Skip to content

Oficjalny kandydat na prezesa IPN

edytowano March 2015 w Forum ogólne
O przedstawieniu kandydatury Jarosława Szarka jako oficjalnego kadydata Kolegium IPN na prezesa instytutu poinformowało Radio ZET.

W Centrum Edukacyjnym Przystanek Historia im. prof. Janusza Kurtyki przy ul. Marszałkowskiej w Warszawie odbyło się dzisiaj publiczne przesłuchanie kandydatów na stanowisko prezesa IPN. Swoją wizję funkcjonowania IPN przedstawili dr Marek Chrzanowski, dr hab. Zbigniew Romek, dr Jarosław Szarek i dr Paweł Ukielski.

Kolegium zdecydowało, że zarekomenduje kandydaturę dr. Szarka.

Any comments ? Osobiście kibicowałem SC ale jak widać wpływowe lobby zablokowało tą kandydaturę.
Otagowano:

Komentarz

• Jak dla mnie bardzo dobrym preziem IPN był Łukasz. Mówię po imieniu, bo jestem z nim na ty. To kolega z roku ze studiów. Nie wiem, czy nie mógł być preziem drugą kadencję, czy już miał wszystkiego dosyć, czy też podpadł czymś #dobrejzmianie. Ale to właściwa osoba na właściwym miejscu była. Takie jest moje zdanie
  • Eden napisal(a):
    Jak dla mnie bardzo dobrym preziem IPN był Łukasz. Mówię po imieniu, bo jestem z nim na ty. To kolega z roku ze studiów. Nie wiem, czy nie mógł być preziem drugą kadencję, czy już miał wszystkiego dosyć, czy też podpadł czymś #dobrejzmianie. Ale to właściwa osoba na właściwym miejscu była. Takie jest moje zdanie
    Właściwie to samo mógłbym powiedzieć o Krzysiu (Rybińskim) - gdyby chodziło o NBP.

• Świetnie, ale nie my wybieramy na te stanowiska tylko ci którzy maja takie uprawnienia i którzy potem odpowiadają za wybór.
  • Jak niby "odpowiadają" posłowie za cokolwiek? Litości...
  • No odpowiedzialność jest słaba, ale jednak jest. Można takiego posła nie wybrać drugi raz. Jest automatycznie odwoływany po kadencji. Prawnicy, szczególnie sędziowie i prokuratorzy mają pod tym względem znacznie lepiej i łatwiej.
  • Nie znam się, ale dla mnie wystarczy pozytywna rekomendacja prof.A.Nowaka.

A dziś kolejny plus: GW podniosło ajwaj, bo zatwierdzony kandydat ośmielił się zakwestionować dogmat o Jedwabnem.
  • Kwestia ż jest najlepszym probierzem niezależności.
  • edytowano July 2016
    @ qiz A już napewno probierzem odwagi.

Poszperałem trochę w necie i znalazłem pełen 5-osobowy skład kolegium IPN. Dwie ostatnie postaci są mi znane pewnie podobnie jak większości forumowiczów i ich działalność w przestrzeni publicznej oceniam megapozytywnie, pozostała trójka profesorów jest dla mnie anonimowa. Zauważmy przy tym że SC dostał dyplomatycznego "kopa w górę" po to żeby nie mógł kandydować na prezesa IPN.

Sejm wybrał pięciu członków Kolegium IPN – nowego organu, który zgodnie ze znowelizowaną w kwietniu ustawą zastąpił Radę Instytutu. W głosowaniu posłowie poparli wszystkich kandydatów zgłoszonych przez Prawo i Sprawiedliwość. To profesorowie: Jan Draus, Józef Marecki, Piotr Franaszek oraz doktor habilitowany Sławomir Cenckiewicz i Krzysztof Wyszkowski, działacz opozycji w PRL.
  • Franaszek jest bardzo w porządku.
  • edytowano July 2016
    Maverick napisal(a): Zauważmy przy tym że SC dostał dyplomatycznego "kopa w górę" po to żeby nie mógł kandydować na prezesa IPN.
    Zauważmy przy tym, że kandydaturę Cenckiewicza uwaliło wSieci, a konkretnie ten stary pryk Zaremba, pod zarzutem zychowiczowatości. Pokazuje to (nie tylko to, zerknijcie na szereg wcześniejszych artykułów Zaremby, on jest doskonale zorientowany w sytuacji i planach PiS i PJK), jak wielki wpływ na PJK ma ten tak wszędzie wyśmiewany safanduła.

Swoją drogą, po lekturze Porozumienia przeciwko monowładzy i Recydywy (która zawiera Lewego czerwcowego) uświadomiłem sobie, że PJK to jest człowiek zupełnie nie z mojej bajki i pewnie nigdy bym go nie polubił (co nie znaczy, że nie czczę i nie kocham jako wodza!)

//admin romeck:
    założyłem nowy wątek ("wydzieliłem")
    jako że w hejtparku to tylko tytuł podam: PJK to człowiek z nie/mojej bajki...

• Kaczor ma poglądy centrowe, więc jak Kolega ma prawicowe, to trudno żeby był z tej samej bajki. Na tle innych wyróżnia go, że jest jednak patriotą i nie jest idiotą, jak są jacyś inni uczciwi patrioci, to raczej jeszcze bardziej po lewej (nie liczę partii fotelowych), więc Kazcyński jest bliżej.
    No i kiedyś byli za ostrą polityką karną i daniem władzy realnych możliwości jej stosowania. Nigdy nie przypuszczałem, że tym elemencie będę w rozjeździe z betonowym elektoratem PiS....
  • No właśnie, daliście mi bodziec do zakupienia "Porozumienia przeciwko...". Muszę w końcu skonfrontować na poważnie swoje poglądy z poglądami Kaczora, bo na razie to kierowałem się bardziej intuicją i dawałem mu duże zaufanie "na czuja" że tak rzeknę. A może się okazać, że poza miłością do Ojczyzny naszej udręczonej różni nas wszystko, albo prawie wszystko
  • Tej książki ja nie czytałem, ale słuchałem ich od lat przecież. Akurat Ty masz poglądy bardziej w lewo niż ja czy extraneus, więc możesz być bliżej Kaczyńskich niż my :)
  • No chyba kwestia stosunku do życia nienarodzonych dzieci nas obecnie różni, choć jeszcze kilka lat temu miałem poglądy w tej materii takie same jak Kaczyńscy i uważałem, że tzw. kompromis aborcyjny obecnie obowiązujący jest najlepszym wyjściem i nie powinno się jego zmieniać. Myślałem, że po Smolensku Jarek stał się bardziej fundamentalny w tej kwestii, wychodzi jednak że nie
  • edytowano July 2016
    Ale dobra, znowu będzie, że rozjeżdżamy wątek ;)

Wracając do wybranego kolegium - widzieliście kontrkandydatów? Lis, Dorn, Friszke, Wujec...

http://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=638
  • /offtipic/
    rozum.von.keikobad napisał:
    Ale dobra, znowu będzie, że rozjeżdżamy wątek ...
    założyłem nowy wątek ("wydzieliłem")
    jako że w hejtparku to tylko tytuł podam: PJK to człowiek z nie/mojej bajki...

• rozum.von.keikobad napisal(a):
    Ale dobra, znowu będzie, że rozjeżdżamy wątek ;)

Wracając do wybranego kolegium - widzieliście kontrkandydatów? Lis, Dorn, Friszke, Wujec...

http://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=638
    Władka Frasyniuka pominęli? Co za wuye!
  • No tamci jednak mają wykształcenie historyczne, a nie zawodówkę.
  • rozum.von.keikobad napisal(a):
    No tamci jednak mają wykształcenie historyczne, a nie zawodówkę.
    Ojtam. Że będzie takim 'bizmesmemem' też nikt latami nie podejrzewał.
  • Najszybciej pewnie podejrzewali panowie-służbiści ciągle na służbie. Oni w ogóle zawsze najszybciej wszystko podejrzewają...
  • Cenckiewicz nie jest z mojej bajki, na pewno. Dobrze, że go nie ma.
  • nowy prezes mówcą to raczej nie jest - ale może się sprawdzi jako dobry zarządca
  • Dekomunizacji alei zasłużonych na Powązkach domagają się kombatanci z Porozumienia Organizacji Kombatanckich i Niepodległościowych. W liście do nowego prezesa IPN rzecznik POKiN dr Jerzy Bukowski podkreśla, że chodzi o „zgodne z racją stanu niepodległej Rzeczypospolitej uporządkowanie Alei Zasłużonych na warszawskim cmentarzu Powązkowskim, w której spoczywają obok siebie bohaterowie najnowszej historii Polski oraz jej zdrajcy, kaci i oprawcy najdzielniejszych patriotów”.
    http://niezalezna.pl/83740-komunisci-znikna-z-alei-zasluzonych-na-powazkach-apel-kombatantow-do-prezesa-ipn#.V5RvjcVkOJc.facebook
  • Boże, co to będzie za krzyk, że PiS chce wykopywać trupy!
    W jednym chórze GW i Lizweek oraz cała wybranowszczyzna (od Wojciecha Wybranowskiego) i katarynowszczyzna wespół z całą prawicową liminżerią netu!
    Już wczorajsza "dyskusja" lemingów prawej i lewej strony sieci o moralnych aspektach noszenia opasek powstańczych przez tych, którzy "nie walczyli w powstaniu" pokazała, że nie ma takiej głupoty, której współcześni ludzie by nie wymyślili.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.