Skip to content

Nienawistna radocha, cha, cha, cha...

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Doczekalim. Nie wszedł wieczny Żeligowski, Piechociński, Pawlak, Senyszyn, Koń Roman, bajkopisarz Durn, no i człowiek z Biłgoraja. Ale chyba Stefciu wlazł - to burzy radochę.

Komentarz

• I 28 ku...sów
  • I rzeźnika z Chobielina nima :D
  • Słucham Trujki stercząc w korku, audycja popołudniowa, pitupitu na tematy wszelakie, nagle ni z tego ni z owego apolityczny i neutralny światopoglądowo ekspercki materiał o tym, że Polacy, młodzież nasza polska w szczególności, w ogóle nie znają się na ekonomii, najprostszych praw ekonomicznych nie ogarniają i w związku z tym podatni na manipulacje wyborcze są jak mało która nacja.
    Taka popołudniowa uliczno-medialna sytuacja w temacie radosnej mej nienawichy do bladzi mediowych:)
  • extraneus napisal(a):
    Słucham Trujki stercząc w korku, audycja popołudniowa, pitupitu na tematy wszelakie, nagle ni z tego ni z owego apolityczny i neutralny światopoglądowo ekspercki materiał o tym, że Polacy, młodzież nasza polska w szczególności, w ogóle nie znają się na ekonomii, najprostszych praw ekonomicznych nie ogarniają i w związku z tym podatni na manipulacje wyborcze są jak mało która nacja.
    Taka popołudniowa uliczno-medialna sytuacja w temacie radosnej mej nienawichy do bladzi mediowych:)
    Jak się młodzi na ekonomii nie znają

:-S
    A tyn:
    image
  • On już nawet na standard zetempowski się nie łapie;)

Rychu mordo ty moja!
  • Cieszmy się że nie weszli i oczekujmy teraz że inni wyjdą np z mediów.
  • A...jeszcze Jasiu Bury. Teraz to posinieje. Paleta szeroka. Bury, zielony, jak go wypytywano o szczegóły jego przekręcików - robił się czerwony. Po kilku latach pokuty za kratkami będzie żółty a może nawet niebieski. Co za kolorowa postać!
  • a swoją szosą na Petronescu winniśmy wołać: Zetempowiec.
  • Zazu napisal(a):
    a swoją szosą na Petronescu winniśmy wołać: Zetempowiec.
    Protestuję, aby nazwisko mojej rumuńskiej rodziny (tak, tak, jedni mają rodziny w USA, inni w Kanadzie, jeszcze inni w Australii, a ja mam w Rumunii) przypisywać jakiemuś rumuńskiemu Niemcowi

• ogólnie Rumunia bardzo ok - mili, dobrzy ludzie, piękne krajobrazy, prześliczna architektura, przeciekawa literatura, muzyka

tylko ten jeden konkretny Rumun nie ok
  • starybelf napisal(a):
    Zazu napisal(a):
    Protestuję, aby nazwisko mojej rumuńskiej rodziny (tak, tak, jedni mają rodziny w USA, inni w Kanadzie, jeszcze inni w Australii, a ja mam w Rumunii) przypisywać jakiemuś rumuńskiemu Niemcowi

Przepr...Taki odruch durnowaty. Rumunię poważam. Kraj cudnie piękny - nikt nie zaprzeczy.
  • Zazu napisal(a):
    starybelf napisal(a):
    Zazu napisal(a):

Przepr...Taki odruch durnowaty. Rumunię poważam. Kraj cudnie piękny - nikt nie zaprzeczy.Petronescu to po polsku Pietrusiński, a Petru to Piotrek.

• starybelf napisal(a):
    Petronescu to po polsku Pietrusiński, a Petru to Piotrek.

A co znaczy Petronescu? Przynależność - do niego lub jego, podobnie jak w kowalski (kowal), zamojski (zamość).
    Czy też syn/potomek Petru? Wtedy po polsku byłoby Piotrowicz.
    Pietrusiński (raczej Pietruński) = Piotrowski (?)

chyba...

• romeck napisal(a):
    starybelf napisal(a):
    Petronescu to po polsku Pietrusiński, a Petru to Piotrek.

A co znaczy Petronescu? Przynależność - do niego lub jego, podobnie jak w kowalski (kowal), zamojski (zamość).
    Czy też syn/potomek Petru? Wtedy po polsku byłoby Piotrowicz.
    Pietrusiński (raczej Pietruński) = Piotrowski (?)

chyba...

Wszystkie rumuńskie końcówki "-escu" tłumaczymy na "-ski" lub "-cki".
    A mojemu wujkowi zamienili właśnie w ten sposób nazwisko z Pietrusiński. A więc nie Zamojski.
    Natomiast Piotrowicz byłby Petrovici.

• Miałam kiedyś przyjemność rozmawiać z profesorem Petrescu.
    Też podobne brzmienie.
  • KAnia napisal(a):
    Miałam kiedyś przyjemność rozmawiać z profesorem Petrescu.
    Też podobne brzmienie.
    Petrescu = Piotrowski. A Petru to należałoby tłumaczyć jako Pietrzak.

• Pietrzak.
    Ironia losu.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.