Skip to content

Pitanie teologiczne - czy Eva Brunne dysponuje sukcesją apostolską?

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
Wiemy, że Kościół Szwecji jako jeden z niewielu kościołów protestanckich zachował sukcesję apostolską. W sposób niegodny, wiadomo, ale jednak. Czy dotyczy to tylko biskupów czy i kupek-bis?

Komentarz

• kurcze, za pierwszym razem skojarzyłem z Evą Braun...
    Co je mi Pane Doktore? 8-}
  • Eden napisal(a):
    kurcze, za pierwszym razem skojarzyłem z Evą Braun...
    Co je mi Pane Doktore? 8-}
    O pastorkę - lesbijkę, która by nie razić muzułmańskich uchodźcow chce usuwać krzyże także z wnętrza kościołow
    http://m.niezalezna.pl/71600-dla-muzulmanow-wszystko-lesbijska-biskup-sztokholmu-kaze-usunac-krzyze-z-kosciola#.VhLOQRHkgUk.facebook
  • edytowano October 2015
    los napisal(a):
    Czy dotyczy to tylko biskupów czy i kupek-bis? 8-}
    Bis-kupek jak i pastorzyc nie może to dotyczyć z przyczyn, hmm... technicznych, ponieważ zdolny do przyjęcia święceń jest wyłącznie ochrzczony mężczyzna.
  • Uff...
  • los westchnął z ulgą:
    Uff...
    Lepiej, tenże mężczyzna nie musi być w chwili nominacji na biskupa ani kapłanem (prezbiterem), ani nawet być bierzmowany!
    W takowym przypadku wszystkie "zaległe" sakramenty udziela sie "hurtem" wraz z przyjęciem sakramentu (pełnego) kapłaństwa.

==
    Zupełnie inną sprawą jest - a nie wiem - czy KPK uznaje "zmianę płci", czyliże czy tako baba-z-jajami jest facetem czy nie. :)
  • 1a. Znam. To chyba jedyny tekst papieża Jana Pawła II uznawany za nieomylny (ex cathedra).
    1b. Nie wiem dogłębnie, tak gdzieś mi zostało w pamięci; natomiast koledze chodzi o przepisy całego Kościoła czy tylko rzymskiego?
    2. żartuję, ale pewnie są tacy, co nie... :/ Dla wielu ludzi prawo to biskup, a biskupi.... są różni (delikatnie nazywając).
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.