąki, mleka i jajka
sporządzić ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Można dodać łyżkę kwaśnej śmietany, cukier waniliowy, szczyptę soli i troszkę proszku do pieczenia.
Z umytych jabłek wydrążyć gniazda nasienne. Tak przygotowane pokroić w grube plastry (jak ananas).
Każdy krążek dokładnie zanurzyć w cieście. Kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na złoty kolor. Najlepiej obrócić kilkakrotnie.
Oprószyć cukrem pudrem (z cynamonem) i jeść!
Najlepsze jeszcze ciepłe.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
*
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
Przedwczoraj smażyłam w cieście naleśnikowym. Muszę zrobić z proszkiem do pieczenia, bo pewnie lepsze.
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
*
*
Ja dolewam do ciasta również trochę wody i robię bez proszku. Jabłka - albo antonówki, albo reneta.