Skip to content

Diabeł dotrzymuje paktów - po swojemu (przyczynek biłgorajczyk)

edytowano April 2016 w Forum ogólne
EBENEZER ROJT napisal(a):
Marcin Kącki, Palikot. Jestem na dnie, "Gazeta Wyborcza", dodatek "Duży Format", 15 stycznia 2015, s. 8-10 (cytat ze s. 9). Wersja internetowa dostępna tutaj (strona zarchiwizowana).
To właśnie w tej rozmowie Janusz Palikot uczynił głośne swego czasu wyznanie, że swoje plany życiowe konsultuje z pewnym hinduskim guru:

"Może fatalnie to będzie odebrane, ale mam kontakt z przywódcą hinduizmu Ravi Shankarem. Zadzwoniłem do niego, przez Skype'a, do Bangalore. Mówię, że mi nie wychodzi, że gigantyczne pieniądze włożyłem, że jest projekt, dobre nazwiska i nie wychodzi. A on mówi: we wrześniu w Polsce zajdzie zmiana..."
(..)
I nawet przybity Janusz Palikot od jego tchnienia cokolwiek poweselał:
"- A co panu mówi intuicja?
- Że w wyborach prezydenckich w 2015 roku się odbiję, a w wyborach parlamentarnych weźmiemy 7-8 procent i wejdę do władzy wykonawczej".
Swoją drogą, bardzo to przypomina przewrotne spełnianie życzeń przez ciemne moce z opowiadań grozy. Ktoś chce 200 funtów i dostaje je, ale jako odszkodowanie za śmierć syna. Ktoś pragnie radykalnej zmiany pod koniec roku i zmiana w istocie zachodzi, ale w drugą stronę. Chce wziąć 7-8 procent i jako żywo bierze 7 i pół, ale już nic z tego nie wynika. Aż strach pomyśleć, co w takim razie naprawdę mógł mieć na myśli hinduski guru, gdy enigmatycznie przepowiadał Palikotowi: "zaczniesz iść do góry w nowej konstrukcji politycznej".(..)
Całość bardzo ciekawego materiału o biłgorajczyku
Bardzo mnie to zastanowiło swoją genialną prostotą. Ilu jeszcze zawarło niegodziwe pakty dla swoich ambicji i czy mają świadomość ceny do zapłacenia?
Otagowano:

Komentarz

• Endrju Lepper też korzystał z usług wróżbitów i różnego rodzaju guru.
  • guru guru napisal(a):
    "zaczniesz iść do góry w nowej konstrukcji politycznej"
    Konstrukcja z pętlą na końcu?
  • Cuszszsz, taka karma... W następnej reinkarnacji Pali....s będzie zapewne stworzeniem ze świńskim ryjem... :o3
  • adaho napisal(a):
    Endrju Lepper też korzystał z usług wróżbitów i różnego rodzaju guru.
    Znał się z Jackowskim. Jackowski ma dar i jest po naszej stronie.
  • JORGE napisal(a):
    adaho napisal(a):
    Endrju Lepper też korzystał z usług wróżbitów i różnego rodzaju guru.
    Znał się z Jackowskim. Jackowski ma dar i jest po naszej stronie.
    ???
    O ile wiem, w Kościele nie istnieje "dar jasnowidzenia".
    Co więcej, z daleka sie każe trzymać od takich "darów"...

Katechizm Kościoła Katolickiego pkt 2116
    oraz za św. s. Faustyną:
    szatan może okrywać się nawet płaszczem pokory, ale płaszcza posłuszeństwa nie może na siebie naciągnąć, i tu się wydaje cała jego robota (Dzienniczek 939)

• "Dar" Jackowskiego polega chyba na tym, że za ezoteryczną zasłoną jest dość racjonalna ocena faktów powszechnie znanych.
  • W weekend w moim domu na Suwalszczyźnie czytam po grecku presokratyków [filozofowie przyrody, żyli i działali przed Sokratesem, np. Tales z Miletu i Demokryt] i tłumaczę ich sobie na polski oraz niemiecki. To rodzaj medytacji niezbędny, żeby zupełnie nie zatracić się w polityce"

Wow, dzieła Talesa. Jakie i skąd je wziął? Ale debil...
  • Może mu o twierdzenie chodziło ;)
    Swoją drogą ciekawe są te niespójności.
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    Może mu o twierdzenie chodziło ;)
    Swoją drogą ciekawe są te niespójności.
    No Tales był filozofem, ale w Grecji część filozofów głównie gadała, a nie pisała, pisma innych się nie zachowały, więc ich poglądy znamy od innych - głównie Diogenesa Laertiosa, Platona, Ksenofonta i Arystotelesa. Z presokratyków zdaje się zostały tylko jakieś dzieła Demokryta, przy czym Demokryt to taki presokratyk, że był w zasadzie rówieśnikiem Sokratesa.
  • rozum.von.keikobad napisal(a):
    Wow, dzieła Talesa. Jakie i skąd je wziął? Ale debil...
    No, z Miletu. A dzieła Sedesa to z Ebonitu.

• Może z tałesem mu się pomyliło.
  • edytowano April 2016
    romeck

???
    O ile wiem, w Kościele nie istnieje "dar jasnowidzenia".
    Co więcej, z daleka sie każe trzymać od takich "darów"...

Katechizm Kościoła Katolickiego pkt 2116
    oraz za św. s. Faustyną:
    szatan może okrywać się nawet płaszczem pokory, ale płaszcza posłuszeństwa nie może na siebie naciągnąć, i tu się wydaje cała jego robota (Dzienniczek 939)

Wiem. Znam. Rozumiem, nie polemizuję. Co do Jackowskiego zdania nie zmienię. Mam głęboko w dupie całą tą wróżbiarską, niuejdżowską sitwę, wszystko tam stoi na głowie. Jackowski jest inny.

"Dar" Jackowskiego polega chyba na tym, że za ezoteryczną zasłoną jest dość racjonalna ocena faktów powszechnie znanych.
    Odnalazł dziesiątki ciał. Policja to potwierdza. W sprawie jego wróżenia, on wielokrotnie powtarzał, że jego umiejętności nie umożliwiają mu przewidywania przyszłości, ale jeżeli go ludzie zamęczali to gada. A gada głównie w oparciu o swoją intuicję i zrozumienie dzisiejszego świata. Facet jest po naszej stroni jeżeli chodzi o poglądy. I to bardzo.
  • JORGE napisal(a):
    rozum.von.keikobad napisal(a):
    "Dar" Jackowskiego polega chyba na tym, że za ezoteryczną zasłoną jest dość racjonalna ocena faktów powszechnie znanych.
    Odnalazł dziesiątki ciał. Policja to potwierdza. W sprawie jego wróżenia, on wielokrotnie powtarzał, że jego umiejętności nie umożliwiają mu przewidywania przyszłości, ale jeżeli go ludzie zamęczali to gada. A gada głównie w oparciu o swoją intuicję i zrozumienie dzisiejszego świata. Facet jest po naszej stroni jeżeli chodzi o poglądy. I to bardzo.
    Wyjaśnienie działania takich "fenomentów" (znajdowanie ciał) może być jak w niedawno puszczanym w kinach filmie "Stare grzechy mają długie cienie" ;)
  • Niesamowite. Rzeczywiście jakbym czytał jakąś opowieść - przywodzi to na myśl legendę o Krezusie czy "Makbeta"...
    "Despair thy charm and let the angel whom thou hast served tell thee...... Macduff was from his mother' s womb
    untimely ripped" - "Rozpaczaj nad swym czarem i niech upadły anioł, któremu służysz, powie ci, że Macduff z łona matki wypruty".
  • Pacz pan, prawie jak detektyw Rutkowski...
    JORGE napisal(a):

Wyjaśnienie działania takich "fenomentów" (znajdowanie ciał) może być jak w niedawno puszczanym w kinach filmie "Stare grzechy mają długie cienie" ;)
    Nie znam filmu, ale jak rozumiem do tego typu fenomenów odnosisz się totalnie sceptycznie. I wg mnie jesteś w błędzie. Napiszę to po raz kolejny - 99 % tych wszystkich paranormal umiejętności, historii czy wydarzeń to lipa. Ale były i są prawdziwe zagwozdki. Nawet Nowy Testament mówi o ludziach, którzy będą różnego rodzaju dary posiadać, niekoniecznie związanych z chrześcijaństwem. W każdym razie prikaz jest jeden - nie należy tego szukać w sobie, nie należy tym się interesować, nie należy pokładać ufności, bo faktycznie nie wszystko może pochodzić od Boga. Trzeba uważać, ale nie negować, bo tak.
  • A przede wszystkim - może to mieć całkiem wytłumaczalny charakter tyle, że jesteśmy za głupi, by go rozpoznać.
  • Poza tem ja zrozumiałem "po naszej" jako "okołopisowskiej". A nie jako ortodoksyjnie katolickiej. Te dwa porządki mają ze sobą wiele wspólnego ale nie są tożsame o czym wszyscy dobrze wiemy.
  • JORGE napisal(a):

Nie znam filmu, ale jak rozumiem do tego typu fenomenów odnosisz się totalnie sceptycznie. I wg mnie jesteś w błędzie. Napiszę to po raz kolejny - 99 % tych wszystkich paranormal umiejętności, historii czy wydarzeń to lipa. Ale były i są prawdziwe zagwozdki. Nawet Nowy Testament mówi o ludziach, którzy będą różnego rodzaju dary posiadać, niekoniecznie związanych z chrześcijaństwem. W każdym razie prikaz jest jeden - nie należy tego szukać w sobie, nie należy tym się interesować, nie należy pokładać ufności, bo faktycznie nie wszystko może pochodzić od Boga. Trzeba uważać, ale nie negować, bo tak.
    SPOILER
    W filmie rzekome 'medium' to osoba z półświadka, która po prostu udziela informacji o miejscu zwłok w takiej formie, a wie, bo wie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.