O, jakie czasy ! Mamy nową planetę w układzie słonecznym ?
Tak podaje WP, można to gdzieś potwierdzić ?
http://wiadomosci.wp.pl/kat,18032,title,Naukowcy-odkrylismy-nowa-planete-w-Ukladzie-Slonecznym,wid,18116113,wiadomosc.html
A wiecie, że pra pra ludy człowiecze, mało że wiedziały dużo o planetach to jeszcze umieszczały dodatkową planetę tam gdzie ponoć jest faktycznie ?
JORGE>
http://wiadomosci.wp.pl/kat,18032,title,Naukowcy-odkrylismy-nowa-planete-w-Ukladzie-Slonecznym,wid,18116113,wiadomosc.html
A wiecie, że pra pra ludy człowiecze, mało że wiedziały dużo o planetach to jeszcze umieszczały dodatkową planetę tam gdzie ponoć jest faktycznie ?
JORGE>
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
JORGE>
Ahh! I zapomniałbym twierdzi jeszcze że Boga NIET.
Jeżeli zaś chodzi o Hawkinga to odnoszę wrażenie, że szacunu to on w swoim środowisku raczej nie ma. Nawet dość powściągliwy Heller, tak niechcący mu szpile wbija podczas wykładów dla ludu. Czyli chyba dobrze zauważyłem, wnioskując po losowym wpisie.
JORGE>
Tu akurat żadna nowa ale sześć starych ustawi się w jedną linię. I to za 4 dni. Czuwajcie!!!
Przy okazji polecam apkie do obserwacji nieba - Stellarium Mobile.
A to będzie w dzień czy nocą?
Żast bifor sanrajs. U mnie wschodzi 4:27.
Tu piszą, że jeszcze dzień później też (a także zapowiadają inne dziwy, jeszcze większe):
Nastawiłem sobie budzik na 4 ale obudziłem się o 3:30. Niestety, było już bardzo widno, więc nie było szans zobaczenia jakiejkolwiek planety.
Widać było wyłącznie Księżyc.
Ale na aplikacji faktycznie planety układały się w jedną linię. Wrzucam kilka skrinów, gdyż aby nazwy niektórych pojawiły się na ekraniku, trzeba było mocno obraz przybliżyć a wtedy inne wychodziły pozań.
Żeby zobaczyć Wenus obok Słońca, mogliśmy na ekranie zachować tylko Jowisza:
Tu, gdzie po lewej jest literka e, jest Słońce, a przy nim Wenus, na ekranie są jeszcze Jowisz, Merkury i Uran
Dalej w tej linii były Mars, Neptun i Saturn
A tutaj wszystkie na jednym ekraniku, z tym, że niektóre bez nazw. W sumie 6 planet, ale jak dodamy do tego jeszcze Słońce i Księżyc, to aż 8 ciał niebieskich Układu Słonecznego znalazły się na jednej linii (z pewnym przybliżeniem).