Skip to content

Komentarz

• Znalezienie pieniędzy przez PiS może być łatwiejsze niż się wydaje.
  • raste napisal(a):
    Znalezienie pieniędzy przez PiS może być łatwiejsze niż się wydaje.
    Być może.......... ale wtedy będzie wrzask że to nie mleczarz puka do drzwi o 6 rano. I jestem pawian że znów ktoś absolutnie niewinny i wprost święty zginie przez PiSowskie siepacze.......

Te nędzne kilkadziesiąt miliardów to cena jaką rzont z radością płaci za spokOOj w merdiach.
  • Jak się oblicza wartość szarej strefy? Poważnie.
    Bo przecież gdyby podmioty, które oszukują na wacie MUSIAŁYBY z szarości wyjść, zmieniłyby strategię, itp, więc wpływy byłyby zupełnie inne, inaczej liczone..

Dwa - mikro-mini szara strefa. Ogromna wartość VAT-u w Polsce wręcz zachęca do szarych rozliczeń (mam na myśli drobnych przedsiębiorców. Więc nie w temacie.)
  • romeck napisal(a):

Dwa - mikro-mini szara strefa. Ogromna wartość VAT-u w Polsce wręcz zachęca do szarych rozliczeń (mam na myśli drobnych przedsiębiorców. Więc nie w temacie.)
    Znajomi przedsiębiorcy narzekają nie tyle na wysokość VAT ile na sposób jego odprowadzania - w momencie wystawiania faktury lub (od pewnego czasu) "rzeczywistego wykonania usługi". W połączeniu z zatorami płatniczymi "zamraża" to ogromne środki, których nie można przeznaczyć na normalną działalność (np vadia).
  • Podobno ok.30mld na VAT to nie żadna szara strefa tylko czysta gangsterka wyludzajaca pod. Podobnież to głównie Czesi i Słowacy
  • rdrrdr
    edytowano September 2015
    [nie wazne]
  • raste napisal(a):
    Podobno ok.30mld na VAT to nie żadna szara strefa tylko czysta gangsterka wyludzajaca pod. Podobnież to głównie Czesi i Słowacy
    A mi dwa lata temu jeden chłop 3 godziny gadał jakie wały na VAT idą, i to w całej Europie. Tak go to zafascynowało, że teraz ma sprawę z US. W każdym razie skala jest potężna ponoć, patentów mnóstwo, kaska łatwa.

JORGE>
  • To prawda, ale w niektórych krajach skutecznie się walczy. Jak się tego nie robi, zjawisko rośnie. Logiczne
  • https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/polskie-sluzby-celne-i-skarbowe-zazadaly-od-apple-danych-241-509-urzadzen/

"Na łącznie 301 864 zapytania z trzech kontynentów, 241 509 przyszło z Polski (drugie na liście Niemcy wygenerowały ponad 10-krotnie mniej zapytań). Polskie zapytania przyszły w formie 53 różnych pism, z których 28 skutkowało przekazaniem danych w jakiejkolwiek formie. Niestety nie wiemy, jakiej liczby urządzeń dotyczyły odpowiedzi udzielone pytającym."

VAT, nie? iPhony są drogie i chodliwe.
  • edytowano October 2015
    przemk0 podał link o iPhone'ach:
    >VAT, nie? iPhony są drogie i chodliwe.
    Z dyskusji pod njusem.
    2015.09.30 15:56 Szymon #
    Był mega biznes na wywozeniu iPhonow na wschód. Słyszałem historie od znajomych którzy maja celników w rodzinie, że wozili tam paletami. Może urząd skarbowy i celny teraz śledzą te transporty czy wszystko jest rozliczne prawidłowo. A tam wał jakoś musiał być.

2015.09.30 19:51 hihot.md #
    Nic nie wozili. Towar nie istniał ale zwrot VAT i owszem.

2015.09.30 20:44 noname #
    Wywozili, nawet po kilka razy, ten sam sprzęt. Teraz identyfikujesz telefon po imei i s/n i sprawdzasz czy to nie fake.

oraz link
    Bydgoski sąd skazał na 5 lat niejakiego Piotra W., który zorganizował karuzelę VAT na „komórkach” tak, aby trudniej ją było wykryć.
    Według organów skarbowych przestępcy zastosowali tzw. przeciwstawną karuzelę podatkową

tylko w ciągu pół roku zawarła kilkadziesiąt umów zakupu i sprzedaży tego samego towaru o łącznej wartości ponad 46 mln zł netto. Obrót odbywał się tak szybko, że w ciągu kilku dni zakupiony towar wracał do sprzedawcy, gdzie był znowu nabywany.
    I jeden z komentarzy, parafrazując: dostał 90.000 zł kary z 36.000.000 zł ukradzionych.
    Polska jest chyba idealnym krajem do handlowania iphone'ami!
  • Była. Ta furtka już zamknięta.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.