Na koniec mszy świętej nowy proboszcz w mojej dawney parafii pozdrowił wiernych staropolskim: - Chrystus zmartwychwstał - Prawdziwie zmartwychwstał - odpowiedzieli razem wierni Ksiądz proboszcz pochwalił wiernych i wspomniał, że kiedyś powiedział do jednego : " "Chrystus zmartwychwstał" a ten odpowiedział - Dziękuję nawzajem
Chrystus Zmartwychwstał! Prawdziwie Zmartwychwstał! Niech Święta Wielkanocne będą dla Was pełne radości ze Zmartwychwstania, nadziei i pokoju, a Zmartwychwstały Pan Jezus niech Was darzy potrzebnymi łaskami! Alleluja!
Nienawidzę tego pozdrowienia „Prawdziwie zmartwychwstał!” Owszem, czytałem o tym w pewnej książce, ale czemu ktoś oczekuje, że będę udawał, że byłem tego świadkiem albo że coś konkretnego o danym zdarzeniu wiem.
- Chrystus zmartwychwstał! - Owszem, czytałem o tem.
Komentarz
- Chrystus zmartwychwstał
- Prawdziwie zmartwychwstał - odpowiedzieli razem wierni
Ksiądz proboszcz pochwalił wiernych i wspomniał, że kiedyś powiedział do jednego : "
"Chrystus zmartwychwstał" a ten odpowiedział
- Dziękuję nawzajem
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Alleluja !
- Chrystus zmartwychwstał!
- Owszem, czytałem o tem.
Miłośnikom się pokazał
Anioły do Matki posłał
Alleluja, Alleluja!
+++
Wesołych Świąt! :-)
Wszystkim!
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia