Dwa kontrakty i nagroda krynicka
Na świecie dużo się dzieje niebezpiecznie blisko naszych okolic.Wielcy tego świata zaprzątnięci są, jak od dawna, Państwem Środka, ropą i energią oraz Rosją i jej arsenałami. Do tego doszedł terroryzm i totalna destrukcja na Bliskim Wschodzie. To są główne obszary strategiczne mające wpływ na gospodarkę w skali globalnej oczywiście poza technlogią rządzącą w długim okresie. USA robią swoje, co widzimy z daleka. Mnie interesuje co my robimy i co robi Europa - UE, aby sie w tym znaleźć. Nie wiem jak zinterpretowac trzy tytułowe fakty i pytam się co mądre Koleżeństwo sądzi:
Dopiero co KE zgodziła się aby GE kupił Alstom, czyli na utworzenie globalnego giganta energetycznego trzymającego obie strony Atlantyku. Czyli niby dobrze bo Zachód razem i utrzyma hegemonię nad energią, a dla nas jak zwykle trochę w plecy bo będziemy płacić rentę monopolistyczną. Równocześnie prawie wszystkie wielkie europejskie koncerny energetyczne, silnie związane z rządami Niemiec, Francji i Wielkiej Brytanii (EON, chyba Ruhrgas, francuski którego skrótu nie pamiętam i Royal Dutch Shell) podpisały z Gazpromem umowę na Nordstream II. Warto dodać, że z kontraktu z Alstomem KE wyłączyła GE sektor gazowy (turbiny) - to wezmą Włosi.Czyli że strategiczny sojusz z Rosją trwa w najlepsze i węgiel ma znikać i robić miejsce dla gazu i OZE. O co się rozchodzi ? Na a u nas biznes honoruje JarKacza w Krynicy. Czy biznes krajowy uznał, że już pora postawić na czele kogoś kto się w tym troche orientuje i ma szanse być partnerem w rozmowie z wielkimi w Europie?
Dopiero co KE zgodziła się aby GE kupił Alstom, czyli na utworzenie globalnego giganta energetycznego trzymającego obie strony Atlantyku. Czyli niby dobrze bo Zachód razem i utrzyma hegemonię nad energią, a dla nas jak zwykle trochę w plecy bo będziemy płacić rentę monopolistyczną. Równocześnie prawie wszystkie wielkie europejskie koncerny energetyczne, silnie związane z rządami Niemiec, Francji i Wielkiej Brytanii (EON, chyba Ruhrgas, francuski którego skrótu nie pamiętam i Royal Dutch Shell) podpisały z Gazpromem umowę na Nordstream II. Warto dodać, że z kontraktu z Alstomem KE wyłączyła GE sektor gazowy (turbiny) - to wezmą Włosi.Czyli że strategiczny sojusz z Rosją trwa w najlepsze i węgiel ma znikać i robić miejsce dla gazu i OZE. O co się rozchodzi ? Na a u nas biznes honoruje JarKacza w Krynicy. Czy biznes krajowy uznał, że już pora postawić na czele kogoś kto się w tym troche orientuje i ma szanse być partnerem w rozmowie z wielkimi w Europie?
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Ad 3. Myślę, że coś jest na rzeczy, biznes wie, że w trudnej sytuacji JK przejmie ster od Szydło. Z całą pewnością biznes widzi, jak porusza się w obecnej sytuacji rząd, a widać, że się nie porusza. Poza tym wydaje mi się, że akurat światopogląd biznesu nie jest światopoglądem fanbojstwa, ale światopoglądem realistycznym, a widać, że ogólne nastroje nie sprzyjają obecnemu układowi.