Widzę, że nikt nie ma dobrego słowa dla zmarłego. To i ja podzielę się wspomnieniem, choć z ręki nr 2. Owoż, kiedyś jeden mój znajomek robił taki program telewizyjny, o nazwie bodaj System 09. I pomysł był taki, żeby coś tam o systemie PRL 2.0 zrobić, żeby to było jakoś tam ciekawe1, a najlepiej też odkrywcze. No to zadzwonili do Kiszczaka i go pytają, czy by poopowiadał o tym w telewizorze, jakim był bandytą, a potem ułożył się z extremą i oddał kraj znajomym złodziejom. Na to Kiszczak zaczął wrzeszczeć do słuchawki, ale tak fest, złorzeczyć że nie po to się z tymi solidaruchami układał, żeby teraz jakieś szmondaki go łapały za serdak, w morde ich kopana przez Most Poniatowskiego w te i nazad ganiana mać - no albo jakoś podobnie. Kolega red aktor puścił to na głośnik i se wszyscy słuchali. Tak więc to prawda.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Na to Kiszczak zaczął wrzeszczeć do słuchawki, ale tak fest, złorzeczyć że nie po to się z tymi solidaruchami układał, żeby teraz jakieś szmondaki go łapały za serdak, w morde ich kopana przez Most Poniatowskiego w te i nazad ganiana mać - no albo jakoś podobnie.
Tak mi się zawsze wydawało, że dla siłowików sam fakt że się dogadali, ba - że się dogadywali, jest wystarczająco upokarzający i już nic więcej nie zniesą.
To bardzo dobre pytanie. Ustępująca władza ma dość czasu (tydzień bez mała, a samorządowa stołeczna jeszcze trzy lata), żeby pochówek sowieckiego pachołka odprawić wedle dowolnie wybranego scenariusza.
Nie wiadomo tylko, czy opcja postpeerelowska zechce po raz kolejny pokazać, kto tu rządzi. Dość popularna po prawej stronie opinia głosi, że teraz jest dla nich czas pośpiesznego pakowania tobołów i ewakuacji, albo siedzenia w domu zamkniętym na cztery spusty i oczekiwania co przyniesie kolejny dzień.
Jeżeli pochówek będzie huczny, a sowieciarza zakopią na Powązkach przy głównej alei, znaczyć to będzie, że PRL-Bis trzyma się dobrze i nie jest specjalnie zestrachany nadchodzącym PiSem.
Na pogrzebie Kiszczaka nie będzie asysty honorowej i nie przyznano mu kwatery na Powązkach - poinformował rzecznik MON płk Jacek Sońta,
„W związku ze śmiercią gen. w st. spocz. Czesława Kiszczaka Ministerstwo Obrony Narodowej informuje, że zmarłemu nie planuje przyznania miejsca pochówku na terenie Wojskowego Cmentarza na warszawskich Powązkach, a w uroczystościach pogrzebowych nie przewiduje się udziału wojskowej asysty honorowej. W uroczystościach pogrzebowych nie będzie uczestniczył minister obrony narodowej ani żaden inny oficjalny przedstawiciel resortu”
— napisał rzecznik.
Zaczynam powoli wierzyć, że gnicie postPRL-u przekroczyło punkt krytyczny (o ile enuncjacje karnowskiej wpotylicy okażą się prawdziwe).
Nauczyciel pyta: Sierzputowski, z czym ci się ta chusteczka kojarzy? Sierzputowski: Z dupą, panie profesorze. Nauczyciel: Z dupą? Chusteczka? Dlaczego? Sierzputowski: Bo mnie się wszystko z dupą kojarzy.
KAnia napisal(a): W Pana Boga nie wierzą, ale w "pogrzeb katolicki" już tak. Ot, starzy poganie.
Nienie, poganie nie chowaliby po katolicku właśnie. Oni się mają za porządnych chrześcijan, naprawdę. Reklamowałem kiedyś taki film dokumentalny o byłym hitlerowcu dożywającym gdzieś w Hiszpanii. On specjalnie nie musiał uciekać z Niemiec bo nic nie zrobił ale się przestraszył a że tam mu się spodobało i ułożył sobie życie to już został. Wychowywany był w protestanckim niemiecki etosie, i on w tej Hiszpanii do katolickiego kościoła chodził i komunię świętą przyjmował. "Nie zrobiłem w życiu nikomu nic złego, jestem w zasadzie świętym człowiekiem" mówił. No dla niego wystarczającą "karą" był fakt że żył poza Niemcami, po prostu. Analogicznie Kiszczak - jak pisałem dla niego nie do zniesienia jest że musiał się ugadywać, zamiast normalnie rozstrzelać terrorystów (Humer dokładnie takich słów używał) jak należy.
KAnia napisal(a): W Pana Boga nie wierzą, ale w "pogrzeb katolicki" już tak. Ot, starzy poganie.
Nienie, poganie nie chowaliby po katolicku właśnie. Oni się mają za porządnych chrześcijan, naprawdę. ... Analogicznie Kiszczak - jak pisałem dla niego nie do zniesienia jest że musiał się ugadywać, zamiast normalnie rozstrzelać terrorystów (Humer dokładnie takich słów używał) jak należy.
A w "Superaku" duszaczcipatielnyj tekst jak to przez kilka dni przed śmiercią Kiszczak robił znaki krzyźa i prosił o księdza.... A tak w ogóle to "Mąż dobrze żył z Kościołem i czytał Pismo Święte" W tej sytuacji kto wątpi, że należy mu się pogrzeb z asystą co najmniej trzech biskupów, w tym jednego kardynała, ten nienawistnik, oszołom i moher...
Jeżeli to jest prawdą to... może lepiej zamilknijmy nad tą trumną...
No fakt. A nuż kanonizacja będzie?
"Kilka dni przed śmiercią mąż chciał zaprosić do domu księdza, chciał przyjąć ostatnie namaszczenie. Odkładałam to, bo nie sądziłam, że śmierć będzie tak blisko... Nie zdążyłam..." - dodaje." Nie zdążyłam czy nie chciałam. Na starość pewne rzeczy się mylą.......
14 Jaki z tego pożytek, bracia moi, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków? Czy [sama] wiara zdoła go zbawić? 15 Jeśli na przykład brat lub siostra nie mają odzienia lub brak im codziennego chleba, 16 a ktoś z was powie im: «Idźcie w pokoju, ogrzejcie się i najedzcie do syta!» - a nie dacie im tego, czego koniecznie potrzebują dla ciała - to na co się to przyda? 17 Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie. 18 Ale może ktoś powiedzieć: Ty masz wiarę, a ja spełniam uczynki. Pokaż mi wiarę swoją bez uczynków, to ja ci pokażę wiarę ze swoich uczynków. 19 Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz - lecz także i złe duchy wierzą i drżą. 20 Chcesz zaś zrozumieć, nierozumny człowieku, że wiara bez uczynków jest bezowocna? 21 Czy Abraham, ojciec nasz, nie z powodu uczynków został usprawiedliwiony, kiedy złożył syna Izaaka na ołtarzu ofiarnym? 22 Widzisz, że wiara współdziałała z jego uczynkami i przez uczynki stała się doskonała. 23 I tak wypełniło się Pismo, które mówi: Uwierzył przeto Abraham Bogu i poczytano mu to za sprawiedliwość, i został nazwany przyjacielem Boga. 24 Widzicie, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej tylko wiary. 25 Podobnie też nierządnica Rachab, która przyjęła wysłanników i inną drogą odprawiła ich13, czy nie dostąpiła usprawiedliwienia za swoje uczynki? 26 Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków.
------------------------
Czyny Cześka są powszechnie znane. Wieloletni plenipotent Kusego na tutejszy fragment okręgu ziemskiego. Wzywał księdza na koniec? Którego? Zycha, Niedzielaka, Suchowolca czy Popiełuszkę?
Komentarz
To i ja podzielę się wspomnieniem, choć z ręki nr 2.
Owoż, kiedyś jeden mój znajomek robił taki program telewizyjny, o nazwie bodaj System 09. I pomysł był taki, żeby coś tam o systemie PRL 2.0 zrobić, żeby to było jakoś tam ciekawe1, a najlepiej też odkrywcze. No to zadzwonili do Kiszczaka i go pytają, czy by poopowiadał o tym w telewizorze, jakim był bandytą, a potem ułożył się z extremą i oddał kraj znajomym złodziejom.
Na to Kiszczak zaczął wrzeszczeć do słuchawki, ale tak fest, złorzeczyć że nie po to się z tymi solidaruchami układał, żeby teraz jakieś szmondaki go łapały za serdak, w morde ich kopana przez Most Poniatowskiego w te i nazad ganiana mać - no albo jakoś podobnie.
Kolega red aktor puścił to na głośnik i se wszyscy słuchali.
Tak więc to prawda.
A nie rzucic psom.....
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Nie wiadomo tylko, czy opcja postpeerelowska zechce po raz kolejny pokazać, kto tu rządzi. Dość popularna po prawej stronie opinia głosi, że teraz jest dla nich czas pośpiesznego pakowania tobołów i ewakuacji, albo siedzenia w domu zamkniętym na cztery spusty i oczekiwania co przyniesie kolejny dzień.
Jeżeli pochówek będzie huczny, a sowieciarza zakopią na Powązkach przy głównej alei, znaczyć to będzie, że PRL-Bis trzyma się dobrze i nie jest specjalnie zestrachany nadchodzącym PiSem.
Żal.pl
Sierzputowski: Z dupą, panie profesorze.
Nauczyciel: Z dupą? Chusteczka? Dlaczego?
Sierzputowski: Bo mnie się wszystko z dupą kojarzy.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Gdyby ktoś się przemógł, to tu:
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/pogrzeb-czeslawa-kiszczaka-bez-honorow/b8hzdd
*
Ale mu lafirynda pożegnalną sesję zrobiła, ho ho ho.
W tej sytuacji kto wątpi, że należy mu się pogrzeb z asystą co najmniej trzech biskupów, w tym jednego kardynała, ten nienawistnik, oszołom i moher...
*
"Kilka dni przed śmiercią mąż chciał zaprosić do domu księdza, chciał przyjąć ostatnie namaszczenie. Odkładałam to, bo nie sądziłam, że śmierć będzie tak blisko... Nie zdążyłam..." - dodaje.
http://www.fronda.pl/a/kiszczak-prosil-przed-smiercia-o-ksiedza-zona-to-odwlekala-az-umarl,60055.html
Jeżeli to jest prawdą to... może lepiej zamilknijmy nad tą trumną...
"Kilka dni przed śmiercią mąż chciał zaprosić do domu księdza, chciał przyjąć ostatnie namaszczenie. Odkładałam to, bo nie sądziłam, że śmierć będzie tak blisko... Nie zdążyłam..." - dodaje."
Nie zdążyłam czy nie chciałam. Na starość pewne rzeczy się mylą.......
Jk 2:14-26
14 Jaki z tego pożytek, bracia moi, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków? Czy [sama] wiara zdoła go zbawić? 15 Jeśli na przykład brat lub siostra nie mają odzienia lub brak im codziennego chleba, 16 a ktoś z was powie im: «Idźcie w pokoju, ogrzejcie się i najedzcie do syta!» - a nie dacie im tego, czego koniecznie potrzebują dla ciała - to na co się to przyda? 17 Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie. 18 Ale może ktoś powiedzieć: Ty masz wiarę, a ja spełniam uczynki. Pokaż mi wiarę swoją bez uczynków, to ja ci pokażę wiarę ze swoich uczynków. 19 Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz - lecz także i złe duchy wierzą i drżą.
20 Chcesz zaś zrozumieć, nierozumny człowieku, że wiara bez uczynków jest bezowocna? 21 Czy Abraham, ojciec nasz, nie z powodu uczynków został usprawiedliwiony, kiedy złożył syna Izaaka na ołtarzu ofiarnym? 22 Widzisz, że wiara współdziałała z jego uczynkami i przez uczynki stała się doskonała. 23 I tak wypełniło się Pismo, które mówi: Uwierzył przeto Abraham Bogu i poczytano mu to za sprawiedliwość, i został nazwany przyjacielem Boga. 24 Widzicie, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej tylko wiary. 25 Podobnie też nierządnica Rachab, która przyjęła wysłanników i inną drogą odprawiła ich13, czy nie dostąpiła usprawiedliwienia za swoje uczynki? 26 Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków.
------------------------
Czyny Cześka są powszechnie znane.
Wieloletni plenipotent Kusego na tutejszy fragment okręgu ziemskiego.
Wzywał księdza na koniec? Którego?
Zycha, Niedzielaka, Suchowolca czy Popiełuszkę?