Skip to content

Przeczytane. Polecam albo niekoniecznie

Odświeżam wątek zagubiony podczas przenosin.

Właśnie skończyłam studiowanie, bo trudno to nazwać czytaniem, "cegły" Cenckiewicza, Woyciechowskiego i Bagieńskiego "Konfidenci". Lektura pod wieloma względami porażająca i - wydaje mi się - obowiązkowa dla każdego, kto chce zabierać głos na tematy publiczne. O Polsce powojennej, o Polakach zwłaszcza.
image
Byłam świadkiem wielu wydarzeń, teoretycznie wiedziałam o metodach pracy UB i SB, sporo już czytałam na ten temat, nie mówiąc o obejrzeniu choćby "Przesłuchania" Bugajskiego itp. A jednak to naukowe opracowanie wstrząsnęło mną, bo np. dobitnie ukazało czy to stopień infiltracji Solidarności podczas stanu wojennego, czy to sposób łamania ludzi (często, bardzo często - bez specjalnego oporu), czy wreszcie na przykładzie prof. Chrzanowskiego efekty tego łamania.
Wszystko chłodnym, beznamiętnym językiem naukowców.
Ponad połowę tej książki (720 stron) zajmują przypisy, dokumenty, załączniki.

Osobną, niezwykle cenną pozycją jest wstęp Antoniego Macierewicza - tam dokładny opis lustracji z 1992 r.
Antoni, już po upadku rządu Olszewskiego, przemówienie sejmowe podsumowujące pracę MSW zakończył następująco:
"I chciałbym, żeby Wysoka Izba jeszcze jedno zdanie usłyszała. Gdy politykom polskim brakuje odwagi cywilnej, następne pokolenie płaci krwią."

Liczę na możliwie szybkie odtajnienie zbioru zastrzeżonego.
Edit - jak na pracę naukową - irytujący błąd w notce biograficznej Michnika - oczywiście przypisano mu zasługę współzałożyciela KOR (skandal!).

Komentarz

• Antoni Macierewicz

Gdy politykom polskim brakuje odwagi cywilnej, następne pokolenie płaci krwią.
    Piękne! Normalnie na stopkę i mema!
  • image
    Najnowszy, na zwykłym, dobrym poziomie. Poleca się zwłaszcza uwadze koleżance Mani :)
  • O, super!
    A ja czytam "Zostało z uczty bogów" - Newerlego.... ze z zainteresowaniem. Zalegała na moich półkach od nie-wiem-kiedy i postanowiłam ją przekazać do gminnej biblioteki - wraz z innymi, ale cuś mnie tkło, żeby przekartkować i wsiąkłam. Czasy Rewolucji w Rosji - oczami osiemnastolatka. Penza, Symbirsk (obecnie Uljanowsk), sporo obyczajowych ciekawostek.
  • Na tego Lee Childa poluję. Jak na każdą jego rzecz. Świetna konstrukcja akcji, żadnych dłużyzn i niedokończonych wątków. Można się od niego uczyć pisania, choćby taka Katarzyna Bonda, z której zrobiono królową polskiego kryminału, mimo miejscami porażającej słabości jej pisaniny, rwania wątków i szkolarskiej polszczyzny. No ale jak ktoś ma znajomości w okolicy salonów warszawki - jakaż inna może być ocena...
    Maniu, Newerly jest stanowczo niedoceniony.
  • edytowano January 2016
    Newerly to bardzo ciekawa postać, jak się przyjrzysz jego biografii to w sumie nic w niej nie trzyma się kupy. Inwalida którzy przeżył Oświęcim, to chyba jedyny taki przypadek. Coryllus przeczytał jego biografię i napisał kilka tekstów. Normalnie wygląda że to matrioszka, pisarz-wydmuszka podrzucony Polakom przez sowietów by tu robił kulturę dla nas.
    http://coryllus.salon24.pl/657670,tajemnice-igora-newerly
    http://coryllus.salon24.pl/658109,o-sensie-pisania-po-polsku
    http://coryllus.salon24.pl/658813,przygod-igora-n-ciag-dalszy
  • Childa mogę udostępnić w wersji MOBI lub EPUB

BTW. Trzeba znowu czymś zdenerwować Uhr, żeby się wreszcie zalogowała i zaczęła pisać ;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.