Ech, nie ma to jak typowo narodowa i wypływająca wprost z rodzimej tradycji skłonność do Rejtaniady... Premierzyca Kłamacz od wyjątkowo starannego przekopywania, jak i cała sitwa, której interesy ona ma strzec i reprezentować, ma o wiele cięższego gatunku przewiny wobec Narodu i Państwa niż te kilka tysięcy uchodźców, którzy zostaną na siłę przywiezieni do TenKraju. Obstawiam zresztą, że pół roku po ich przywiezieniu na terytorium pomiędzy Odrą a Bugiem zdecydowana większość z nich będzie już za tą pierwszą z rzek
Ja tak od wczoraj słucham cały czas klangor o tej mitycznej Grupie Wyszehradzkiej. Kulega poda mi jakiś przykład, kiedy interesy Warszawy, Pragi, Bratysławy i Budapesztu były wspólne i tożsame po 1 maja 2004 r.? Czy wtedy, kiedy Słowacja poszerzała strefę euro nie patrząc na zdanie pozostałych z tej Grupy? Czy może wtedy, kiedy Czechy, Słowacja i Węgry publicznie wyrażały swoje désintéressement w kwestii Krymu i Donbasu, przy zdziwieniu i oburzeniu TenKraju? A może wtedy kiedy Orban dogadywał się z tajszem Władymirem Władymirowiczem w sprawie gazu, kiedy reszta państwa unijnych przynajmniej udawała bojkot kagiebisty? Szanowny Kulego, Grupa Wyszehradzka to taka sama fikcja spotykana tylko w encyklopediach i podręcznikach politologii, jak np. Trójkąt Weimarski. No niby on jest cały czas zawiązany i niby statut Paryża, Berlina i Warszawy jest równy w ramach niego
Była i jest okazja skupić kraje tej części Europy, choćby pod sztandarem wyszechradzkim. Jest i będzie bo jest wspólny interes i wspólne zagrożenie. Sa już dwa - Rosja z gazem i imigranci.Żadne kwoty i podpisy Kopacz tego nie zmienią. Mogą tylko utrudnić dochodzenie do porozumienia i zwiększyć szkody Polski i tych krajów.
Atmosfera się zagęszcza. Ktaje starej UE - przynajmniej te którę te brudna grę kosztem interesów nowych prowadzą maja mało do zaoferowania całej grupie, ale też i pojedynczym krajom aby się wyłamywały. To nie POlska z nimi gra i zdradza interesy grupy. To odchodzacy w niebyt rzą PO to czyni. Wszystcy to wiedzą i wszystcy to widzą: Polacy, Grupa Wyszechradzka i sponsorzy zewnetrzni tego rządu. Teraz gra nie jest o imigrantów tylko o osłabienie przyszłego rządu i Grupy Wyszechradzkiej.
Eden napisal(a): Ja tak od wczoraj słucham cały czas klangor o tej mitycznej Grupie Wyszehradzkiej. Kulega poda mi jakiś przykład, kiedy interesy Warszawy, Pragi, Bratysławy i Budapesztu były wspólne i tożsame po 1 maja 2004 r.? Czy wtedy, kiedy Słowacja poszerzała strefę euro nie patrząc na zdanie pozostałych z tej Grupy? Czy może wtedy, kiedy Czechy, Słowacja i Węgry publicznie wyrażały swoje désintéressement w kwestii Krymu i Donbasu, przy zdziwieniu i oburzeniu TenKraju? A może wtedy kiedy Orban dogadywał się z tajszem Władymirem Władymirowiczem w sprawie gazu, kiedy reszta państwa unijnych przynajmniej udawała bojkot kagiebisty? Szanowny Kulego, Grupa Wyszehradzka to taka sama fikcja spotykana tylko w encyklopediach i podręcznikach politologii, jak np. Trójkąt Weimarski. No niby on jest cały czas zawiązany i niby statut Paryża, Berlina i Warszawy jest równy w ramach niego
Słowacja podjęła decyzję w sprawie euro w interesie Czech i Polski, bo Słowacy masowo zaczęli kupować w sklepach polskich i czeskich. Krym, Donbas - o Majdanie i majdanie na Ukrainie wypowiadałem się w innych wątkach i uważam, politykę CSH w tym względzie za realistyczną, w przeciwieństwie do polityki polskiej. Cóż miał robić Orban, gdy groził mu paraliż gospodarczy, bo gazu by zabrakło. Natomiast jakiś tam trójkąt weimarski uważam za fanaberię Kwaśniewskiego.
Rafał napisal(a): Była i jest okazja skupić kraje tej części Europy, choćby pod sztandarem wyszechradzkim. Jest i będzie bo jest wspólny interes i wspólne zagrożenie. Sa już dwa - Rosja z gazem i imigranci.Żadne kwoty i podpisy Kopacz tego nie zmienią.
Co się raz stało, nie może się skutecznie odstać. Pewnie pod rządami PiS-u dojdzie do zacieśnienia współpracy państw Europy Środkowo-Wschodniej, w tym Grupy Wyszehradzkiej, w tym w sprawie odparcia imigrantów. Niemniej pozostanie smród, nieufność i zaszłości prawne z którymi trzeba będzie walczyć, zamiast z czystym kontem iść do przodu.
Nie chodzi o Wyszechrad a o złamanie wcześniejszych ustaleń. Polska stała się niewiarygodną Po secumdo, to nie jest zgoda na parę tysięcy tylko zgoda na kwoty, czyli dalsza utrata niepodległości.
krzychol66 napisal(a): Co się raz stało, nie może się skutecznie odstać. Pewnie pod rządami PiS-u dojdzie do zacieśnienia współpracy państw Europy Środkowo-Wschodniej, w tym Grupy Wyszehradzkiej, w tym w sprawie odparcia imigrantów. Niemniej pozostanie smród, nieufność i zaszłości prawne z którymi trzeba będzie walczyć, zamiast z czystym kontem iść do przodu.
Podejrzewam, że o ten smród chodziło, a Targowica specjalnie tak piardnęła, aby PiS-owi pozostawić smród.
Wyjątkowo zgadzam się z kol. Rafałem. Ale jest warunek - rząd PO MUSI odejść w niebyt i to w takim stylu, by etykietka PO budziła skojarzenia jak obecnie PZPR czy NSDAP. To znaczy, jeśli IV RP bis stanie się państwem policyjnym, rozszaleje się nienawiść, wataha i demony a Kamiński i Ziobro bez przeszkód rozprawią się z aferzystami, tzn. z niewinnymi ofiarami pisoskiego hejtu.
robert.gorgon napisal(a): Wyjątkowo zgadzam się z kol. Rafałem. Ale jest warunek - rząd PO MUSI odejść w niebyt i to w takim stylu, by etykietka PO budziła skojarzenia jak obecnie PZPR czy NSDAP. To znaczy, jeśli IV RP bis stanie się państwem policyjnym, rozszaleje się nienawiść, wataha i demony a Kamiński i Ziobro bez przeszkód rozprawią się z aferzystami, tzn. z niewinnymi ofiarami pisoskiego hejtu.
Bardzo dziekuję, że Kolega się zgadza. Nie byłbym sobą gdybym nie skomentował: To przypomina mi komentarze dziennnikarzy głownego nurtu lub polityków opcji tzw przewidywalnych nt wypowiedzi polityków PiS: "Wyjątkowo tu się zgadzam z PiS, bo zdarzyło im się - tu "na stronie" : pewnie przez pomyłkę - napisać coś sensownego. Innymi słowy rozumiem, że na tym forum można się ze mną zgodzić, ale z ostrożności i dla zachowania wizerunku "człowieka z towarzystwa" trzeba sie natychmiast równocześnie ode mnie odciąć. Dobre i to. Ognista wstawka o hejcie to ma być projekcja moich poglądów na ten temat, czy to tak przypadkowo ?
los napisal(a): Wyborcy PO to ciekawe123 zjawiska, najbardziej interesujące jest to, co mają w głowach.
A ja powoli, przez analogię, zaczynam "rozumieć". Otóż uczucie, którym darzę obecną ekipę, a zwłaszcza poziom wk...u na widok jej szefowej (nawet w postaci niemej fofki), doprowadził był mię do wniosku, że w zasadzie nie ma się czemu dziwić. Jeśli nie ma sytuacji najwyższej konieczności, a nie ma, to wdrukowane i to bardzo głęboko "jak ja nienawidzę Kaczyńskiego" nie zniknie.
Komentarz
Premierzyca Kłamacz od wyjątkowo starannego przekopywania, jak i cała sitwa, której interesy ona ma strzec i reprezentować, ma o wiele cięższego gatunku przewiny wobec Narodu i Państwa niż te kilka tysięcy uchodźców, którzy zostaną na siłę przywiezieni do TenKraju. Obstawiam zresztą, że pół roku po ich przywiezieniu na terytorium pomiędzy Odrą a Bugiem zdecydowana większość z nich będzie już za tą pierwszą z rzek
Atmosfera się zagęszcza. Ktaje starej UE - przynajmniej te którę te brudna grę kosztem interesów nowych prowadzą maja mało do zaoferowania całej grupie, ale też i pojedynczym krajom aby się wyłamywały. To nie POlska z nimi gra i zdradza interesy grupy. To odchodzacy w niebyt rzą PO to czyni. Wszystcy to wiedzą i wszystcy to widzą: Polacy, Grupa Wyszechradzka i sponsorzy zewnetrzni tego rządu. Teraz gra nie jest o imigrantów tylko o osłabienie przyszłego rządu i Grupy Wyszechradzkiej.
Krym, Donbas - o Majdanie i majdanie na Ukrainie wypowiadałem się w innych wątkach i uważam, politykę CSH w tym względzie za realistyczną, w przeciwieństwie do polityki polskiej.
Cóż miał robić Orban, gdy groził mu paraliż gospodarczy, bo gazu by zabrakło.
Natomiast jakiś tam trójkąt weimarski uważam za fanaberię Kwaśniewskiego.
Pewnie pod rządami PiS-u dojdzie do zacieśnienia współpracy państw Europy Środkowo-Wschodniej, w tym Grupy Wyszehradzkiej, w tym w sprawie odparcia imigrantów.
Niemniej pozostanie smród, nieufność i zaszłości prawne z którymi trzeba będzie walczyć, zamiast z czystym kontem iść do przodu.
Po secumdo, to nie jest zgoda na parę tysięcy tylko zgoda na kwoty, czyli dalsza utrata niepodległości.
Podivejte, jaki dyplomata był z tzw. "naszej" strony odpowiedzialny za Wyszehrad:
Wyborcy PO to ciekawe123 zjawiska, najbardziej interesujące jest to, co mają w głowach.