Skip to content

"I wśród twoich braci są Sprawiedliwi wśród Narodów Świata"...

Prezydent odznaczył potomków Polaków, którzy ratowali Żydów podczas II wojny światowej.
Na zamku w Łańcucie na Podkarpaciu Andrzej Duda odznaczył potomków Polaków, którzy ratowali Żydów w czasie II wojny światowej. W przemówieniu prezydent zwrócił uwagę, że Polacy, do których Żydzi przychodzili z prośbą o pomoc, mogli się przez chwilę zawahać, wiedząc, że grozi za to kara śmierci. - Dziś mam zaszczyt - wielki dla mnie, jako człowieka - idąc w pewnym sensie śladami pana prezydenta prof. Lecha Kaczyńskiego, odznaczyć tych, którzy nie zamknęli drzwi. Tych, którzy otwarli szeroko drzwi i powiedzieli: "Chodźcie, damy radę". Mając świadomość tego, czym to grozi. Byli ludźmi od początku do końca, w każdym momencie, dzieląc się schronieniem, chlebem, życiem - podkreślił.

- Jestem zaszczycony, że mogę o tym mówić w tym miejscu i że mogę w imieniu Rzeczypospolitej wszystkim państwu - bohaterom i im najbliższym - dzisiaj podziękować. W Yad Vashem jest napis: "Kto ratuje jedno życie, ratuje cały świat". To piękne i głębokie stwierdzenie - daliście państwo dowód tego - oznajmił Duda.
- To świadectwo tego, jakimi ludźmi jesteście i jakie są wasze rodziny. To szlachetność, to godność, którą nosi się w sercu. Bo godnością jest odpowiedzialność za to, by godność zachowali inni. Za to dziękuję z całego serca. Także dzięki temu, kim wtedy okazaliście się wy i wasi najbliżsi, Rzeczpospolita może być dumna i traktować jako bohaterów - oświadczył.
- My pamiętamy o naszej historii - umiemy sprawy nazywać po imieniu. Kto był katem i zdrajcą, a kto bohaterem. Za to państwu dziękuje - dodał.
- Za świadectwa, za przyjaźń, za zrozumienie, za bohaterstwo. Rzeczpospolita może je docenić poprzez wręczenie odznaczeń. (…) To wiele, a zarazem niewiele - bo życie ludzkie, które ratowaliście, nie ma ceny. Proszę, żebyście przyjęli te odznaczenia jako świadectwo i dowód tego, że Rzeczpospolita jest z Was dumna. Jako świadectwo tego, kim jesteście - powiedział.
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1596076,Prezydent-odznaczyl-potomkow-Polakow-ktorzy-ratowali-Zydow-podczas-II-wojny-swiatowej

Komentarz

• Janusz Wojciechowski ‏@jwojc · 7 min.7 minut temu

Polak, który wydał Ulmów i ukrywanych Żydów, dostał od AK kulę w łeb. Niemiec, który dowodził mordem, umarł w RFN jako policyjny emeryt.

• No właśnie extraneusie. My narzekamy, że nie było dekomunizacji po 1989 r. i osądzenia komunistycznych zbrodniarzy. Denazyfikacja w RFN po II WS również była poczyniona po łebkach i wielu nazistowskich zbrodniarzy nie poniosło albo żadnej kary za zbrodnie, albo symboliczną karę, za zbrodnie które popełnili w czasie wojny.
  • Oglądam na żywo relację - teraz przemawia PAD.
    Ciekawym jak ten wieczór - w nowo otwartym muzeum Polaków ratujących Żydów - opisze GWyb i inne niemieckie media (np. Onet)?
  • romeck napisal(a):
    Oglądam na żywo relację - teraz przemawia PAD.
    Ciekawym jak ten wieczór - w nowo otwartym muzeum Polaków ratujących Żydów - opisze GWyb i inne niemieckie media (np. Onet)?
    Proponuję przebieżkę po portalach, na żadnym nie ma słowa. W faktach nie zająknęli się nawet. Teraz widać ,kto jest właścicielem polskojęzycznych mediów.
  • Wiadomości odbite. Poszło na pierwszym miejscu. I to jest najważniejsze
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.