Prawdziwa historia powstania KOR
Wreszcie ukazała się książka, będąca zapisem relacji prawdziwych założycieli oraz członków i współpracowników KOR. Lektura obowiązkowa. Nawet dla tych, którzy są przekonani, że świetnie znają współczesną historii Polski. Książka jest tak napisana, że na której stronie by się jej nie otworzyło, to wciąga natychmiast.
Wczoraj w Pałacu Prymasowskim odbyła się jej promocja, w której miałam przyjemność uczestniczyć. Prowadzili - Antoni Macierewicz i Piotr Naimski. Ze swadą, poczuciem humoru, dorzucając sporo anegdot pominiętych w książce, sprawdzili się na medal. Ponieważ wejście na salę było wyłącznie za zaproszeniami, więc atmosfera była szalenie sympatyczna - byli sami swoi.
Bardzo, bardzo zachęcam do obejrzenia w wolnej chwili, bo wspominkowy głos zabrało kilka osób i dosłownie każda przekazała coś ciekawego i ważnego.
http://niezalezna.pl/86470-promocja-wyjatkowej-ksiazki-pierwsza-taka-ksiazka-jaka-widzialem-w-ciagu-ostatnich-lat
Wczoraj w Pałacu Prymasowskim odbyła się jej promocja, w której miałam przyjemność uczestniczyć. Prowadzili - Antoni Macierewicz i Piotr Naimski. Ze swadą, poczuciem humoru, dorzucając sporo anegdot pominiętych w książce, sprawdzili się na medal. Ponieważ wejście na salę było wyłącznie za zaproszeniami, więc atmosfera była szalenie sympatyczna - byli sami swoi.
Bardzo, bardzo zachęcam do obejrzenia w wolnej chwili, bo wspominkowy głos zabrało kilka osób i dosłownie każda przekazała coś ciekawego i ważnego.
http://niezalezna.pl/86470-promocja-wyjatkowej-ksiazki-pierwsza-taka-ksiazka-jaka-widzialem-w-ciagu-ostatnich-lat
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
I ciekaw jestem, czy prowadzący odnosili się do powtarzanej legendy jakoby w tych czasach byli fanami Che Guevary?
Ps. A książka zareklamowana przez panią Marię w tym wątku rzeczywiście obowiązkowa lektura do nabycia i przeczytania dla wszystkich interesujących się najnowszą historią Polski
"Rachuby, że władza ustąpi pod presją protestów, których uczestnicy nie depczą trawników i papierki wyrzucają do kosza, są naiwne. Te protesty nie są dla władzy, one są dla obrońców demokracji, społeczeństwa obywatelskiego; są znakiem dla europejskiej opinii publicznej, która podziela nasze wartości." pisze J. Kurski.
Ciągle trzeba powtarzać i przypominać, że KOR był wielonurtowy i jednoczył w walce z totalitarnym państwem i jego represjami ludzi o różnych życiorysach, ideologiach i światopoglądzie. We wspólnych akcjach organizowanych przez KORniki brali udział zarówno ludzie wywodzący się z nurtu niepodległościowego, narodowo-katolickiego (Macierewicz, Naimski), jak i socjalistycznego z tzw. lewicy laickiej (Kuroń, Michnik, Lityński). Wśród współpracowników KOR mieliśmy zarówno ks. Zieje, jak i Anielę Steinsbergowa, przedwojenną obrońcę KPPowcow i PPSowcow z politycznych procesów z czasów sanacji. Te zdjęcia w tym materiale, jak obok siebie w czasie głodówki w Laskach bodajże leżą Macierewicz z Michnikiem są znamiennym signum temporis tamtej epoki.
Ps. Pani Mario, o tym że Macierewicz za wczesnej młodości był zafascynowany postacią latynoskiego rewolucjonisty "Che" Guevary i południowoamerykańskich ruchów partyzanckich mówiło i mówi wielu jego dawnych kolegów i przyjaciół jeszcze z lat 70-tych właśnie. I dla mnie to akurat jest kolejny argument, żeby z Antuanem sympatyzować i odczuwać silną więź mnie z nim łączącą. Ja również takie fascynacje miałem jeszcze kilkanaście lat temu (stąd nick na starym FF: Eden Pastora, od słynnego nikaraguańskiego sandinisty, który później wystąpił przeciwko reżimowi Daniela Ortegi)
Był zafascynowany tomatem partyzantki. miejskiej i dlatego zgłębiał prace południowoamerykańskich rewolucjonistów.
Dlatego m. in. ta książka jest taka cenna, że wreszcie jest dokumentalnym zapisem relacji bohaterów, a ja nie uwierzę w ani jedno słowo o Antonim, które nie pochodzi bezpośrednio od niego lub jego żony. To wynik ponad 40-letniego doświadczenia.