Skip to content

znalezione na (uwaga) złonecie...ale warto przeczytać i rozpowszechnić

edytowano November 2015 w Forum ogólne
..."Jarosław Kaczyński jest wielkim magiem "...
Nie panie Miller. Jarosław Kaczyński jest jedynie najskuteczniejszym politykiem ostatniego ćwierćwiecza.
Może jest starym kawalerem. Może i zdziwaczałym. Może jest kurduplem...kartoflem...burakiem...ziemniakiem...selerem...
Może ma krzywe nogi i wygląd lichy...
Może niejeden piękny Lolo, młody, europejski, pachnący, elokwentny językoznawca, dobrze ubrany może, dobrze ostrzyżony ...może mu "dowalić", przygadać, wyśmiać, wydrwić, zhejtować (modne słowo)...
Ale...
Ten facet WYKREOWAŁ 3 prezydentów i 3 [edit: poprawka @ms.wygnaniec - 5 premierów Mazowiecki, Olszewski, Marcinkiewicz, Kaczyński, Szydło] premierów z sobą włącznie. NIE MA w tej chwili polityka z takim dorobkiem. Jest Kaczyński i...dłuuuuugo nic. Reszta, łącznie z panem...panie Miller, jest przy nim jedynie cieniem. Choćby nie wiem jak gardłowali. Choćby nie wiadomo jakie garnitury i garsonki wkładali. Choćby i po 10 złotych zegarków zakładali niczym ruscy sołdaci, to przy tym kartoflu są ...NIKIM.
Ten facet odcisnął swoje piętno na ostatnim 25 leciu jak nikt inny. Reszta to ...kwakwarakwy. Podręczniki historii za 50 lat będą pisały o Kaczyńskich. Nie będzie tam ani słowa o Millerze, Pawlaku, Sikorskim, Kopacz, czy...no właśnie... nawet mam kłopoty z wymienieniem potencjalnych konkurentów. Pójdą w zapomnienie jak przedwojenni premierzy i ministrowie. Pies z kulawą nogą o reszcie nie wspomni. Dlaczego?
Bo Jarosław Kaczyński to w tej chwili chyba jedyny Mąż Stanu. To ktoś więcej niż polityk. To ktoś, kto potrafi zrealizować w praktyce swoją wizję i nie poprzestaje na gęganiu przed kamerami. Kaczyński to JEDYNY polityk, który nie bał się poddać obywatelskiej weryfikacji 8 lat temu podając rzad do dymisji. Może jest małym kurduplem ale...ma WIEEEEEELKIE jaja. Za takimi ludźmi zawsze w końcu idą miliony.

Komentarz

• Errata: 5 premierów (Mazowiecki, Olszewski, Marcinkiewicz, Kaczyński, Szydło)
  • nie mój tekst ale poprawie
    dzięki
  • No to jestem prawdziwym hipsterem polityki. Popierałem Kaczyńskiego przez 25 lat, nawet wtedy, gdy nawet zwolennicy uznawali, że jest skończony. Wycofałem poparcie w momencie największego tryumfu.
  • z całym szacunkiem ale Los jest najmniej ważny - te miliony sie liczą....
  • Los człowieka
  • taki los
  • los napisal(a):
    taki los

Cza cierpieć za te miliony
    :)>-

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• To jeszcze nie jest chwila jego największego triumfu. To jeszcze jest wojna i on to sam dobrze zdefiniował podczas ostatniej miesięcznicy.
  • los napisal(a):
    No to jestem prawdziwym hipsterem polityki. Popierałem Kaczyńskiego przez 25 lat, nawet wtedy, gdy nawet zwolennicy uznawali, że jest skończony. Wycofałem poparcie w momencie największego tryumfu.
    Moja rodzinka (w tym ja) też - po słynnej telewizyjnej rozmowie z Michnikiem, w której ten ostatni został tak zdruzgotany, że opadły nam szczęki, a późniejsze mowy sejmowe JK utwierdziły tylko w przekonaniu, że nie ma sobie równych.
    Ta rozmowa to był chyba rok 1989, w internecie jej nie ma.
  • mmaria napisal(a):
    To jeszcze nie jest chwila jego największego triumfu. To jeszcze jest wojna i on to sam dobrze zdefiniował podczas ostatniej miesięcznicy.
    Tryumfem -Jego i naszym- będzie druga kadencja Dudy, co daj Boże, Amen. .
  • Druga kadencja Dudy to już raczej będzie zasługa Dudy.
    Myślę, że dla JK prawdziwym triumfem będzie połączenie dwóch wielkich spraw - rozliczenie Smoleńska i wyprowadzenie Polski na spokojne i przejrzyste wody. Ta druga jest dużo trudniejsza.
    W każdym razie zamierzam go wspierać nawet jeżeli kolejny, bo nie pierwszy, raz popełnił grubą pomyłkę kadrową.

• Patrząc na jego oczy i uśmiechniętą buzię B.Sz., trudno uwierzyć, że nie znają wyjścia.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• edytowano November 2015
    mmaria napisal(a):
    Druga kadencja Dudy to już raczej będzie zasługa Dudy.
    Myślę, że to będzie zasługa większej grupy osób, z udziałem JK, bo zadania są gigantyczne, wymagające więcej niż 4 lat.
  • Mania napisal(a):
    mmaria napisal(a):
    Druga kadencja Dudy to już raczej będzie zasługa Dudy.
    Myślę, że to będzie zasługa większej grupy osób, z udziałem JK, bo zadania są gigantyczne, wymagające więcej niż 4 lat.
    +
  • Łomatko, przecież PAD nie działa w próżni. Oczywista oczywistość. Ale nie odbierajmy mu zasług. I wpadek, jeśli takowe nastąpią.
  • Mania napisal(a):
    Chyba w 1990, bo toczyła się już kampania Wałęsy.

Mania napisal(a):
    los napisal(a):
    No to jestem prawdziwym hipsterem polityki. Popierałem Kaczyńskiego przez 25 lat, nawet wtedy, gdy nawet zwolennicy uznawali, że jest skończony. Wycofałem poparcie w momencie największego tryumfu.
    Moja rodzinka (w tym ja) też - po słynnej telewizyjnej rozmowie z Michnikiem, w której ten ostatni został tak zdruzgotany, że opadły nam szczęki, a późniejsze mowy sejmowe JK utwierdziły tylko w przekonaniu, że nie ma sobie równych.
    E tam, już mi się zdawało, że znalazłam, ale niestety. Z tamtej debaty tylko tyle

Ktoś napisał, że cała Polska tego szuka i jedyna nadzieja w stażystach z archiwum TP.
    debata 21.10.1990
  • @Cyrylica; nie, to była rozmowa studiu telewizyjnym. Długi stół, po obu stronach - dwaj rozmówcy i nikogo więcej. Zero dekoracji, zero rekwizytów, żadnych dziennikarzy. Mogli mówić co chcieli, nikt im nie przeszkadzał. Chyba już wtedy Władzia wiedziała, ze ci dwaj odegrają główna rolę w nowej rzeczywistości, a jaka to miała być rola - można było się zorientować z ich rozmowy. Na koniec Michnik już tylko krzyczał i machał rękami, a Jarro - jak zwykle - spokojny i uśmiechnięty.
    @Brzost; możlwe, że 1990.
  • Moim zdaniem to jest ta debata. Bez przesady, chyba niemożliwe żeby było bez jednego dziennikarza. A oni są po dwóch stronach stołu.
  • Brzost napisal(a):
    Moim zdaniem to jest ta debata. Bez przesady, chyba niemożliwe żeby było bez jednego dziennikarza. A oni są po dwóch stronach stołu.
    Zmieniłam film, bo wcześniej zamieściłam debatę z 1993 roku. Tej z 1990 w całości rzeczywiście nigdzie nie ma.
  • Brzost napisal(a):
    Moim zdaniem to jest ta debata. Bez przesady, chyba niemożliwe żeby było bez jednego dziennikarza. A oni są po dwóch stronach stołu.
    Tak, to byłą bardzo dziwna debata, jeden na jeden, Michnik był niesamowicie agresywny, przerywał, nie dawał dokończyć itp. Transmitowała to bodaj dwójka

• Marnioku, zmień może tytuł wątku - np. na "JK jest wielkim magiem" :)
    Złonet jakoś nie zachęca do wejścia...
    @Cyrylica ściągnąłem sobie filmik. ta klamra - 1990-2015, zobaczenie nawet minuty - bezcenne
  • toć ja nie zachęcam do wejścia na onet
    nawet linki nie dałem, skopiowałem
    mam maila na @vp.pl i siłą rzeczy czasem coś przeczytam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.