Skip to content

Dziś referendum we Włoszech i powtórka wyborów prezydenckich w Austrii

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Ciekawe1.
I kto wygra?

Komentarz

• ponoć
    image
  • „Nazwisko Alexandra Van der Bellena dwukrotnie pojawia się w rozdziale ‘Kto szpiegował dla wschodu’ – mówił Hofer. – Razem z Peterem Pilzem [dziś znany polityk austriackich Zielonych, podobnie jak Van der Bellen; przyp. red.], który wówczas był jeszcze wiernym członkiem grupy o nazwie „Rewolucyjni marksiści”, i naukowcem zarejestrowanym przez Stasi jako TW ‘Emsig’, miał przeprowadzać badania naukowe w dziedzinie przemysłu zbrojeniowego. Sika, dyrektor generalny ds. bezpieczeństwa publicznego dodaje, że w tym kontekście u niego, policji i kontrwywiadu wszystkie dzwonki zaczęły bić na alarm.”
    Z relacji byłego dyrektora austriackich służb wynika, że Van der Bellen te „badania” zlecił, Pilz je wykonał, a w ich zespole badawczym znajdował się co najmniej jeden agent Stasi. Co ciekawe, „badania” sfinansowało ministerstwo nauki z ówczesnym ministrem Heinzem Fischerem na czele kwotą 450 tys. szylingów. Fischer zaś później awansował i przez ostatnie 12 lat był prezydentem Austrii – teraz namawia rodaków, aby oddali swój głos na Van der Bellena; w tym celu ukazała się nawet specjalna książka jego autorstwa.
    Van der Bellen oczywiście zaprzeczał zarzutom szpiegostwa, ale nie był w stanie odpowiedzieć na pytanie, dlaczego do tej pory będąc osoba publiczną i przywódcą partii nie pozwał autora książki, skoro zarzuty szpiegostwa na rzecz ZSRS są kłamstwem. Książka ukazała się bowiem już w 2000 r., ale wówczas media wątku ewentualnej agenturalnej przeszłości Van der Bellena nie podchwyciły.
    http://wpolityce.pl/swiat/317855-oskarzony-o-szpiegostwo-kandydatem-na-prezydenta-austrii-a-w-niedziele-wybory
  • Austria pozmiatana, Niemcy nie wypuściły wschodniej Rzeszy. Inna sprawa, że ludzie tamtejsi najwyraźniej zasługują na taki los, fritzle jedne!
  • Ponadto wiadomo, że Van der Bellen w czasach zimnej wojny wykazywał silne sympatie dla komunistów, a sam przyznał, że przynajmniej raz w wyborach oddał głos na KPÖ, czyli Komunistyczną Partię Austrii (ok. 1% głosów). Dzisiaj Van der Bellen wszystkiemu zaprzecza, stąd też Norbert Hofer powiedział podczas debaty wprost: „Oczywiście, Pan przecież nigdy nie był komunistą, nigdy masonem, nigdy zielonym. Pan przecież niczym nigdy nie był.” Tu pojawia się nowy wątek: o co chodzi z tym zarzutem o członkostwo w masonerii? Przecież to brzmi jak wymysł kolejnego zwolennika teorii spiskowych. Ale o ile sprawa domniemanego szpiegostwa jest nowa, to akurat tutaj sprawa jest jasna. Van der Bellen jest masonem. W 2008 r. powiedział w wywiadzie: „W połowie lat 1970. przyjęto mnie do jedynej wówczas loży w Innsbrucku i przez rok byłem tam ‘aktywny’, to znaczy, że brałem udział w posiedzeniach. Później jako członek tylko i wyłącznie bierny jeszcze przez 10 lat płaciłem składki i w końcu na moją wyraźną prośbę się wypisałem.” Ale już podczas tej kampanii wyborczej, podczas wywiadu z 18 maja 2016 r., sprawę przedstawiał inaczej:
    Przecież to nie jest takie znowu tajemnicze. Zaproszono mnie wówczas do tego kręgu, a wartości, na które się powoływano były – o ile mnie pamięć nie myli – równość, wolność i braterstwo uzupełnione o tolerancję i humanizm. Kto by się temu sprzeciwił? Ja to pamiętam jako ciekawy pod względem intelektualnym krąg, jeszcze wtedy w Innsbrucku, który był przecież bardzo, bardzo konserwatywny. A ta grupa składająca się z 20-30 osób miała bardzo otwarte umysły
    — powiedział.
    Dziennikarz dopytał, czy Van der Bellen dalej jest masonem.
    Według mojej wiedzy już nie. Przeniosłem się do Wiednia i zacząłem mieć inne zainteresowania
  • Włochy - Austria 1:0
  • edytowano December 2016
    Pół roku żmudnych przygotowań i jest sukces.
    Masoni, zielone ludziki i inne szatany, wydrukowały Saszy Wanderbelenko wybory. Znakomity wynik z dwoma cyframi po przecinku i całkowicie racjonalną, minimalną przewagą nad rywalem, Wszystko utrzymane w umiarkowanym eleganckim, ojropejskim stylu.

Obecne wybory to dla drukarzy kaszka z mleczkiem, ciekawe jak poradzą sobie z nadchodzącymi parlamentarnymi.
  • randolph napisal(a):
    Obecne wybory to dla drukarzy kaszka z mleczkiem, ciekawe jak poradzą sobie z nadchodzącymi parlamentarnymi.
    Sponsorzy austriackich wyborów:
    image
    image
    image

• die Bundespraesidentenstichwahlwiederholungsverschiebung
  • KAnia napisal(a):
    die Bundespraesidentenstichwahlwiederholungsverschiebung
    Aaach, prawie jak kapitan towarzystwa żeglugi parowcowej na Dunaju!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.