Skip to content

Komentarz

• edytowano November 2015
    Linka nie działa, acz domyślam się, że chodzi o zestrzelenie.
  • 1. To działa:
    2. A podobno ktoś nie ma konta na Twitterze :))
  • Wojna bez Dziewulskiego i Wołoszańskiego jest nie licząca się.
  • W sieci jest do obejrzenia filmik...
    (z linka wyrzucić końcówkę od pytajnika i zadziała)
  • Turcy mówią nie konstruktywnej współpracy z Rosja w walce z terroryzmem.
  • Hmm, pierwsze reakcje Rosji ("rzekome zestrzelenie", "rakieta ziemia-powietrze") zdają się świadczyć o pewnej niechęci do konfrontacji z Turcją. Podoba mi się, że ci ostatni bronią swoich (Turkmenów).
  • Ambasada Turcji w Moskwie.
    image
  • Kolega Los ma konto na Twitterze?
  • Ma, ale zakonspirowane. Znaczy się Los nadaje z podziemia
  • Moje nie jest zakonspirowane. Jakby ktoś chciał mnie znaleźć @rstryjecki83
  • Dziś mój kolega stwierdził: "Rosja - Turcja? I co z tego, że Turcja jest w NATO, a z Rosją prowadzimy zimną wojnę, jak ruski samolot, tak czy tak zestrzelili islamiści...."
  • raste napisal(a):
    Kolega Los ma konto na Twitterze?
    Żeby czytać twittera nie trzeba mieć konta.
  • Gdyby miała być wojna, już by była była.
    Nie podejrzewam, żeby lotnisko im. Ataturka było łatwiejsze do zdobycia niż lotnisko im. Sergiusza Prokofiewa, i taysze radzieccy też tak podejrzewają.
  • A do merituma. Akurat incydent samolotowy myślę że jest niewielką częścią układanki. Nie sądzę też żeby zaczęła się eskalacja na większą skalę z tego właśnie powodu. Turcja i Rosja mają wiele sprzecznych interesów. W Syrii liczyli na to, że z ramienia NATO wejdą i podporzadkują sobie teren. Ruscy się wmieszali. Ciekawe czy Francja i Niemcy są jeszcze w NATO
  • Ciekawe, czy NATO jeszcze istnieje?
  • raste napisal(a):
    (....)Ciekawe czy Francja i Niemcy są jeszcze w NATO
    W Układzie Warszawskim na pewno.

• SEATO-bis z Kitajem, na ten biegun zapobiegliwi się teraz magnesują
  • Albo inaczej. Niemcy są w NATO pod przymusem. Może wojska USA w Niemczech są gwarantem trwania tego sojuszu.

W takim ujęciu my jesteśmy innym partnerem.
  • Wojska USA stacjonują w Niemczech "to keep the Germans down". To jest raczej stały element gry. Wyprowadzka US Army może nastąpić wtedy gdy (a) Waszyngton przestanie być światowym hegrmonem, (b) w Niemcowie powstanie kalifat albo insza republika anarchistyczna, (c) ktoś zrzuci dużą bąbę N, zostawując jeno ziemię i wodę.
  • Czyli Niemcy są okupowane :D Smyranie się z Rosją jest ich racją stanu i szansą na niezależność.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.