Skip to content

Saudowie i ich psy łańcuchowe z Zatoki szykują się do wojny...?

Arabia Saudyjska przy wsparciu sojuszników gromadzi 350 000 żołnierzy, 20 000 czołgów, 2 450 samolotów, 460 helikopterów z zamiarem inwazji na Syrię.
http://mediumpubliczne.pl/2016/02/masywne-sily-wojskowe-gromadza-sie-w-arabii-saudyjskiej-do-inwazji-na-syrie/

Komentarz

• Har-Magedon
  • Tłumaczenie Rafał Betlejewski ....what da *uck? Performer tumacz?
  • 20 tys. czołgów - bez dżinów w butelkach lub lampach nie daliby rady
  • @fatuswombatus: sam polski tytuł też jest smakowity:
    "Masywne siły wojskowe gromadzą się" :)
  • edytowano February 2016
    adampio napisal(a):
    @fatuswombatus: sam polski tytuł też jest smakowity:
    "Masywne siły wojskowe gromadzą się" :)
    :)
    Miszcz Dżedaj Joda do młodego Łukasza Skajuokera:

Masywne siły Imperium gromadzą się.
    Do walki oręż szykuj.
  • Trzeba Grzegorza Brauna poprosić o egzegezę ;-)
  • Ruscy się nie pitolą z artykułami
  • A kuleżeństwo niemożebnie pitoli, bo nic z tych waszych prześmiewczych komentarzy nie wynika. Jedyny wniosek, nic ciekawego nie macie do powiedzenia, ot co.

Zeźliłam się, bo chciałabym się dowiedzieć czym to pachnie na przyszłość, a tu .... No dobra, odpuszczę sobie dalsze złośliwości.
  • Ba, też chcielibyśmy się dowiedzieć...
  • Mmario ale co komentować? Mamy jakieś wrzutki, mamy masę wojska, mamy piekielnie skomplikowany puzel, mamy ...
  • Trzeba rozpisać kto jest po której stronie i o co idzie.

Co wiemy na pewno- Saudowie to podnóżki USA, a zapewne (nadal) psy Izraela. Ale oni się nie liczą, to pastuchy.

Kluczem jest Turcja. W co gra?

Zestrzelenie Rusa wydało mi się absurdalne, pół roku wcześniej lizali podłogę pod nogami Putina w trakcie jego wizyty.
    Turcja rozwala EU dosypywaniem ciapatych, jaki oni mają w ogóle obszar / oś konfliktu z Sowietem?
    Na moje żadnego i nie rozumiem w co grają.

Bo reszta jest już prosta. Iran za Syrią, Saudowie oczywiście przeciw. Ale co z tą Turrrrcją?
    Aaaa, no i z ciekawostek- Tomasz Maciejczuk pisał na FB w reportażach z Kurdystanu, że są tam ochotnicy z USA, dużo amerykańskiego sprzętu i chyba wsparcie. Jeśli USA po cichu wspiera Kurdów, których jawnie wspiera Rosja?
    A Kurdowie i Persowie to jedyne tamtejsze pogańskie ludy, do których jestem wstanie odczuwać sympatię.
  • qiz część puzla to obawa okolicznych przed powstaniem Kurdystanu, ale trzeba pamiętać, że obecnie Kurdowie z Iraku odczuwają mniejszą sympatię dla tych z Syrii i Turcji. Turcy są dumni/poyebani więc nie ma co prorokować.
  • No tak, ale pytanie jak kalkulują zyski i straty? Może taki Iran przełknąłby Kurdystan, bo:
    1. Turcja na tym więcej straci
    2. Kurdy będą potrzebować sojuszników w okolicy. Ze względu na relacje z Turkami- naturalny wydaje się być IRan.
  • Najbardziej naturalny w okolicy Izrael. I tylko Izrael. Shalom!
  • Sorry koleś, mam skórkę.
  • Izrael to jedyny chrzescianski kraj na Bliskim Wschodzie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.