Skip to content

wpadka?

edytowano February 2017 w Forum ogólne
może tak, może nie
a może złamanie zasad "fair play" w sporcie, taki mały bonus na start dla swoich - kto wie?
humer czy nie to powinno dać do myślenia, nie tylko Niemcom

http://www.wykop.pl/link/3600843/fed-cup-amerykanie-puscili-wersje-hymnu-niemiec-z-czasow-iii-rzeszy/

Komentarz

• internet jest okrutny :)
    ale śpiewak brzmi jak niemieckojęzyczny, to trzeba przyznać
    więc intencje można różnie rozumieć
  • Żyj tak, żeby twoje dzieci nie musiały wstydzić się hymnu narodowego. No jakoś nie wyszło. Jaka szkoda.

Mój kolega, militarysta, chodzi z wykrywaczami, składa stare motory (nawet nie zdawałem sobie sprawy ile kosztuje takie hobby i ile można zarabiać) mówił, że rynek wojskowych staroci jest potężny i całkiem popularny. Największym pożądaniem, najwyższe ceny ma wszystko co związane ze swastyką, III Rzeszą. Jak świat długi i szeroki. Urzekający zapach potęgi ...
  • Ja tam najbardziej lubię tę wersję:

Wczoraj nuta pełna buty –
    Jutro pogrzebowy śpiew:
    Deutschland, Deutschland über Alles –
    Über Deutschland R.A.F.

Ognia piekło leci z nieba
    Praży ziemię aż do trzew –
    Deutschland, Deutschland – tak potrzeba! –
    Über Deutschland R.A.F.

Z nieba Mane, Tekel, Fares!
    Z nieba kara! Z nieba gniew!
    Über Deutschland R.A.F.

Herrenvolk przykucnął w schronie –
    Grom i groza! Gruz i krew!
    Deutschland, Deutschland – niebo płonie –
    Über Deutschland R.A.F.

Gdzie jest Brema? – była – nie ma –
    Jeden stos płonących drew –
    Über Deutschland R.A.F.

Gdzie jest Ruhra? Lej i dziura –
    Kupa zgliszcz – rozbity chlew –
    Deutschland, Deutschland – pieśń ponura –
    Über Deutschland R.A.F.

Panie Göring, panie Goebbels –
    A więc jednak to nie bluff?
    Über Deutschland R.A.F.

Za Warszawę! Londyn! Belgrad!
    Oto żniwo za wasz siew:
    Deutschland, Deutschland über Alles? –
    Über Deutschland R.A.F.
  • na przełomie 80/90 tych jeździliśmy do pałacu w Klemensowie. Kilka razy do Sióstr na kursy dla animatorów i dni skupienia. Pamiętam zastawę stołową z charakterystycznym logo:

image
  • Szok!
    Ten znaczek że spodu talerza przypomniał mi że w dzieciństwie miałem kolegę którego ojciec trzymał jako pamiątkę po swoim ojcu niezbędnik żołnierski, taka łyżka z widelcem 2w1, z tym samym logo. Pamiętam że kumpel podprowadził ojcu klucze od biurka i w wielkiej tajemnicy mi to pokazywał i kazał przysiegać że nikomu o tym nie powiem. Duże wrażenie to na mnie wywarło. Miał jeszcze taki pierścionek z czarną swastyką na czerwonym okrągłym oczku. Wiem że byłem wystrachany nie na żarty. Emocje musiały być na tyle duże że dopiero teraz sobie o tym przypomniałem... ponad trzydzieści lat, ja pieprze...ale syf.
  • To wygląda na niemożliwe!

Jeśli tak, to znaczy że weszli w fazę wojny.
    Każdy ma jakiegoś znienawidzonego gnoja, któremu, dla równowagi ducha, trzeba co jakiś czas przypieprzyć. Narody też tak mają:
    My terapeutycznie musimy czasem wlać Ruskim (pamiętacie JORGEgo opis lemingów na stadionie), jak i Niemcom. Anglicy Niemcom, Słowacy Czechom, Chorwaci Serbom, Węgrzy Rumunom, Argentyńczycy Anglikom, Meksykanie Amerykanom, Algierczycy Francuzom... No i jak widać Amerykanie poczuli, że za tego VW, a później prześladowania Apple'a, to nie mają już do czynienia z Niemcami, ale z hitlerowcami z filmów.
    Dla nas dobrze.

Pisałem już o tym. Wojna handlowa, na wyniszczenie, Amerykanów z Niemcami, to okienko dla nas. Mam wrażenie, że to okienko na Europę już zaczęli zapełniać Anglicy, na szczęście my też możemy się przydać.
  • No prosze, nie wiedziałem, że Niemcy maja jakiś nowy hymn :) Może za mało sportu oglądam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.