Przyspieszony kurs z muślinu
Przeglądałam program tv na aktualny tydzień i co ja paczę?
Film, który całą Europę zalewa od 2011 r,. a do Polski dotarł w roku (chyba) ubiegłym, można oglądać niemal przez cały dzień.
"Wspaniałe stulecie", propagandówa, systemowo gloryfikująca muślin, a kpiąca z katolicyzmu, nadawana jest na trzech kanałach TV przez kilka godzin dziennie. Już po raz któryś z kolei od początku, żeby komuś nie umknęło.
Przez zachód już największa fala przeszła. Hej, Sulejmanie Wspaniały!
Czy dlatego witają muślin brawami?
Film, który całą Europę zalewa od 2011 r,. a do Polski dotarł w roku (chyba) ubiegłym, można oglądać niemal przez cały dzień.
"Wspaniałe stulecie", propagandówa, systemowo gloryfikująca muślin, a kpiąca z katolicyzmu, nadawana jest na trzech kanałach TV przez kilka godzin dziennie. Już po raz któryś z kolei od początku, żeby komuś nie umknęło.
Przez zachód już największa fala przeszła. Hej, Sulejmanie Wspaniały!
Czy dlatego witają muślin brawami?
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
A na sam koniec kwiatek:
Już po poddaniu Jerozolimy i wynegocjowaniu wyjścia cało i zdrowo, jakiś kapłan rzuca:
"przyjmijcie islam, potem was rozgrzeszę"
Na co Balian, główny bohater grany przez Orlando Blooma, z pogardą:
"wiele się nauczyłem od ciebie o religii"
kurtyna.
Nie wiem co jest w serialu ale chyba nie przebije powyższego, zrobionego rękami Amerykanów i Anglików, aha, no i Niemców:)
http://wiadomosci.dziennik.pl/opinie/artykuly/493329,dziennikarz-marek-orzechowski-w-rozmowie-z-dziennik-pl-o-kalifacie-u-drzwi-europy.html
tu link do najtańszej (chyba) księgarni internetowej
http://www.nieprzeczytane.pl/Moj-sasiad-islamista,product808767.html
Nie kupiłam i nie czytałam tej książki, bo już mam kilka półek zawalonych nieprzeczytanymi pozycjami, ale rozmowa z autorem bardzo mnie zainteresowała.
Papież przedstawiony jest jak półidiota.
Nie bardzo wiem, co znaczy "złe stroje". Może niezgodne z tzw. prawdą historyczną? A kogo to obchodzi?
Przyciągają wzrok i zapadają w pamięć. Tyle wystarczy. W zestawieniu z przedstawianą wielką łatwością przechodzenia na muślin i związanymi z tym korzyściami, film jest wręcz niebezpieczny.
Czy możemy liczyć na naszych pasterzy, że ustrzegą wiary i poprowadzą owce prawdziwą drogą?
Obawiam się, że raczej nie ma odważnych.
*
Faceci są dobrze poubierani, choć ja bym im dał luźniejsze spodnie.
Film moim zdaniem jest dużo lepszy niż Tudorowie i Borgiowie.
Dziś o 19:45 odc. 1/3 "Pod władzą sułtanów".
A teraz? Kolejny odcinek , no, ciekawe czego?
^:)^
*
"Wspaniałe stulecie" jako źródło informacji dla dokumentu
)
*
Podoba mi się perspektywa - szlachetny, inteligentny i wrażliwy sułtan w kompletnie zdegenerowanym otoczeniu. I nie może zrobić nic, jest tak osaczony, że nawet tej zgnilizny nie widzi.
W XVIII wieku Turcja była już w odwrocie, my to wiemy z perspektywy naszych czasów, ale ówcześnie mogło się wydawać, że wiktoria wiedeńska to po prostu epizod, a Turcy znowu się odrodzą. Przecież jeszcze w XIX wieku całkiem nieźle sobie radzili, choć potem z coraz większym wsparciem Anglii, na końcu Niemiec.
I otóż w tymże XVIII wieku też było swego rodzaju zainteresowanie "turecczyzną", świetnie to widać w ówczesnej kulturze, nawet muzyce. Tzw. marsz turecki z 11. sonaty Mozarta to nie jest jedyny przykład, na tematy tureckie tworzono nawet całe opery ("Uprowadzenie z seraju" najbardziej znane, ale nie jedyne). To zawsze ludzi ciekawiło, co nie oznacza afirmacji. Kupienie serialu, który jest podobno lepsze niż polisz chłam to po prostu niezłe zagranie o widza, a egzotyka jest podwójna (czasowa i kulturowa). Pokazuje zresztą kraj, którego dawno nie ma.