Diabeł dotrzymuje paktów - po swojemu (przyczynek biłgorajczyk)
EBENEZER ROJT napisal(a):Całość bardzo ciekawego materiału o biłgorajczyku
Marcin Kącki, Palikot. Jestem na dnie, "Gazeta Wyborcza", dodatek "Duży Format", 15 stycznia 2015, s. 8-10 (cytat ze s. 9). Wersja internetowa dostępna tutaj (strona zarchiwizowana).
To właśnie w tej rozmowie Janusz Palikot uczynił głośne swego czasu wyznanie, że swoje plany życiowe konsultuje z pewnym hinduskim guru:
"Może fatalnie to będzie odebrane, ale mam kontakt z przywódcą hinduizmu Ravi Shankarem. Zadzwoniłem do niego, przez Skype'a, do Bangalore. Mówię, że mi nie wychodzi, że gigantyczne pieniądze włożyłem, że jest projekt, dobre nazwiska i nie wychodzi. A on mówi: we wrześniu w Polsce zajdzie zmiana..."
(..)
I nawet przybity Janusz Palikot od jego tchnienia cokolwiek poweselał:
"- A co panu mówi intuicja?
- Że w wyborach prezydenckich w 2015 roku się odbiję, a w wyborach parlamentarnych weźmiemy 7-8 procent i wejdę do władzy wykonawczej".
Swoją drogą, bardzo to przypomina przewrotne spełnianie życzeń przez ciemne moce z opowiadań grozy. Ktoś chce 200 funtów i dostaje je, ale jako odszkodowanie za śmierć syna. Ktoś pragnie radykalnej zmiany pod koniec roku i zmiana w istocie zachodzi, ale w drugą stronę. Chce wziąć 7-8 procent i jako żywo bierze 7 i pół, ale już nic z tego nie wynika. Aż strach pomyśleć, co w takim razie naprawdę mógł mieć na myśli hinduski guru, gdy enigmatycznie przepowiadał Palikotowi: "zaczniesz iść do góry w nowej konstrukcji politycznej".(..)
Bardzo mnie to zastanowiło swoją genialną prostotą. Ilu jeszcze zawarło niegodziwe pakty dla swoich ambicji i czy mają świadomość ceny do zapłacenia?
Otagowano:
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
O ile wiem, w Kościele nie istnieje "dar jasnowidzenia".
Co więcej, z daleka sie każe trzymać od takich "darów"...
Katechizm Kościoła Katolickiego pkt 2116
oraz za św. s. Faustyną:
szatan może okrywać się nawet płaszczem pokory, ale płaszcza posłuszeństwa nie może na siebie naciągnąć, i tu się wydaje cała jego robota (Dzienniczek 939)
untimely ripped" - "Rozpaczaj nad swym czarem i niech upadły anioł, któremu służysz, powie ci, że Macduff z łona matki wypruty".
W filmie rzekome 'medium' to osoba z półświadka, która po prostu udziela informacji o miejscu zwłok w takiej formie, a wie, bo wie.