Skip to content

Definicja legalna tożsamości płciowej

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Otóż proszę ja was kochani tożsamością płciowa jest "utrwalone, intensywnie odczuwane doświadczanie i przeżywanie własnej płciowości, która odpowiada lub nie płci wpisanej do aktu urodzenia".

Z wnioskiem o "uzgodnienie płci" może wystąpić "osoba, która ma pełną zdolność do czynności prawnych i nie pozostaje w związku małżeńskim, u której stwierdzono występowanie tożsamości płciowej odmiennej od płci wpisanej do aktu urodzenia."

"Do wniosku o uzgodnienie płci załącza się, wydane nie wcześniej niż 12 miesięcy przed dniem zgłoszenia wniosku dwa orzeczenia wydane niezależnie przez dwóch lekarzy posiadających tytuł specjalisty w dziedzinie psychiatrii lub seksuologii lub specjalizację II stopnia w dziedzinie psychiatrii albo przez jednego z takich lekarzy i psychologa z wydanym przez towarzystwo naukowe certyfikatem seksuologa klinicznego, które stwierdzają występowanie tożsamości płciowej odmiennej od płci wpisanej do aktu urodzenia i odpis zupełny aktu urodzenia."

W związku z tym, że "sąd może ograniczyć postępowanie dowodowe do dowodów z dokumentów za-łączonych do wniosku i dowodu z przesłuchania wnioskodawcy", "uzgodnienie płci" w praktyce nastąpi na podstawie tych zaświadczeń, bez potrzeby przeprowadzania dowodu z opinii biegłych w toku postępowania.

Niezmiernie istoty jest art. 11 ustawy: "Z chwilą uprawomocnienia się postanowienia uwzględniającego wniosek o uzgodnienie płci wszystkie prawa i obowiązki zależne od przynależności do danej płci wynikają z płci określonej w tym postanowieniu."

Co ciekawe, w art. 12 przyjęto, że "Postanowienie uwzględniające wniosek o uzgodnienie płci nie wpływa na ustalone w chwili jego uprawomocnienia uprawnienia wnioskodawcy z tytułu ubezpieczenia społecznego. Jeżeli płeć stanowi istotne kryterium dla ustalenia prawa i wysokości świadczenia z ubezpieczenia społecznego, kryterium to określa się na podstawie prawomocnego postanowienia uwzględniającego wniosek o uzgodnienie płci. Do ustalenia wymiaru tego świadczenia stosuje się podstawy obliczeń z okresu przed uprawomocnieniem się tego postanowienia."

Zamienili świat w ponurą karykaturę, Kłamstwo króluje, rzeczywistość się wykrzywiła i pomarszczyła, wszystko jest jak z sennego koszmaru...

Komentarz

• Wygląda na to, że Edgar Kopara rzeczywiście szykuje się do zrzucenia niepotrzebnej już ludzkiej skóry.
  • Senat właśnie przyjął z poprawkami ustawę "o uzgadnianiu płci". Teraz Sejm, a potem PAD.
  • loslos
    edytowano August 2015
    Zara, to starczy dwu dyplomowanych psycholi, by pan zarejestrował się jako pani i już jako pani zawarł związek małżeński z innym panem?

A jeśli ja poczuję się Ludwikiem XV, to czy udostępnią mi Wersal jako miejsce zamieszkania?
  • A jak dwóch dyplomowanych psycholi orzeknie, że koza czuje się człowiekiem? Dyskryminacji osób czworonożnych mówimy stanowcze NIE!
  • los
    Zara, to starczy dwu dyplomowanych psycholi, by pan zarejestrował się jako pani i już jako pani zawarł związek małżeński z innym panem?
    No właśnie po to jest ta zabawa.....

• A jeśli ja poczuję się Ludwikiem XV, to czy udostępnią mi Wersal jako miejsce zamieszkania?
    Oczywiście że tak. Zaraz po tem jak wyeksmitują Napoleona, Joannę D'Arc i Trzech Muszkieterów którzy własnie wzieli ze sobą na wzajem ślub.

• Zara, to starczy dwu dyplomowanych psycholi, by pan zarejestrował się jako pani i już jako pani zawarł związek małżeński z innym panem?

A jeśli ja poczuję się Ludwikiem XV, to czy udostępnią mi Wersal jako miejsce zamieszkania?
    Naturalnie, że Wersal. Ja akurat stosuję w tej sytuacji argument z Napoleonem.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.