Skip to content

Muzeum II WŚ i Westerplatte

Daję temat w dziale "ogólne", gdyż albowiem nie umiałam rzetelnie odpowiedzieć na pytanie "o co chodzi z tym muzeum" i liczę na pomoc kuleżeństwa. Co mianowicie straszne PiS w osobie min. Glińskiego narozrabiało, łącząc muzeum Wojny z muzeum Westerplatte (tzn. wiem, że pierwotnie miało to być wg Glińskiego muzeum Wojny 39 i Westerplatte i od tego odstąpił) i czy jest w tej aferze jakieś drugie, a nie daj Boże i czecie dno? Czy Gliński miał rację, czy nie?

Komentarz

• Podobnież muzeum zostało szczelnie obsadzone przez najgodniejszych zaufania POputczików, więc nic dziwnego jest, że kwik w obronie koryta się rozlega.
  • loslos
    edytowano May 2016
    Braciom Niemcom szło zdaje się też o to, by nadmiernie nie akcentować narodowości winowajców.

A w kwestii kto miał rację - nie prościej przyjąć, że platfusy to ostatnie wuje i nigdy nie mają racji?
  • Nie przypominam sobie sytuacji w której by Gliński nie miał racji.
  • edytowano May 2016
    Zdaje się nastąpiła synergia dwu przyczyn:
    1.
    los napisal(a):
    Braciom Niemcom szło zdaje się też o to, by nadmiernie nie akcentować narodowości winowajców.

A
    A właściwie to Muzeum miało się skoncentrować na "uniwersalnym i ludzkim wymiarze wojny". A najbardziej uniwersalne okazały się dwie sprawy: (i) Zagłada Żydów dokonana przez "nazistów"* przy obojętności lub pomocy Polaków oraz (ii) wypedzenie Niemców dokonane po ppzejściu frontu oraz towarzyszące im akty bestialstwa.

2. Dwa muzea to dwu dyrektorów, dwu głównych księgowych itp itd. połączenie zmniejsza liczbę fajnych synekur.

*Narodowość nazistów jest dość tajemnicza, ale to jak wiele ofiar zginęło w "polskich obozach" stanowi jaķąś przesłankę.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Nie przypominam sobie sytuacji w której by Gliński nie miał racji.
    Był w UW ;)
  • rozum.von.keikobad napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Nie przypominam sobie sytuacji w której by Gliński nie miał racji.
    Był w UW ;)
    Ja też, prawo tam skończyłem!

• To na UW.
  • edytowano May 2016
    los napisal(a):
    To na UW.
    A, rzeczywiście. Kiedyś notkę prasową czytam: Kuroń przewodniczącym UW. I myślę: Od kiedy UW ma przewodniczącego zamiast rektora? I dlaczego akurat Kuroń???
  • I znowu brakuje tej ikonki - na serio czy dla beki? Bo naprawdę nie wiem.
  • My się nie tak dawno śmieliśmy z lemingów, dla których historia Polski zaczęła się w 1989, a tu do pracy weszło pokolenie dla których zaczęła się ona w 2010.
  • edytowano May 2016
    Dzięki. Szczególnie @pawlowi.adamskiemu
  • los napisal(a):
    I znowu brakuje tej ikonki - na serio czy dla beki? Bo naprawdę nie wiem.
    Na serio to miało iść do działu humor... ale dział o historii też o dziwo pasuje :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.