Oficjalny kandydat na prezesa IPN
O przedstawieniu kandydatury Jarosława Szarka jako oficjalnego kadydata Kolegium IPN na prezesa instytutu poinformowało Radio ZET.
W Centrum Edukacyjnym Przystanek Historia im. prof. Janusza Kurtyki przy ul. Marszałkowskiej w Warszawie odbyło się dzisiaj publiczne przesłuchanie kandydatów na stanowisko prezesa IPN. Swoją wizję funkcjonowania IPN przedstawili dr Marek Chrzanowski, dr hab. Zbigniew Romek, dr Jarosław Szarek i dr Paweł Ukielski.
Kolegium zdecydowało, że zarekomenduje kandydaturę dr. Szarka.
Any comments ? Osobiście kibicowałem SC ale jak widać wpływowe lobby zablokowało tą kandydaturę.
W Centrum Edukacyjnym Przystanek Historia im. prof. Janusza Kurtyki przy ul. Marszałkowskiej w Warszawie odbyło się dzisiaj publiczne przesłuchanie kandydatów na stanowisko prezesa IPN. Swoją wizję funkcjonowania IPN przedstawili dr Marek Chrzanowski, dr hab. Zbigniew Romek, dr Jarosław Szarek i dr Paweł Ukielski.
Kolegium zdecydowało, że zarekomenduje kandydaturę dr. Szarka.
Any comments ? Osobiście kibicowałem SC ale jak widać wpływowe lobby zablokowało tą kandydaturę.
Otagowano:
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
A dziś kolejny plus: GW podniosło ajwaj, bo zatwierdzony kandydat ośmielił się zakwestionować dogmat o Jedwabnem.
Poszperałem trochę w necie i znalazłem pełen 5-osobowy skład kolegium IPN. Dwie ostatnie postaci są mi znane pewnie podobnie jak większości forumowiczów i ich działalność w przestrzeni publicznej oceniam megapozytywnie, pozostała trójka profesorów jest dla mnie anonimowa. Zauważmy przy tym że SC dostał dyplomatycznego "kopa w górę" po to żeby nie mógł kandydować na prezesa IPN.
Sejm wybrał pięciu członków Kolegium IPN – nowego organu, który zgodnie ze znowelizowaną w kwietniu ustawą zastąpił Radę Instytutu. W głosowaniu posłowie poparli wszystkich kandydatów zgłoszonych przez Prawo i Sprawiedliwość. To profesorowie: Jan Draus, Józef Marecki, Piotr Franaszek oraz doktor habilitowany Sławomir Cenckiewicz i Krzysztof Wyszkowski, działacz opozycji w PRL.
Swoją drogą, po lekturze Porozumienia przeciwko monowładzy i Recydywy (która zawiera Lewego czerwcowego) uświadomiłem sobie, że PJK to jest człowiek zupełnie nie z mojej bajki i pewnie nigdy bym go nie polubił (co nie znaczy, że nie czczę i nie kocham jako wodza!)
//admin romeck:
założyłem nowy wątek ("wydzieliłem")
jako że w hejtparku to tylko tytuł podam: PJK to człowiek z nie/mojej bajki...
No i kiedyś byli za ostrą polityką karną i daniem władzy realnych możliwości jej stosowania. Nigdy nie przypuszczałem, że tym elemencie będę w rozjeździe z betonowym elektoratem PiS....
Wracając do wybranego kolegium - widzieliście kontrkandydatów? Lis, Dorn, Friszke, Wujec...
http://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=638
jako że w hejtparku to tylko tytuł podam: PJK to człowiek z nie/mojej bajki...
http://niezalezna.pl/83740-komunisci-znikna-z-alei-zasluzonych-na-powazkach-apel-kombatantow-do-prezesa-ipn#.V5RvjcVkOJc.facebook
W jednym chórze GW i Lizweek oraz cała wybranowszczyzna (od Wojciecha Wybranowskiego) i katarynowszczyzna wespół z całą prawicową liminżerią netu!
Już wczorajsza "dyskusja" lemingów prawej i lewej strony sieci o moralnych aspektach noszenia opasek powstańczych przez tych, którzy "nie walczyli w powstaniu" pokazała, że nie ma takiej głupoty, której współcześni ludzie by nie wymyślili.