1000. rocznica urodzin Kazimierza Odnowiciela
Tak się składa, że jutro (25 lipca) minie 1000. rocznica urodzin księcia Kazimierza Karola, zwanego później Odnowicielem. Był to jeden z najwybitniejszych władców w naszej historii. Odbudował kraj po anarchii lat 30. XI wieku. Piszę, bo przypuszczam, że nic nie będzie na ten temat w mediach (także prawicowych).
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
A piszę bo przyjechwszy na Górny Śląsk chciałem poznać historię tego kraju, a tam - Odnowiciel (m.in.)
To jakiś supergeniusz polskiej historii, na miarę Mieszka i Bolesława. Szkoda też że miał narwanego synala; też sporego, ale jego wielkość została przez ten właśnie rys szaleństwa złamana.
A wielkość Kazimierza Odnowiciela? Dość powiedzieć, że w chwili zejścia z tego świata miał czterdzieści i dwa lata. Mogła Opatrzność dać nam drugie tyle, no ale nie chciała.
ale kol. szturmowiec mitologizował a nie pisał kartkówkę
Żartujesz Rozumie, ale coś może być na rzeczy, bo jest napisane, że artykuł został opublikowany "5 godzin temu", czyli około 17:00.
Tak czy siak plus.
Tak czy siak plus.
To jak tak, to ja od razu poproszę żeby więcej państwo nie ilustrowali tekstów zdjęciami całujących się pedałów. Bo to nie przystoi, chociaż wiem że te pióropusze takie fajne, wspomnienia z dzieciństwa i zabawy w indian, co nie?