Skip to content

3 kwietia 1981 Anna Walentynowicz

edytowano March 2015 w Forum ogólne
"W dniu 3 kwietnia 1981 r. Prezydium Komisji Zakładowej NSZZ Solidarność Stoczni Gdańskiej potwierdziło decyzję o wycofaniu Anny Walentynowicz z Prezydium MKZ Solidarność Gdańsk.

Anna Solidarność dla której rozpoczął się strajk 14 VIII 1980 r. ii powstała Solidarność została de facto bezprawnie wyrzucona z Solidarności... Sprawa była nie tylko monitorowana przez SB, ale inspirowana w bezpośrednich rozmowach z Wałęsą i przedstawicielami stoczniowej Solidarności.

Sprawę Walentynowicz w komisji dyscyplinarnej KZ NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdańskiej prowadził Jerzy Borowczak.

Podczas telekonferencji kierownictwa SB w dniu 2 i 6 kwietnia o decyzji Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdańskiej w sprawie „rozrabiackiej działalności” Walentynowicz mówił z satysfakcją płk Władysław Kuca.

Fragment stenogramu z rozmowy z Lechem Wałęsą przeprowadzonej przez płk. Bolesława Klisia i płk. Hipolita Starszaka w gmachu Naczelnej Prokuratury Wojskowej w Warszawie 14 XI 1982 r.:

płk Bolesław Kliś: - Walentynowicz to nie jest osoba, która mogłaby przewodzić.

Lech Wałęsa: - Wiedziałem, że to się władzy nie podoba.

Kliś: - Mogło się nie podobać albo mogło podobać.

Wałęsa: — Nie zarzuci pan mi nic, że w Gdańsku miał pan jednego człowieka, który wam mógł się nie podobać. Wyczyściłem."

image

Komentarz

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.