A ja wtedy złapałem to wycie lewaków, którym zamknięto ich 'świątynie', czyli Centra Handlowe! Najpierw w dni święte zakupowe dwa lata temu , czyli niedziele, a teraz że niby Zaraza. CH zamknięte, a w kościołach nie ma gdzie ręki wyciągnąć (na przepisowe 1, 5 odstępu)!
przy okazji opowiadam małej żonce, jak pewien proboszcz w Wodzisławiu Śląskim znalazł sposób na limit wiernych. Otóż przed mszą wypełnia misę przepisową ilością... krówek! I ja na to, że łatwo oszukiwać: przyjdzie wcześniej babcia, weźmie trzy krówki i "rezerwacja" miejsc. A mała żonka: Po co, w sklepie kupi takie same i z nimi wejdzie!
AD 2022 Niedzielą Palmową zaczyna się Wielki Tydzień
Uczestniczyłem w po raz pierwszy zorganizowanym w Piekarach (w parafii bazyliki) nabożeństwie rozważań 24 Godzin Męki Pańskiej (w sumie 26 godzin non stop!). W kościele na Kalwarii, pod wezwaniem Zmartwychwamstania Pańskiego, który zwykle otwierany jest dopiero w maju, było z 7 st.C tylko, można zamarznąć. I od mszy o godz. 16, przez 24 godziny czuwania przed Najświętszym Sakramentem, do mszy o godz. 17. medytacja, modlitwa... Ja czytałem 21-ą i 24-ą medytację (ok. 35 min, reszta czasu cisza).
Acha, rozważania rozpoczęły się w piątek. Ale sobotnia msza na koniec była już z formularza niedzieli palmowej. I tak Wielki Tydzień w parafii zaczął się na Kalwarii...
Hohoho! Romecku, chapaux bas, szacun and respect. Przykład twego Taty przynosi owoce. Ja chyba nie dałabym rady. Moje dzisiejsze mini-mini- umartwienie - półtorej godziny na stojąco z bolącym krzyżem, bo kościół był tak nabity, że nie było gdzie siąść.
Ja tam nie muszę sobie wymyślać umartwień, bo mnie skręca po półpaścu ;-) Niedzielę Palmową wyjątkowo przeżywaliśmy u jezuitów, bo Syn czytał kwestię narratora Męki Pańskiej a nam przypadł zaszczyt wsparcia Synowej w okiełznaniu Maluszków. Kościół mimo pory obiadowej był zapełniony rodzinami z dziećmi.
Mania napisal(a): Hohoho! Romecku, chapaux bas, szacun and respect. Przykład twego Taty przynosi owoce. Ja chyba nie dałabym rady.
w zimnym kościele długo nie wytrzymuje - też bym nie dał rady. A dużo ludzi było romecku ?
Nie, nie, nie. Nie byłem non-stop. W sumie pięć godzin na dwa razy (raz po prostu przeszedłem się kawałek po Kalwarii dla rozprostowania kości, raz tam-z-powrotem do domu "walnąć mocną kawę", mam 2 kilometry). Ze względu na pracę nie mogłem też być na rozpoczęcie...
Planowałem większość, ale byłem lekko chory, a w domu wszyscy, dosłownie bo i oficjalnie na L4: mała żonka zapalenie zatok, syn2 zapalenie oskrzeli, syn1 angina; mnie po powrocie tak łeb rozbolał....
Planowałem... Wstałem o czwartej rano, by wrócić na 7-ą, kiedy mała żonka do pracy (pierwszy dzień), wstaję i.... Ibuprom! Ibuprom!
Kilkanaście osób, rotacyjnie. W ostatniej godzinie zeszło się na mszę z 30 osób.
Hardcore chyba większy niż na Extremalnej Drodze Krzyżowej, bo siedzisz i/lub klęczysz nieruchomo w lodówce (marzyłem o czapce!). I ciszy pół godziny co godzinę.
Proboszcz ogromnie zadowolony, że się udało. --- małe świadectwo:
Siedząc w kiosku (Ruchu) coś tam mi leciało zawsze na YT, często kanał Ku Bogu. I tam trafiłem z trzy miesiące temu na te 24 Godziny Męki Pańskiej. Jakoś nie trafiło, bo źle się tego słucha (w pracy), ale ściągnąłem sobie jeden tekst w .pdf i przeczytałem z ciekawości, ale kawałek, bo... nudne to do czytania (!).
Jest moja pora (w kościele), biorę książkę do ręki, zaczynam czytać/ rozważać... I jestem w szoku, bo czytam akurat tę Godzinę, com przeczytał w kiosku! (Z początku myślałem nawet, że z zimna to mi się dwa razy czyta tę samą kartkę.).
I jakoś trafiło (w tedy), zapadło w serce, bo medytacyjne czytanie tekstu jest inne.
W dniu dziękczynienia Panu Bogu za ustanowienie Eucharystii i kapłaństwa służebnego składamy wszystkim kapłanom, a zwłaszcza Nelce Dyrektorce, serdeczne życzenia, aby współpracując z Bożą łaską prowadzili nas do Boga i by każdy dzień ich życia był kolejnym krokiem na drodze do świętości. Dziękujemy Wam za Waszą posługę i życzymy, abyście z Waszego kapłaństwa czerpali radość i pozostali wierni Chrystusowi, który Was powołał. +
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Wielki piątek 2022 r. Mszał rzymski podaje 10 intencji. Pierwsza jest za cały Kościół, o pokój, jedność i trwanie w wierze. W drugiej wspólnota modli się za papieża, w trzeciej - za wszystkie stany Kościoła. Następnie za katechumenów. Piąta intencja jest za wszystkich wierzących w Chrystusa i o jedność chrześcijan, o jej przywrócenie i zachowanie. W kolejnych Kościół modli się za żydów, niewierzących w Chrystusa, niewierzących w Boga, rządzących państwami, chorych i cierpiących.
W tym roku, w związku z agresją Rosji na Ukrainę, Kongregacja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów 25 marca wystosowała notę dotyczącą możliwości dodania specjalnej intencji „o dar pokoju dla Ukrainy, aby zakończyła się ta „odrażająca wojna”. W związku z tym, Komisja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów KEP opracowała wezwanie (tekst i zapis nutowy), dotyczące modlitwy o pokój na Ukrainie.
„Módlmy się za naród ukraiński, doświadczający rosyjskiej napaści wojennej, za uchodźców i ofiary śmiercionośnych ataków, niech nasz Bóg i Pan powstrzyma przemoc, gwałt i zniszczenie, aby zapanował upragniony pokój” – brzmi wezwanie opublikowane przez KEP.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Smok_Eustachy napisal(a): Wielkopiątkowe Jerozolimskie Misterium Pogrzebu Pana Jezusa Nabożeństwo to jest bardzo piękne i przeszywające duszę. Bardzo je lubię chociaż byłem tylko dwa razy z przyczyn następujących: 1. Odbywa się raz w roku w Wielki Piątek. 2. Odbywa się w Bazylice grobu Pańskiego w Jerozolimie i w kościele OO Reformatów w Krakowie. 3. Odbywa się o 19 o której to godzinie na ogół trwa Wielki Piątek, chyba że poszłeś na 15. A jak poszłeś na 15 czy 16 to nie będziesz czekał tylko wracasz do domu.
W dniu dziękczynienia Panu Bogu za ustanowienie Eucharystii i kapłaństwa służebnego składamy wszystkim kapłanom, a zwłaszcza Nelce Dyrektorce, serdeczne życzenia, aby współpracując z Bożą łaską prowadzili nas do Boga i by każdy dzień ich życia był kolejnym krokiem na drodze do świętości. Dziękujemy Wam za Waszą posługę i życzymy, abyście z Waszego kapłaństwa czerpali radość i pozostali wierni Chrystusowi, który Was powołał.
*
Komentarz
przy okazji
opowiadam małej żonce, jak pewien proboszcz w Wodzisławiu Śląskim znalazł sposób na limit wiernych. Otóż przed mszą wypełnia misę przepisową ilością... krówek!
I ja na to, że łatwo oszukiwać: przyjdzie wcześniej babcia, weźmie trzy krówki i "rezerwacja" miejsc. A mała żonka: Po co, w sklepie kupi takie same i z nimi wejdzie!
*
Niedzielą Palmową zaczyna się Wielki Tydzień
Uczestniczyłem w po raz pierwszy zorganizowanym w Piekarach (w parafii bazyliki) nabożeństwie rozważań 24 Godzin Męki Pańskiej (w sumie 26 godzin non stop!).
W kościele na Kalwarii, pod wezwaniem Zmartwychwamstania Pańskiego, który zwykle otwierany jest dopiero w maju, było z 7 st.C
tylko, można zamarznąć. I od mszy o godz. 16, przez 24 godziny czuwania przed Najświętszym Sakramentem, do mszy o godz. 17. medytacja, modlitwa...
Ja czytałem 21-ą i 24-ą medytację (ok. 35 min, reszta czasu cisza).
Acha, rozważania rozpoczęły się w piątek. Ale sobotnia msza na koniec była już z formularza niedzieli palmowej. I tak Wielki Tydzień w parafii zaczął się na Kalwarii...
Ja chyba nie dałabym rady.
Moje dzisiejsze mini-mini- umartwienie - półtorej godziny na stojąco z bolącym krzyżem, bo kościół był tak nabity, że nie było gdzie siąść.
A dużo ludzi było romecku ?
Ja byłam na 7:30 i jak na realia ostatnich lat i realia poranka też było sporo ludzi.
Planowałem większość, ale byłem lekko chory, a w domu wszyscy, dosłownie bo i oficjalnie na L4: mała żonka zapalenie zatok, syn2 zapalenie oskrzeli, syn1 angina; mnie po powrocie tak łeb rozbolał....
Planowałem... Wstałem o czwartej rano, by wrócić na 7-ą, kiedy mała żonka do pracy (pierwszy dzień), wstaję i.... Ibuprom! Ibuprom!
€°^@_-$€π•✓!!!
Kilkanaście osób, rotacyjnie. W ostatniej godzinie zeszło się na mszę z 30 osób.
Hardcore chyba większy niż na Extremalnej Drodze Krzyżowej, bo siedzisz i/lub klęczysz nieruchomo w lodówce (marzyłem o czapce!). I ciszy pół godziny co godzinę.
Proboszcz ogromnie zadowolony, że się udało.
---
małe świadectwo:
Siedząc w kiosku (Ruchu) coś tam mi leciało zawsze na YT, często kanał Ku Bogu. I tam trafiłem z trzy miesiące temu na te 24 Godziny Męki Pańskiej. Jakoś nie trafiło, bo źle się tego słucha (w pracy), ale ściągnąłem sobie jeden tekst w .pdf i przeczytałem z ciekawości, ale kawałek, bo... nudne to do czytania (!).
Jest moja pora (w kościele), biorę książkę do ręki, zaczynam czytać/ rozważać... I jestem w szoku, bo czytam akurat tę Godzinę, com przeczytał w kiosku! (Z początku myślałem nawet, że z zimna to mi się dwa razy czyta tę samą kartkę.).
I jakoś trafiło (w tedy), zapadło w serce, bo medytacyjne czytanie tekstu jest inne.
Jak pukanie do drzwi serca.
Do skutku.
*
*
Mszał rzymski podaje 10 intencji. Pierwsza jest za cały Kościół, o pokój, jedność i trwanie w wierze. W drugiej wspólnota modli się za papieża, w trzeciej - za wszystkie stany Kościoła. Następnie za katechumenów. Piąta intencja jest za wszystkich wierzących w Chrystusa i o jedność chrześcijan, o jej przywrócenie i zachowanie. W kolejnych Kościół modli się za żydów, niewierzących w Chrystusa, niewierzących w Boga, rządzących państwami, chorych i cierpiących.
W tym roku, w związku z agresją Rosji na Ukrainę, Kongregacja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów 25 marca wystosowała notę dotyczącą możliwości dodania specjalnej intencji „o dar pokoju dla Ukrainy, aby zakończyła się ta „odrażająca wojna”. W związku z tym, Komisja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów KEP opracowała wezwanie (tekst i zapis nutowy), dotyczące modlitwy o pokój na Ukrainie.
„Módlmy się za naród ukraiński, doświadczający rosyjskiej napaści wojennej, za uchodźców i ofiary śmiercionośnych ataków, niech nasz Bóg i Pan powstrzyma przemoc, gwałt i zniszczenie, aby zapanował upragniony pokój” – brzmi wezwanie opublikowane przez KEP.
*
*
*
2023 r.
+++
*
W dniu dziękczynienia Panu Bogu za ustanowienie Eucharystii i kapłaństwa służebnego składamy wszystkim kapłanom, a zwłaszcza Nelce Dyrektorce, serdeczne życzenia, aby współpracując z Bożą łaską prowadzili nas do Boga i by każdy dzień ich życia był kolejnym krokiem na drodze do świętości. Dziękujemy Wam za Waszą posługę i życzymy, abyście z Waszego kapłaństwa czerpali radość i pozostali wierni Chrystusowi, który Was powołał.
*
+++
+++
xx. Janusz, Teofil, Michał, Mirosław, Tomasz, Piotr i Marcin
+