Skip to content

Takie same płace w całej Unii ?

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Jestem za:

"Szef Komisji Europejskiej Jean-Claude Juncker w dorocznym wystąpieniu o stanie UE w środę opowiedział się za wprowadzeniem zasady zrównania wynagrodzeń za świadczenie takiej samej pracy w całej Unii. Zaproponował też powołanie wspólnego skarbu dla wszystkich krajów strefy euro."

http://www.money.pl/gospodarka/unia-europejska/wiadomosci/artykul/place-w-unii-europejskiej-bruksela-chce,161,0,1899425.html

Tam jest jeszcze smaczek o opodatkowaniu przedsiębiorstw wg miejsca wypracowania zysku.

W każdym razie, pomysł znakomity, jak wódka z kranów. Konsekwencje ?

JORGE>

Komentarz

• Przypomnijmy sobie dyskusję tutejszą, jakoś rok temu. Konkluzja (części) była taka, że dysproporcje w kosztach pracy w różnych krajach członkowskich na dłuższą metę są nie do utrzymania. Ja tylko cały czas zastanawiam się jak oni będą chcieli to wprowadzić ?

JORGE>
  • edytowano September 2015
    Jestem za! Obydwiema rencyma y nogyma głosiuję za tym!
    Tutaj masz odpowiedź Horhe, jak to zrealizować i dlaczego obecnie jest to niemożliwe: "Szef KE opowiedział się za opodatkowaniem zysków przedsiębiorstw w krajach, w których zostały wygenerowane. - To jest zasada zdroworozsądkowa i Komisja zadba o jej faktyczne wdrożenie w Europie - oświadczył. Furtka w postaci opodatkowywania zysków w innym kraju niż ten, w którym te zyski zostały wytworzone, naraża budżety państw członkowskich na straty. Międzynarodowe korporacje transferują bowiem swoje przychody do rajów podatkowych, gdzie płacą bardzo niskie podatki lub nie płacą ich w ogóle."
  • No tak, zauważyłem to. I co ? Będą większe kwoty podatku płaconego w Polsce. Będzie można budżetówce wypłaty podnieść. A mi ?

JORGE>
  • A to jest dla krajów strefy euro czy dla wszystkich państw?
  • Ja tesz. 1500 na rękę każdemu. Temu w $, tamtemu w PLN, tej w Ł a jemu w rublach.

Każdemu PO rawno. PO 1500
  • W praktyce to będzie wyglądało tak, że kraje o niższych płacach będą musiały płacić kary krajom o wyższych płacach. Za dumping socjalny.
  • I ceny urzędowe! Bez cen urzędowych nie będzie zabawy....
  • Wprowadzenie takich samych płac rozłoży na łopatki konkurencyjność gospodarki Tenkraju, która opiera sie na innym sposobie wytwarzania tych samych dóbr. Umownie: zamiast zautomatyzowanych linii produkcyjnych obsługiwanych przez kilku pracowników, mamy mniej maszyn i kilkadziesiąt osób. Podniesienie płacy spowoduje wzrost ceny produktu końcowego powyżej cen z Niemiec/Francy itp.

Zmiana sposobu wytwarzania jest teoretycznie możliwa, ale to rewolucja większa niż w XVII w. Po pierwsze w głowach kadry zarządzającej, po drugie trzeba na to górę pieniędzy, których nikt nie ma, po trzecie kilka lat na wdrożenie (których nikt nie ma), a i tak na końcu będzie najwyżej zrównanie konkurencyjności z niemiecką. Tak naprawdę Niemcy mają tańszy gaz i en. el więc przy podobnym poziomie automatyzacji będziemy drożsi.

Jedyna sfera gdzie po zrównaniu płac Polak może wygrać z Niemcem, to usługi. Jesteśmy bardziej uniwersalni, pracyjemy szybciej i efektywniej.

Cały pomysł ze zrównaniem płac to najprawdopodobniej jeszcze jedna lewacka brednia albo sposób Niemców na osłabienie konkurencji.
  • To się w tradycji II PRL nazywa przyspieszenie.
  • A swoją drogą, to jakiś europarlamentarzysta z cojones, powinien entuzjastycznie pochwalić pomysł pana Jean-Claude'a po czym spuentować, że ponieważ podniesienie płac w Polsce, Słowacji i Grecji jest ekonomicznie nierealne to wdrożenie Junckerowskich podglądów należy zacząć od obniżenia płac w Niemczech...
  • Tez żart powinien być w kategorii rozweselacze.
  • Wiedziałem ze do tego dojdzie, ale że już? Komunista na czele KE!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.