Skip to content

12% Żydów w Polsce padło w ostatnich latach ofiarą agresji tylko dlatego, że są Żydami

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
To niewątpliwy dowód na antysemityzm Polaków.

Ups, przepraszam, to nie Żydzi, to księża http://www.rp.pl/Kosciol/301279875-Dyskryminacja-ksiezy-to-nie-rzadkosc.html

Czy to znaczy, że Polacy są antykatoliccy?

Komentarz

• To dowód że pomimo naszego optymistycznego chciejstwa akolici Urbana i Michnika, prowadzeni przez Palikmiota, czują się zobowiązani do wypełnienia woli swoich mistrzów.
  • Nie, to jedynie dana, jak wygląda szereg czasowy? Jako bonus poproszę metodologię badania i definicję 'przemocy' (tz subiektywne odczucie- czyn karalny)
  • Artykuł jest podpisany.
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    Nie, to jedynie dana, jak wygląda szereg czasowy? Jako bonus poproszę metodologię badania i definicję 'przemocy' (tz subiektywne odczucie- czyn karalny)
    Przecież jest w linkowanym artykule, ciekawym skądinąd.

Ankiety trafiły do ponad 10 tys. parafii. Odpowiedzi na temat przemocy udzieliło ponad 9,2 księży pracujących w duszpasterstwie. Okazało się, że aż 12 proc. z nich w latach 2012–2014 doznało w swoim przekonaniu jakiejś formy dyskryminacji ze względu na bycie księdzem.

– W zdecydowanej większości przypadków była to agresja słowna, bardzo rzadko zdarzały się pobicia – mówi ks. Sadłoń i precyzuje, że każdy przypadek był przez duchownych opisywany. – Trudno oszacować, czy 12 proc. to dużo czy mało, bo nikt dotychczas nie prowadził takich badań – stwierdza.
    Zdaniem ks. Przemysława Śliwińskiego, rzecznika prasowego archidiecezji warszawskiej, skala agresji wobec kapłanów jest większa, niż pokazują badania. – Z różnymi przejawami agresji spotykam się niemal każdego dnia – wyjaśnia kapłan. – Wydaje mi się, że po prostu przestałem na to zwracać uwagę.

• Odpowiedź na prowokacyjne (jednak) pytanie Losa - wg mnie zwiększa się grupa napakowanych agresją osobników płci obojga, szukających wroga. Antyklerykalizm jest idealnym nurtem, bo "wróg" jest bezbronny, więc bezkarnie można się na nim wyładować.

Mam (niewielką) nadzieję, że ŚDM trochę ten trend odwrócą, a przynajmniej zmniejszą.
  • Normalni ludzie nie szukają sobie wroga nigdzie, zwlaszcza we wspolczesnym swiecie gdzie swiety spokoj, luzik, czilaut i ogolnie lenistwo kroluje. Agresja i nienawisc, taka uosobiona i urzeczywistniona, kosztuje mase energii, i po co, w jakim celu, zeby sie inni popukali w glowe? To trzeba miec mocno nie tak pod sufitem zeby aktywnie kogos nienawidzic, no i dobrze wiemy ze to wystepuje w przyrodzie ale gdyby nie przekaziory to nie byloby 99% tego problemu z jakim sie zmierzamy, a ktory i tak de facto niemal nie istnieje na tle zachodniego swiata.
  • mmaria napisal(a):Przecież jest w linkowanym artykule, ciekawym skądinąd.
    No nie, artykuł jest ciekawy, wskazuje na odczuwalną korelację itp. Ale co innego pewne intuicje, a co innego potwierdzające je badania, smutne że kapłani doświadczają przemocy natomiast nie wiemy czy to stały poziom czy mamy jakiś trend (pierwsze badanie). To wszystko powoduje moją rezerwę.

• Ksiadz Szczescislaw z Rebelki mowil, ze raz w zyciu doswiadczyl agresji - opluto go, w Polsce. Od 20 lat we Francji zyje.
  • przypominam, że ofiarą agresji padł w zeszłym roku ks. Małkowski. Recydywista, którego wspomagał, włamał się do niego na plebanię, pobił i okradł. I powiem Wam, że to jest odważny kapłan. Bo po całym zajściu nie dość że nie dał się zastraszyć, i otwarcie mówił mimo gróźb o całym zajściu, to normalnie dalej funkcjonuje. Ja miałem zaszczyt spotkać go w metrze późnym wieczorem w noc, kiedy PiS wygrało wybory. Jechał z Żoliborza o 23 (pewnie do wieczora modlił się u ks. Popiełuszki) umęczony ale uśmiechnięty, w sutannie, w jakiejś lichej kapocie i z wytartą starą siatką. Modlił się a naprzeciwko niego jacyś młodzieńcy chlali browar. czekałem żeby coś do niego powiedzieli, ale obyło się grzecznie. święty kapłan, powiadam.
  • Ks. Małkowski był znany z tego już 30 lat temu, że przygarniał pod dach różnych osobników z pokręconym życiorysem i nigdy się nie zrażał tym, że co któryś raz się naciął. Robiło to ogromne wrażenie.
  • I jeszcze dodam ze swojej strony:

Tylko 12%? Niech nawet będzie 25% i tak jest OK a nawet bardzo dobrze a Polska to kraj o niebywałym wprost dobrobycie i oaza spokoju dla xięnży, katolików i Chrześcijan at all.....

Bo jak się weźmie takie cus pod uwagę:

"Cała Polska płaci klechom

W zamian za wyborcze poparcie via Radio Maryja, TV Trwam, ambona, PiS przegłosowało 20 mln zł w tegorocznym budżecie na prywatną szkołę ojdyra Rydzyka. Co roku będzie więcej, bo łatwo dawać cudze. Obecne straty budżetu wynikające ze zwolnień podatkowych kościelnych podmiotów prawnych wynoszą ok. 4 mld zł. Lekcje religii 1,5 mld zł. Jeśli dodać do tego finansowanie kościelnych szkół różnych szczebli, pensje kapelanów, sprzedawanie nieruchomości za 1 proc. wartości, będzie łącznie ok. 6-7 mld zł rocznie. Dokładna kwota jest najpilniej strzeżoną tajemnicą Rzeczypospolitej. Bez względu na numer.."

To chyba nie mylę się? Co nie?
  • wynika z powyższych, że Żydzi są mniej kosztowni. He, he... :))
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.