Skip to content

Wincyj państwa policyjnego, wincyj

DMCDMC
edytowano March 2015 w Forum ogólne
http://wiadomosci.radiozet.pl/Wiadomosci/Kraj/Polska.-MSWiA-znow-wprowadzi-obowiazek-meldunkowy-00033807

Kolejna zajebista zmiana, po wprowadzeniu rejestracji numerów prepaidowych.

Komentarz

• A co, teraz ni ma?
  • marniok napisal(a):
    A co, teraz ni ma?
    No ni ma.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• A kiedy dojdzie do jakiegoś zamachu w Polsce, to policja i tak będzie smęciła, że nie mają odpowiednich narzędzi, ale jakby tak wszystkich zaczipować, to hoho...

• Entuzjazmu mego to nie budzi ale jestem w stanie wybaczyć podobne potknięcie i tysiąckroć więcej, w zamian za konsekwentne rozmontowanie postpeerelowskiej fasady z zapleczem.

Póki trwa wojna ze starym - której przecież z nadzieją oczekiwaliśmy - różne straty i niewygody znajdują proste, logiczne uzasadnienie. Proszę nie marudzić, tylko dalej ryć transzeje i podciągać jaszcze z prochem.
  • Tak miało być - zniesienie miało nastąpić 1 stycznia 2018. Zatem, nie "znów wprowadzi" tylko "przedłuży na czas nieokreślony".
  • Ale obecnie ten obowiązek to i tak ściema. Wystarczy się wymeldować i oświadczyć że nie ma się stałego zameldowania i po sprawie.
  • Teraz zameldowania nie ma w dowodzie osobistym.

Za to jest w prawie jazdy. Absurd!
  • to sprubujcie cos załatwic bez meldunku, ci co mówio że ni ma... ;)
  • Przez kilka lat nie miałem i wszystko załatwiałem. Podawałem adres zamieszkania lub adres korespondencyjny. Byłem zarejestrowany jako bezrobotny bez problemu.
  • Jak się komuś wynajmuje lokal to trzeba go zameldować?
    Chodzi o obcokrajowców, znajomy sprowadza Ukraińców do pracy i ma "życzliwych" sąsiadów i nie chce kłopotów
  • Nie trzeba, ale jak ma życzliwych sąsiadów to niech płaci podatek od umowy najmu
  • Cudzoziemiec podlega obowiązkowi meldunkowemu (jeżeli pobyt > 14 dni) i sam się powinien zameldować.

Art. 28 ust. 2 ustawy o ewidencji ludności (stosowany odpowiednio do cudzoziemców):
    Obywatel polski dokonujący zameldowania na pobyt stały lub czasowy przedstawia potwierdzenie pobytu w lokalu, dokonane przez właściciela lub inny podmiot dysponujący tytułem prawnym do lokalu na formularzu zgłoszenia pobytu stałego lub formularzu zgłoszenia pobytu czasowego, oraz, do wglądu, dokument potwierdzający tytuł prawny do lokalu tego właściciela lub podmiotu. Dokumentem potwierdzającym tytuł prawny do lokalu może być w szczególności umowa cywilno-prawna, wypis z księgi wieczystej, decyzja administracyjna lub orzeczenie sądu
  • http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-mswia-ignoruje-luke-w-ustawie-antyterrorystycznej-kwitnie-ha,nId,2342013

Jeśli zgubisz telefon i musisz mieć od razu nowy numer, to masz problem. Przestępcy takiego problemu nie mają. Dlaczego akurat Błaszczak z Kamińskim musieli tak podkurwić Polaków?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.