Pułkownik Spontan ma głos
Proszę wyjaśnić czytelnikom co to była ta jedynka i czym zajmowała się jedenastka w SB?http://pressmania.pl/?p=18378
– Jedynka to Departament 1 czyli wywiad, a jedenastka to wydział w którym pracowałem Wydział dywersji i inspiracji.
Inspiracji do czego???
– Na przykład założenie „konspiracyjnej” drukarni, tworzenie kanałów łączności z zagranicą i ich ochrona przed resztą SB. Piszę Panu to, co wiedziałem ze swojej pozycji. Nie zawsze zgadza się to z powszechnym odczuciem, bo nie wszystko jest czarno-białe. Miałem osobiste kontakty na przykład z jednym z głównych architektów okrągłego stołu o pseudonimie „Owca” i być może niektóre jego formułowane potem opinie były tak trochę z mojej inspiracji. Proszę mi wierzyć, źródła były często niepotrzebne, ponieważ w inny sposób budowano dotarcia. To był zresztą czasem jeden wielki cyrk!
Czy ma Pan na myśli cyrk budowania tzw. „konstruktywnej opozycji”?
– Nigdy nie chodziło , przynajmniej nam, o szeregowych członków ”Solidarności”. Chodziło o górę i to ściśle określoną górę. Konstruktywną, tak to wówczas nazywano w kręgach ”jedenastki”.
Kto tworzył elity tzw. nowej władzy przy okrągłym stole? Czy po 1989roku Pana zdaniem powstała III R.P. czy tylko PRL-BIS?
– To żadna III RP, to PRL, nawet nie bis, ale zgodny z założeniami Berii, które usiłował wprowadzić po śmierci Stalina. Nic w tym dziwnego, bo główni architekci pochodzili ;przecież z chowu Ławrientija Berii. Widzi Pan? Nikt tak o tym nie myśli. Na część pytań dotyczących czasów dzisiejszych nie mogę odpowiedzieć bo tajemnica! Po 4. czerwca 1989 roku nastąpiła po prostu kontynuacja systemu z lekkim makijażem. Te same środowiska, które grały główną rolę w różnych okresach PRL podzieliły się na różne partie i zaczęły rządzić nie dopuszczając do władzy osób, które były im przeciwne.
Otagowano:
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz