Skip to content

Bundeswehra tylko w godzinach pracy

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Czasami człowiek nie wie, jak się do czegoś odnieść:
Niemieckie siły zbrojne są zmuszone do ograniczenia prowadzenia ćwiczeń i szkoleń, z uwagi na nowe reguły dotyczące czasu służby żołnierzy, wprowadzone przez minister Ursulę von der Leyen.
(..)Według dziennika przepisy doprowadziły do przerwania przez Niemców udziału w dużych, wielonarodowych ćwiczeniach w Norwegii, pod kryptonimem Cold Response.
(..)
I tak, niemieccy żołnierze mają co do zasady spędzać w służbie 41 godzin w tygodniu. (..)
W ramach codziennej służby w szczególnych przypadkach żołnierze mogą prowadzić działania w nadgodzinach, ale ich liczba nie może przekroczyć 48 godzin w tygodniu w ciągu roku.(..)
Z informacji przekazywanych przez The Telegraph wynika, że w Niemczech zdarzało się np. zamykanie miejsc służących do szkoleń, prawdopodobnie z uwagi na upływ „standardowego” czasu pracy ich obsług, przez co żołnierze jednostek bojowych nie mogli kontynuować prowadzonych ćwiczeń. (..)
Dlaczego więc Ursula von der Leyen przeprowadziła takie przepisy? Prawdopodobnie ma to związek z niedostateczną znajomością specyfiki sił zbrojnych. Obecna szefowa resortu obrony pełniła wcześniej funkcję ministra do spraw pracy i spraw socjalnych, i przypuszczalnie chciała przenieść rozwiązania z sektora cywilnego do armii, z bardzo negatywnym skutkiem. Nie bez znaczenia była też chęć dostosowania przepisów obowiązujących Bundeswehrę do reguł Unii Europejskiej.

za Defence24.pl
To przekracza moje zdolności komentowania
Otagowano:

Komentarz

• Haj Hitla !
  • JORGE napisal(a):
    Haj Hitla !
    Wiosna dla Hitlera.
  • Ja na ten przykład bardzo się cieszę z podobnych diecezji y urególowań. Im bardziej Zaodrze się rozmontuje, tym lepiej dla naszej Ojczyzny umiłowanej.

Podobnie na wschód od Bugu. Tam liczyć można nie na demontaż jeno na wyniszczenie przez autoagresję. Ostatnia choroba jest też naszym udziałem i choć została przywleczona zza Buga, ma łagodniejszy przebieg. Stąd mocna nadzieja, że tameczne biezabrazje zdechnie jako pierwsze.
  • To jest rympal. Doprowadzić do sytuacji żeby ludzie powiedzieli.... No coś tam po niemiecku :)
  • Potrzebny nam teraz strateg na miarę Cezara, który będzie atakował ich codziennie po 17 i wydawał dwudniowe bitwy w czasie weekendu.
  • koci.uep napisal(a):
    Potrzebny nam teraz strateg na miarę Cezara, który będzie atakował ich codziennie po 17 i wydawał dwudniowe bitwy w czasie weekendu.
    No, zdobycie tego 41-o godzinnego grafika, dla nawet przeciętnego hackera, raczej nie stanowi problemu :))
  • raste napisal(a):
    To jest rympal. Doprowadzić do sytuacji żeby ludzie powiedzieli.... No coś tam po niemiecku :)
    Ja za 3 lata proponuję wysłanie depeszy emskiej z wiadomością do Berlina.

• Kolejna durna pańcia. Wie chyba jak dawać sołdatom. Dlatego zna się na armii.
  • niemiecka chrypka to pikuś przy naszej anginie
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.