CETA, TTIP
Mili moi, Kukizy i inne mniej mejnstrimowe formacje mocno ekplorują temat zagrożeń związanych z wdrożeniem ww. umów handlowych. Ponieważ nie bardzo miałem czas zapoznać się z tematem, zapytywuję się szanownych, co sądzą o tychże umowach szanowni?
Prawdą jest, że zaleje nas masa kiepskiej żywności z USiech? Prawdą jest, że polskie rolnictwo na tym ucierpi (na zagrożenia zwraca uwagę nielubiany min. Jurgiel)?
Mechanizm arbitrażu państwo-korporacja z pominięciem istniejących sądów krajowych/międzynarodowych wydaje mi się dość niebezpieczny
Prawdą jest, że zaleje nas masa kiepskiej żywności z USiech? Prawdą jest, że polskie rolnictwo na tym ucierpi (na zagrożenia zwraca uwagę nielubiany min. Jurgiel)?
Mechanizm arbitrażu państwo-korporacja z pominięciem istniejących sądów krajowych/międzynarodowych wydaje mi się dość niebezpieczny
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Internet już zdążyli oddać ONZowi.
- Rząd dzisiaj postanowił przełożyć ostateczną konkluzję ws. umowy CETA na najbliższe posiedzenie, ponieważ jutro w Sejmie będzie się odbywała na ten temat rozmowa. Chcemy, żeby przed ostatecznym podjęciem decyzji mieć jasność jaka będzie ostateczna decyzja parlamentu
– powiedziała.
Dla Polski ważne jest to, byśmy mieli pełne gwarancje dla polskiej gospodarki i polskich obywateli po przyjęciu tej umowy. Teraz trwa dyskusja w Unii Europejskiej i dotyczy tego czy Unia może w imieniu członków podpisać to porozumienie. Jest jasne stanowisko, że musi być to umowa mieszana. Jeżeli Unia Europejska umowę podpisze, polski parlament musi to ratyfikować. Mamy też kilka innych wątpliwości, które są wyjaśnianie. Nie podpiszemy umowy, która nie będzie gwarantować polskim przedsiębiorcom, rolnikom, obywatelom tego co uważamy za istotne
– powiedziała.
Póki dokument nie jest zamknięty, dopóki nie ma oficjalnego stanowiska rządu to dyskusja się toczy i ministrowie zgłaszają uwagi, które mogą być też dla nas trudne do zaakceptowania. Dla nas najistotniejsze jest to, by to była umowa mieszana i polski parlament ratyfikował tę umowę.
http://wpolityce.pl/swiat/309478-pism-szybkie-zakonczenie-negocjacji-ue-z-usa-ws-ttip-malo-mozliwe
Mienso:
wołowina - Boziu Dobra daj choć raz jeszcze skosztować przed śmiercią
wieprowina - wiem dlaczego eskimosi i poganiacze wielbłądów nie gustują
drób - indyk OK kurczak jakoś tak dziwnie jak karp tudzież inna wersja kryla smakował
Owoce:
tropikalne - pacz wołowina
nietropikalne (jabłka truskwaki etc) - super do zgaduj zgadula. Zawiązujemy oczy i zgadujemy co jemy
Warszywa:
pacz wołowina
Chleb:
gdyby komuś trza było okna wstawic lub rury uszczelnić ...jest jak znalazł
Mleko i pochodne:
pacz wołowina
I tyle w tomacie żarcia. W USiech jest podobnie